15 Nisan 2018 Pazar

BİR BUÇUK YILDIR FELÇ YÜZÜNDEN KONUŞAMAYAN MAKEDONYALI HASTA TÜRK DOKTORUN AMELİYATINDAN SONRA “ALLAH” DEDİ…


Üsküp'lü 5 çocuk babası Kani Çayani’nin hem bacak damarı hem de şah damarı tıkandı. Bir buçuk yıl önce geçirdiği felçten sonra kısmen de olsa ayaklandı ama konuşma yetisini tamamen kaybetti. Geçtiğimiz gün İstanbul’da gerçekleşen iki ameliyatın ardından bir buçuk yıl sonra ilk defa konuştu ve “Allah” dedi. 


 Hastanın bu durumunun umut verici olduğuna değinen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko,” Kani bey bize geldiğinde bacaklarında ciddi bir sorun vardı. Bacak damarı tıkanmış, çok şiddetli ağrıları vardı ve geldiği Makedonya’da bu damarın açılamayacağını söylemişler. Daha önce de hastanın bir buçuk yıl önce geçirdiği şah damarı kaynaklı felç hikayesi vardı ve bu sorundan dolayı kendisine stent takılmış. Damar sistemi bir bütün bir yerde sorun olduğu zaman diğer bölgeleri de atlamamak lazım. Bundan dolayı biz bacak damarlarını tetkik ettikten sonra şah damarına da baktık. Nitekim orada da ciddi bir darlık olduğunu gördük. Eğer oraya müdahale etmeseydik hastanın ileride yeni bir felç geçirip tamamen yatalak kalma riski vardı. 

( Ameliyattan hemen sonra... )

Bundan dolayı önce şah damarından ameliyat ettik ve bu bölgeye bypass uyguladık. bu ameliyattan sonra enteresan bir şekilde bir buçuk yıldır hiç konuşamadığını söyledikleri bu hastanın ağzından kelime duyduk. “Allah” dedi ameliyattan sonra.  Bu ameliyattan iki gün sonra da sağ bacağına kasıktan girerek lokal anestezi ile damarı açtık. İyi bir fizik tedavi ve konuşma terapisi ile bu hasta ayaklanabilir en azında kendi ihtiyaçlarını karşılayacak duruma gelebilir. Öte yandan konuşma umudu da var. İyi bir konuşma terapisi ile yeniden derdini anlatabilir pozisyona gelebilir” dedi. 


Hastanın yaşadığı zorlu süreci anlatan yakınları,” Bir buçuk sene önce felç geçirdiğinde sten takıldı damarına. Eskisi gibi olmasa da biraz ayaklandı. En azından kendi ihtiyaçlarını görebiliyordu. Ancak kısa bir süre önce bacaklarında ve belinde şikayetler başladı. Önce bel fıtığı dediler ama sonra damar tıkanıklığı olduğu anlaşıldı. Üsküp’teki doktorlar ameliyat şansının olmadığını ve bu şekilde gidebildiği kadar gideceğini söylediler. Ancak biz son bir umut İstanbul’a gelemeye karar verdik. Türk doktorların başarısını çok duyduk ve Yusuf hocaya güvendik bu anlamda. 
Bacak damarını ameliyat edebileceklerini 

söylediler ama şah damarında da sorun çıktı. Önce şah damarı ameliyatı yapıldı birkaç gün sonra da bacak damarlarından operasyon geçirdi. Her iki ameliyatının da başarılı geçtiğini söyledi doktorumuz. Ama şah damarı ameliyatından sonra ağzından kelimeler çıkmaya başlaması bizi çok heyecanlandırdı ve umutlandırdı. Ameliyattan sonra ilk sözü “Allah” oldu, sonra doktorunun adını söyledi ve “Yusuf “dedi “Amin” dedi. Bu tepkileri görmek bizim için inanılmaz. Yeniden konuşma ve ayağa kalkma umudu doğdu bizim için” şeklinde konuştu.



CITYCOCO ELEKTRİKLİ BİSİKLET DOSTLUĞU...


Bodrum sezonunu açan ünlü sanatçılar Cem Yılmaz ve Ozan Güven’in elektrikli bisikletlerini yanlarından ayırmadıkları dikkatlerden kaçmadı.

Ayrılmaz ikili Cem Yılmaz ve Ozan Güven’in elektrikli scooter merakı sık sık objektiflere takılıyor. Bodrum sezonunu açan iki yakın dostun elektrikli bisikletlerini de yanlarından ayırmadıkları görüldü.  Cem Yılmaz’ın oğlu Kemal Yılmaz’la birlikte sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğrafın ardından bir paylaşım da Ozan Güven’den geldi. 

Kısa bir sürede fotoğrafları beğeni rekoru kıran iki sıkı dostun takipçilerinden “Paylaşılamayan Citycoco greaser” yorumları geldi.