15 Haziran 2017 Perşembe

‘BEN’ LER ALINMALI MI ALINMAMALI MI?


‘Ben’siz insan yok gibi, uzmanlar da aynı şeyi söylüyor zaten. Çoğu zararsız belki ama ‘Acaba kansere dönüşür mü? Acaba alınması gerekir mi?’ gibi sorular hayatımızın belli döneminde hepimizin aklından geçmiştir muhakkak. ‘Bir de ‘Bıçak değerse kanser olur efsanesi’ var tabi. Hepsini uzmanına sordum. İşte İstinye Üniversitesi Hastanesinden Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Harun Doç. Dr. Harun Çöloğlu’ndan benlerle ilgili bilinmesi gerekenler.

‘Ben’i olmayan insan nerdeyse yok gibidir. Biz tıp dilinde bu lezyonları “Nevu” olarak isimlendiriyoruz. Deriye rengini veren, pigment üreten, melanosit adı verilen hücrelerden kaynaklanır. Kimisinde birkaç tane kimisinde 100’ü aşkın nevus bulunabilir. Renkleri siyah ile beyaz aralığında her tonda olabilir. Bazıları ciltten kabarık, bazıları yüzeysel olabilmektedir. Bazıları doğuştan mevcut iken bazıları da sonradan kazanılmış lezyonlardır. Doğuştan olan nevuslara “Konjenital Doğumsal Nevus (KMN)” denir. Nadiren çok büyük olurlar ve “Dev KMN” olarak adlandırılırlar. Tedavisinde cerrahi olarak çıkartılması önerilir.

Peki, benlerimizi aldırmamız gerekiyor mu?

Hayır gerekmiyor. Bir nevusun alınması için şüpheli nevus konumunda olması gerekir.  Şüpheli konumda olan nevuslarda “ABCD kuralı” uygulanmaktadır.
A - Asimetri oluşması,
B - Sınırlarında düzensizlik oluşması,  
C - Renk değişikliği oluşması,
D - Çap değişmesi ve büyümesi şeklinde.
Bu maddelerden bir veya birkaçını barındıran lezyonlar şüpheli lezyonlardır ve alınması gerekir. Bu özelliklerden hiçbirine uymayan benler kozmetik amaçlı alınabilir. “Ben” alınmasının hiçbir sakıncası yoktur.

“Bıçak değer kanser olur” düşüncesi tamamen bir “kocakarı masalı”.




Eskiden yüzünde yara veya büyüyen beni olan insanlar doktora gitmekte direnirlermiş.  Çok büyük ölçülere ulaşınca da mecbur doktora giderlermiş, tabi vakit çok geç, doktor bir çare ameliyat ile kanseri temizlemeye çalışırmış ama nafile. Hikâyenin sonu böyle bitince bütün suç bıçağa kalırmış. Anlayacağınız bıçağın hiç suçu yok aslında, “bıçak değer kanser olur” düşüncesi tamamen bir “kocakarı masalı”. Önerim, hoşunuza gitmeyen benlerinizi aldırmanız, hem hijyen açısından hem de görüntü olarak sizi çok mutlu edecektir.