3 Ağustos 2019 Cumartesi

KURBAN BAYRAMINDA KALP HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ?



Kalp damar hastalığı, kalp yetersizliği ya da hipertansiyonu olan hastalar, Kurban Bayramlarında diyetlerine dikkat etmedikleri taktirde ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler. Beslenmesine dikkat ederek Kurban Bayramı’nda et tüketebilir ve bayramı herhangi bir tatsızlık yaşamadan geçirebilirler. Konu ile ilgili Medigold Sultan Hastanesinden Kardiyoloji Umzanı Dr. Ender Özal faydalı bilgiler paylaştı.
“Kalp-damar hastalığı, kalp yetmezliği ya da hipertansiyonu olan hastalar, uyguladıkları diyetlerine Kurban Bayramı süresince de devam etmeli, ağır yemeklerden kaçınmalı ve beslenme kurallarını bozmamalıdırlar. Çünkü bir öğün ağır yemek bile kalp damar sağlığımıza zararlı olabilir. Ağır bir yemek sonrası kalp daha hızlı atmaya başlar, tansiyon yükselir. Ve yine kana salınan bazı hormonlar kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır. Ağır bir yemek sonrası kanın sindirim organlarında göllenmesi de yine hayati organlara giden kan akımını azaltabilir. Bütün bunların sonucunda kalp krizi oluşması kolaylaşabilir. Bu nedenle bir öğün bile olsa yüksek karbonhidratlı, kızartmalı ve yağlı yemek anlamına gelen aşırı ağır bir yemek, kalbimizi zorlayacaktır.
Kuyruk yağı ve tereyağına dikkat!
Bu nedenle yağsız ette bile %20 oranında yağ bulunduğundan, kurban etini tüketirken özellikle etin yağsız kısımları seçilmeli, kuyruk yağı ve tereyağı kullanılarak yapılan kavurma yerine, ızgara veya haşlama şeklinde pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.Ayrıca kurban etinin gündelik hayatta kasaptan alınan etten farklı olduğunu da unutulmamalı. Kurban eti yeni kesildiği için tüketimi de belirli kurallarla yapılmalı. Zira mide ve sindirim problemlerine de neden olabiliyor. Kurban eti sindirim kolaylığı açısından kesimin olduğu gün değil, en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir. Eti pişirirken de özenli olmak gerekiyor. Etin yanmış veya pişmemiş olmamasına da özen gösterilmelidir. Yanmış etler kanserojen maddeler içerirken, iyi pişmemiş etler de başta bağırsak parazitleri olmak üzere çeşitli bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkartıyor
Hipertansiyon hastaları tuzdan uzak durmalı.
Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi ile birlikte tuz kullanımının da arttığı bilinmektedir. Bu durum yüksek tansiyon hastaları için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Alınan fazla tuz miktarı kan basıncında aşırı yükselmelere yol açarak beyin kanaması, felç ve kalp krizi riskini artırabilmektedir. Bu nedenle tuz tüketimi günde 5 gramın altında tutulmalıdır (1,5 çay kaşığı veya 1 silme tatlı kaşığı).
Sık ve az yiyin.
Sık ve az miktarda yemek yemek kalp hastalıklarında her zaman tercih edilen beslenme biçimi olmalıdır. Tek öğün ve fazla miktarda alınan her besin kalp hastalıklarında ani şikayetlere sebep olabilir. Tuz tüketiminin fazla olmamasına hayatın her döneminde dikkat edilmelidir. İşlenmiş et ürünlerinde gereksinimden çok fazla tuz bulunur. Bu yüzden en azından işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır. Masadan tuzluğu kaldırmak, tüketilen günlük tuz miktarını üçte bir, yemekleri az tuzlu pişirmek ise üçte iki oranında azaltır.
Ayrıca kalp rahatsızlığı bulunan hastalar et yemeklerinin yanında sebze ve salata gibi bitkisel gıdaları ihmal etmemelidirler. Yeşillik, taze salata gibi antioksidan besinlerin, etin olası zararlarını önleyebileceği unutulmamalıdır.
Tatlıları dikkatli tüketin.
Bayram ziyaretleri sırasında sunulan ikramlar sıklıkla yoğun tatlı içerdiği için kalp damar hastaları ile şeker hastaları bu tatlıları dikkatle tüketmeli, tatlı alımını en az düzeye indirmeli, hafif olan sütlü tatlıları tercih etmeli bunun yanında şekerli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır.
Günlük ortalama 2-2.5lt su tüketimine dikkat edilmelidir. Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi nedeniyle uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemleri ile karşılaşabilmektedir. Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir.
Bayram süresince yenilen besinlerin sindirimini kolaylaştırmak için daha fazla hareket edilmeli, mümkünse bol yüzerek spor yapılmalıdır. Tabii ki hastalarımız tüm bu önerileri dikkate alırken unutmamaları gereken bir nokta; kurban vazifelerini yerine getirirken aşırı efor gerektiren işlerden uzak durmaları gerekliliğidir.
Kalp ve kolesterol hastaları et tüketirken nelere dikkat etmelidirler?
Yağsız ve işlenmemiş et tüketin.Ne çok pişirin ne de çiğ kalsın!
Isıl işlem görmüş sucuk, salam gibi et ürünlerinden uzak durun. Bu tür besinler günlük ihtiyacımızın çok üzerinde tuz içerir.
Kurban bayramında et tüketimini bir porsiyonla sınırlayın.
Yağsız, az miktarda ve haftada 2 öğünden fazla et tüketmeyin.
Yağ eklemeden pişirin
Kalp-damar ve yüksek tansiyonu olan kişiler ise et tüketimde çok dikkatli olmalı.
Yağlı etlerin ve özellikle de sakatatların yüksek kolesterol ve tuz oranları nedeniyle kalp ve yüksek tansiyon problemi olanlar tarafından aşırı tüketimi uygun değildir. Bu tarz etler yağ eklenmeden kendi yağında pişirilerek ve çok az miktarlarda tüketilmelidir.
Etleri tuzlayıp yemeyin
Hipertansiyonu olan kişiler de aşırı et tüketimi yanında aşırı tuz tüketiminden de kaçınmalı. Zira yediğimiz etlerin içerisinde zaten yeterli miktarda tuz bulunuyor. Ekstra tuz eklenmesi tansiyon üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Tuzu pişirirken eklememek ve sofraya da tuzluk koymamak tuzdan kaçmak için bir yöntem olabilir. Sadece bayram değil, her zaman bunu beslenme düzeninize ekleyin. Bugüne kadar tuzla aranıza mesafe koyamadıysanız, bu yıl Kurban Bayramı’nda bir başlangıç yapın ve tuzdan uzaklaşın.ı yarıya azalttığı dile getirilmektedir ki henüz hiçbir ilaçla böyle bir etki sağlanamamıştır).
Yemeğin üzerine hemen çay içmeyin.
Demir eksikliği ve kansızlık gibi rahatsızlıkları olanlar kırmızı et ile birlikte C vitamini ve folik asit yönünden zengin yeşil salata ve limon tüketirlerse, demir emilimi daha verimli olacaktır. Yine bu kişilerin çay ve kahve tüketimini sınırlandırmaları demir emilimi açısından önemlidir.

Tüm hastalarımıza mutlu bayramlar diliyorum.


















1 Ağustos 2019 Perşembe

YAZIN SAÇ EKİMİ YAPTIRACAKLARA TAVSİYELER…


Yaz ayların saç ekimi yaptırılmaz şeklindeki yerleşik kanı değişti. Uzmanlar yaz aylarında gönül rahatlığı ile saç ekimi operasyonlarının yapılacağını ancak bazı ayrıntılara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Medigold Sultan Hastanesi Saç Ekim Merkezi Koordinatörü Dr. Faruk Demirkol bilinmesi gerekenleri anlattı.
Yaz mevsiminde saç ekimi operasyonlarının rahatlıkla yapılabileceğini ifade eden Dr. Demirkol,” Yazın saç ekimi yaptırmak isteyenler gönül rahatlığı ile bu operasyonu yaptırabilirler. Önemli olan ekim işlemi sonrası uyulması gereken kurallara dikkat etmek ve uygulamak. Operasyondan sonraki ilk iki haftalık süreç oldukça önemli zira bu dönem kabuklanma evresi yaşanır ve bu kabuklanma evresinde biz uzmanların önerdiği kurallara ve hastanın yapması gereken uygulamalara mutlaka uyum sağlaması gerekir. Sıcaklarda özellikle operasyon sonrası ilk 15 günlük süreçte mutlaka doktorunun tavsiye ettiği şapka modelini kullanması gerekir. Terlemeyeceği serin ortamlarda bulunması gerekir. Operasyondan sonra yaklaşık bir ay kadar hastaların deniz ve havuzdan uzak durmasını istiyoruz ancak bundan sonra hasta doktorunun da onayını aldıktan sonra sosyal aktivitelerine, sporuna devam edebilir hatta tatile bile çıkabilir. Ancak sıcaktan ve terleyebileceği ortamlardan kaçınması gerekir. Denize girdikten sonra mutlaka duş alıp yeniden serin bir artama geçmesi gerekir.




İBRAHİM AKTOLON: ”SANAT DÜNYASI ÇOK VEFASIZ”




Şarkıcı İbrahim Aktolon'da tatil için Bodrum'u seçti. Önceki gün eşi ve çocuklarıyla Bodrum Titanic Otel'in Beach'inde görüntülenen şarkıcı, gazetecilerle ayak üstü sohbet etti. 20 gündür Bodrum'da olan şarkıcı, sanat dünyasının vefasızlığına değindi.

Aktolun, ''Bir çok şarkıcı arkadaşıma Avrupa'da konser bağladım ve destek oldum. Ama Türkiye'ye geldiğimde hiç birinden ne bir telefon alıyorum ne de başka bir şey. Ben onlardan bir şey bekleyerek bunları yapmıyorum ama nankör bir piyasadayız'' dedi.

Yeni şarkısı üstü kalsından da bahseden Aktolon, ''Allah'a çok şarkımız çok iyi gidiyor. Tepkiler çok güzel''  dedikten sonra teknede mangal keyfi yaptı. Jet-ski'ye de binen şarkıcı, denizde adeta şov yaptı.

KLİBİ MEMLEKETİNDE ÇEKTİ

İbrahim Aktolon’un Yener Çevik’le birlikte seslendirdiği “Üstü Kalsın” adlı şarkıyı 7 Haziran da müzikseverlerin beğenisine sundu. Aktolon’un hem müziğini bestelediği hem de Çevik’le birlikte sözlerini yazdığı “Üstü Kalsın”ın video klibi de aynı tarihte müzik kanallarında dönmeye başladı. Sanatçı, aranjesi Murat Yaprak’a ait yeni şarkısının klibini kendi memleketi Mardin’de çekti. İstanbul’dan giden 68 kişilik bir ekiple yapılan çekimler, 3 günde tamamlandı.

Klip Linki


28 Temmuz 2019 Pazar

MÜZİK ÖĞRETMENİNDEN SINGLE ÇALIŞMASI



‘’VALE’’ grubunun sempatik solisti, uzun yıllar yurt içinde ve yurt dışında özel organisazyonlarda yerli ,yabancı repertuvarı ile sahne alan Hakan Berkhun; söz ve müziği kendisine  ait aranjörlüğünü Aliş Kaygusuz’un üstlendiği ‘’SORMADIN MI KALBİME ‘’ isimli yeni single’ını  DGL müzik etketiyle yayımladı.

Söz ve müziği kendisine ait bir çok şarkısından geçtiğimiz yıllarda önce sosyal medyada dikkat çeken şarkısı   ‘’Sormadın mı Kalbine ‘’ bir çok versiyonda  müzik sektörüne hareket getirecek dinamiklikte bir şarkı, dinleyici ile buluşmaya hazır…

HAKAN BERKHUN :

İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı mezunu .
1997 ‘de İstanbul Plaktan çıkan  5 vokalden oluşan ‘’Vale ‘’ adlı grubun güçlü vokallerinden.
Yurt içinde ve yurt dışında özel organisazyonlarda yerli ve yabancı repertuvarı ile  performanslarıyla dikkat çeken.
Otistik Çocuklar Okulunda Müzik  Öğretmeni.
Bir çok şarkısı ve bestesi ile müzik sektöründe yerini almaya hazır…