Hastanelerde hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları her geçen gün artış gösterirken, alınan güvenlik tedbirlerine yönelik ne gibi iyileştirmeler yapılabilir konusu tartışılıyor. Asil Güvenlik Yönetim Kurulu Başkanı Asil Bostancı, hastanelerde sağlık çalışanlarına karşı yapılan saldırıların önüne geçilmesi için alınabilecek önlemlere yönelik çalışmalarını açıkladı.
Pandemide şiddet olaylarının artış gösterdiğine dikkat çeken Asil Bostancı, ”Öncelikle pandemi insanların dengesini bozdu, ölüm korkusu insanları agresifleştirdi. Bu da insanlarda şiddet eğilimini arttırdı. Hiç hastaneye işi düşmeyen insanlar bile hastane kapısında artık.” dedi.
Sağlık çalışanlarının bu süreçte etkilendiğini belirten Bostancı, “Yorgunluk, yoğun muayene ve hastalık riski sağlık çalışanlarını da etkiliyor. Hasta yakınları bu süreci düşünmüyor. Bu nedenle sık sık gerilim ve tartışma yaşanıyor. Bir cerrahımız bıçaklandı ve ameliyat yapamayacak hale geldi” diye konuştu.
“HASTANELERDE ÜST ARAMA DEDEKTÖRÜ KULLANILMALI…”
Hastanelerde üst arama dedektörü kullanılmasının güvenlik açısından önemine değinen Asil Bostancı, ”Türkiye’nin sayılı birkaç tane hastanesi dışında hiçbir hastanede üst arama dedektörü yok. Çay bahçesine girer gibi hastaneye giriyorsunuz. En iyi hastanelerde olan dedektörlerin de çoğu ağır materyallere karşı başarılı değil, sıradan dedektörler. Havalimanındaki üst model cihazlar değil de daha basit cihazlar kullanılıyor. Bütün özel hastane ve devlet hastanelerin önüne kapı dedektörü konulmalı. Mutlaka eğitimli personel kullanılmalı ve girişlerde silahlar kesinlikle içeriye sokulmamalı. Başka türlü bu işi çözemeyiz.” şeklinde konuştu.
“BİR FUTBOL SAHASINDA MAÇ İZLEMEYE GİTTİĞİNİZDE SİLAHI NASIL SOKAMIYORSANIZ HASTANEYE DE SOKAMAMANIZ LAZIM.”
Hastanelerde artan silahlı saldırı olaylarına da dikkat çeken iş insanı, ”En iyi hastaneye bile gitmiş olsanız ruhsatlı silahınız varsa eğer ruhsatı alıp işlerler, ama silah üzerinizde kalır. Bir futbol sahasında maç izlemeye gittiğinizde silahı, kesici ve delici aletleri nasıl sokamıyorsanız hastaneye de sokmamanız lazım. Aynı şekilde diğer kurumlar için de geçerli bu durum. Kaymakamlığa silahla giremediğiniz gibi vergi dairesine de SSK’ya da sağlık ocağına da girememeniz lazım. Devlet bu ruhsatı size vermiş ama bunu her yere sokamamanız lazım. Ancak ülkemizde maalesef bu konu ile ilgili bir açık var.” ifadelerini kullandı.
“GÜVENLİK PERSONELLERİNİN EĞİTİMLERİ ARTTIRILMALI.”
Mevcut sistemde güvenlik personellerinin eğitimlerinin yetersiz kaldığına dikkat çeken Asil Bostancı bu eğitimlerin arttırılmasının ve güvenlik personellerinin daha kalifiye elemanlar haline gelmesi gerektiği konusunun önemine değindi.