6 Aralık 2017 Çarşamba

LEKE SORUNUNDA GÜNEŞ KORUYUCU OLMAZSA OLMAZ…



 Güneş, hamilelik, doğum kontrol hapları gibi nedenler cilt lekelerine zemin hazırlıyor. Kadınların korkulu rüyası bu lekelerden kurtulmak için bilinmesi gerekenleri Medigold Sultan Hastanesinden Dermatoloji Uzmanı Dr. Nurcan Arzuhal Afşar anlattı.



“Yüzdeki lekeler çok kolay ve hızlı oluşmalarına rağmen, maalesef zor iyileşirler. Yüzdeki lekelerin tedaviye yanıt verebilmesi için öncelikle güneş ışığından çok iyi korunmak gerekir. Çünkü lekelerin oluşmasını kolaylaştıran faktör ne olursa olsun (gebelik, doğum kontrol hapları, vs), lekeyi yapan güneş ışığıdır. Lekeler için herhangi bir tedavi alınmıyor olsa bile, yaz-kış, havanın kapalı ya da kapalı ortamda bulunulması durumunda da güneş koruyucu kullanılması gerekmektedir. Gündüz 2-3 saatte bir, mutlaka Dermatoloji uzmanı tarafından önerilen, dermokozmetik özellikli, kaliteli bir güneşten koruyucu kullanılması gerekir.

Yüzdeki Lekelerin Tedavisinde Neler Yapılabilir?

 Leke açıcı krem ve serumların yanında, hastanın ihtiyacına göre belirlenen peeling, mezoterapi, PRP, dermaroller, dermapen, lazer gibi çok çeşitli tedavi alternatifleri bulunmaktadır. Bazı leke tiplerinde de plazma enerjisinden (Plexr) faydalanılmaktadır. Ancak şunu önemle tekrarlamak isterim ki, lekeler için hangi tedavi yöntemi uygulanırsa uygulansın, tedavinin başarıya ulaşması için, iyi bir güneşten korunma şarttır.”

KIRIK KALP SENDROMUNA DİKKAT…


Kırık kalp sendromu genellikle kadınları etkiliyor. Strese bağlı olarak vücutta artan stres hormonlarının etkisiyle kalp fonksiyonu bozuluyor. Kişi göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetler yaşıyor.


Konu ile ilgili bilgi veren Medigold Sultan Hastanesinden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Sarıçopur şu bilgileri aktardı.

“İnsanın kalbi kırılınca gerçekten kalbi hasar görebilir mi? Evet bilimsel olarak bu mümkün. Kırık kalp sendromu olarak bilinen stresin tetiklediği kalp yetmezliği veya Takotsubo kardiyomiyopatisi genellikle orta-ileri yaş bayanlarda, strese bağlı olarak vücutta artan stres hormonlarının etkisiyle kalp fonksiyonlarının bozulmasıdır. Sol kalbin bir bölümünde pompalama fonksiyonu bozulur ve kalp yetmezliği ortaya çıkar.

Kalp krizi bulguları oluşabilir.


Neyse ki bu durum genellikle geçicidir. Takotsubo kardiyomiyopatisi, 1990’da Japonya’da tanımlanmıştır. İsminin verilme nedeni ise, kalbin bu rahatsızlıkla şekil olarak Japonların ahtapot avlamak için kullandığı alete benzemesidir. Aşırı duygusal veya fiziki stres sonrası hastada göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetler meydana gelir. EKG’de kalp krizi bulguları oluşabilir. Koroner anjiyografi yapıldığında damarlarda anlamlı bir darlık veya tıkanıklık saptanmaz. EKO’da sol karıncığın uç kısmı balonlaşmıştır. Genellikle bir ayda normale döner."


3 Aralık 2017 Pazar

ZAFER ALGÖZ VE CAN YILMAZ’DAN FLAŞ SORU:


‘OĞLUM SEN DELİ MİSİN İTALYA’DAN DÖNDÜN?’





‘Gecede Saklı Yalnız Aşklar’ kitabının yazarı Adil Yıldırım, geçtiğimiz günlerde Antalya Kitap Fuarına katıldı. Yıldırım, burada ünlü isimler Zafer Algöz ve Can Yılmaz ile de uzun bir sohbete girdi. Sohbetin ardından Adil Yıldırım’ın kitabıyla poz veren ikili, yazarın İtalya’dan dönmesiyle ilgili olarak da; ‘Oğlum sen deli misin İtalya’dan döndün?’ şeklinde takıldılar…

Haber: Batuhan Özkardeşler