20 Ocak 2018 Cumartesi

RİTM BOZUKLUĞU FELCE NEDEN OLABİLİR…


Ritm bozukluğu hayati sonuçlar doğurabilecek önemli bir rahatsızlıktır. Özellikle yaşlılar, hipertansiyon ve kalp hastaları ile kilo sorunu ve sigara alışkanlığı olanların dikkatli olması gerekiyor. Konu ile ilgili Medigold Sultan Hastanesinden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Sarıçopur önemli bilgiler aktardı.


“Kalbin normal ritminin dışındaki kalp atım şekillerine aritmi – ritim bozukluğu denir. Bazı ritim bozuklukları insan hayatında çok ciddi sakatlıklara, hatta ölüme bile neden olabilmektedir. Atriyal fibrilasyon (AF) isimli aritmi türü, özellikle yaşlı hasta grubunda en sık görülen ritim bozukluğudur ve beyin felcinin en önemli ve en sık rastlanan nedenlerinden biridir. Kalbimiz; üst kısımda 2 kulakçık, alt kısımda 2 karıncık olmak üzere 4 boşluktan oluşmaktadır. Kalbin pompalaması önce üstteki 2 kulakçığın, ardından alttaki 2 karıncığın sırayla kasılması ile olur. Kalbimiz dakikada 60 ila 100 arasında atar ve kanı vücudumuza gönderir. Atriyal fibrilasyon dediğimiz durumda ise kulakçıklar dakikada 500-600 kez kasılır, yani titrer, aktif olarak kanı pompalayamaz, karıncıklar ise düzensiz şekilde değişken hızda kanı vücuda pompalar. Bu durumda kanın kulakçıklarda göllenmesi, devir daim olmaması sonucunda burada pıhtı oluşabilir. Bu pıhtıların karıncığa geçmesi, buradan da beyne pompalanması durumunda pıhtının beyinde tıkadığı damarın beslediği bölge işlevini kısmen veya tamamen, kalıcı veya geçici olarak kaybeder. Tıkanan damar konuşma merkezini besliyorsa konuşma bozulur, görme merkezini besliyorsa görme bozulur, kişinin hareketleriyle ilgili merkezin beslenmesi bozulduysa bir tarafta tutmama veya güçsüzlük gibi sakatlıklar meydana gelir. Çok ciddi tıkanıklıklarda ölüm dahi görülebilir. Felç geçiren hastalara ritim takibi yapan EKG holter cihazı takıp analiz ettiğimizde önemli bir bölümünde bu ritim bozukluğuna girip çıktıklarını tespit ediyoruz.

Kimler bu ritm bozukluğu açısından risk altındadır?

Yaşlılar, hipertansiyon hastaları, kalp damar hastaları, kalp kapak hastalığı olanlar, tiroid fonksiyon bozukluğu olanlar, kilolu insanlar, sigara ve alkol kullananlar, şeker hastaları ve uyku apnesi olanlar AF açısından daha fazla riske sahiptir.

Bu hastalık nasıl anlaşılır?

AF; kalp ritmi normal seyrederken kısa süreli ataklar şeklinde ritmin bozulup tekrar normale dönmesi şeklinde olabileceği gibi ritmin hiç düzelmemesi de söz konusu olabilir.  



AF’ye giren hastalarda:
-          çarpıntı,
-          nefes darlığı,
-          daha önce kolaylıkla çıktığı yokuşu ve merdivenleri eskisi gibi çıkamama,
-          göğüs ağrısı,
-          baş dönmesi,
-          bayılma,
-          kollarda uyuşma gibi birtakım belirtiler olur fakat kişinin herhangi bir şikayeti olmazken ani gelişen bir felç sonrası da hastaneye getirilebilir. Bu tür şikayetleri olan, ayrıca risk grubunda olup herhangi bir şikayeti olmayan hastaların kardiyoloji polikliniğinde kontrolden geçmeleri erken teşhis ve tedavi için çok önemlidir.”