4 Ağustos 2020 Salı

ERDEM KINAY'DAN BAYRAM SÜRPRİZİ...



 


 

Müzik sektöründe  önemli işlere imza atan başarılı  DJ , müzik yapımcısı, besteci ve prodüktör Erdem Kınay, geçtiğimiz günlerde sinyallerini verdiği “Proje3’’ abümünden ‘’Aşk Cezalı’’ isimli şarkısını dinleyici ile buluşturdu.

 

Erdem Kınay Instagram hesabından; 10 yeni şarkı bulunan  Proje3 albümümden ,naçizane bir bayram hediyesi olarak ,tek şarkı yayınlamak istedim. Erdem Kınay ‘’Aşk Cezalı ‘’ tüm dijital platformlar da diyerek sürpriz yaptı.

 

Sözü Deniz Erten ‘e ,bestesi ve düzenlemesi Erdem Kınay ‘ a ait olan ,Erdem Kınay Proje 3 albümünün ilk şarkısı ‘’Aşk Cezalı ‘’pop müziğine yeni başarılar ve heyecanlar getirmeye hazır.

2 Ağustos 2020 Pazar

KURBAN BAYRAMINDA KÖPEK KİSTİNE DİKKAT!



Önemli akciğer hastalıklarından biri olan kist hidatik (köpek kisti) kurban bayramı ile beraber önemli bir risk haline geliyor. Hayvandan insana geçebilen hastalık önemli sağlık sorunlarının yanısıra nadir de olsa ölüme yol açabiliyor. 


Kurban bayramında vatandaşların dikkat etmesi gerekenler konusunda bilgi veren Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan:" Kist hidatik köpek, kurt, çakal gibi hayvaların bağırsaklarında bulunur. Bu hayvanların dışkılaması ile beraber etrafa yayılır. Bu dışkının temas ettiği su ve sebzelerle veya hayvanlarla  temas sonrası koyun, sığır, keçi gibi diğer hayvanlara veya insanlara buluşabiliyor. Oldukça bulaşıcı olan bu parazit hayvanlara veya insanlara bulaştığı zaman akciğer veya karaciğerde kistler oluşmasına neden oluyor. Bu kistler zamanla büyüdükçe etraf dokulara da zarar vererek ölümcül sonuçlar doğurabiliyor" dedi.  


Kurban kesecekler dikkat!

Kurban kesecek vatandaşlara uyarıda bulunan Demirhan:"Kurban kesen vatandaşlarımız eğer kurbanlık hayvanların akciğer ve karaciğer gibi organlarında kiste rastlarsa bu organların asla kedi ve köpeklere verilmemesi gerekir. Bu organı yiyen kedi veya köpek hastalığı bulaştırabilir. Kurbanlıkların kistli organlarını ortalıkta bırakmak ya da çöp bidonuna atmak çok sakıncalıdır. Mutlaka yakılıp gömülmeleri veya dış ortama bulaşmamasının sağlanması gerekmektedir ." Şeklinde konuştu.  

 

Kist Hidatik hastalığının belirtileri hakkından da bilgi veren Dr. Özkan Demirhan:"

Kistler çok iyi kapsüllü oldukları için hastalık, ilk dönemlerinde ateş, halsizlik ve kilo kaybı gibi sistemik belirtiler göstermeyebilir. Bu nedenle kist ister karaciğerde ister başka organda olsun hastalar oldukça sağlıklı görünmektedirler. 

Olgu bir süre herhangi bir klinik belirti vermeden seyretse de, kistin patlaması ya da enfeksiyonuna bağlı olarak bulunduğu organa göre bazı şikayetler meydana gelebilir. Bu şikayetler genellikle karın ağrısı, bulantı, kusma, sarılık, solunum güçlüğü, öksürük, baş ağrısı, işitme, görme, algılama ve koordinasyon bozukluğu şeklindedir. Akciğer "Kist Hidatik"in kesin tedavisi cerrahi operasyondur. Bu ameliyatlar Göğüs Cerrahisi uzmanları tarafından yapılmaktadır."ifadelerini kullandı.