24 Şubat 2018 Cumartesi

YAVRU VATAN KIBRIS’IN EMANETİ…



 Uzun yıllardır Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapmış olduğu televizyon programlarıyla ve Doktor lakabıyla tanınan Ufuk Soğur, sunuculuk kariyerine artık Türkiye’de devam ediyor.


Ufuk Soğur, “Müsadenizle” isimli yeni programıyla bu haftadan itibaren her Perşembe saat 23.15’de canlı yayınla Kanal T ekranlarında olacak. Birbirinden ünlü isimlerin konuk olacağı programın ilk haftaki konuğu Türk Pop Müziği’nin başarılı isimlerinden Altay ve hem kitapları hem de yorumlarıyla dikkat çeken astrolog Nuray Sayarı oldu …

22 Şubat 2018 Perşembe

BEBEKLERDE DELİKSİZ BİR UYKU İÇİN YAPILMASI GEREKENLER…



Dünyada pek az şey, yeni bir bebek sahibi olmak kadar insanın hayatını etkiler ve değiştirir. Anne - baba olmaya alışmak yeterince şaşırtıcı ve zorken, bir de uykusuzlukla mücadele etmek gerekir. Zira gece ile gündüzü henüz ayırt edemeyen bebeğimiz, bir melek kadar usluysa bile, en az 3 - 4 saatte bir uyanıp beslenmek isteyecektir. Konu ile ilgili Medigold Sultan Hastanesinden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Karaman anlattı.

“İlk üç ay bebeğin uyku ve beslenme düzenine pek müdahalede bulunulmaması önerilir. Teoride, uykusu geldiğinde uyur. Sizinki uyumuyorsa, uzmanımızın tavsiyelerine kulak verin:


Yeterince kalori aldığından emin olun.
Bebeğinizi kendi belirlediğiniz saatlerde beslemek, onun ihtiyaçlarına uymayabilir. İhtiyacı karşılanmayan bebekse iyi uyumaz. Gece uykusunun zamanla uzayabilmesi için, o uykuya yetecek miktarda kalori aldığından emin olmak gerekir. Bu da, bebeğin istediği sıklıkla beslenmesiyle olur. Altı haftalık olduğunda, bir defada 6 saat uyuyabilir. Şanslıysanız, bu uzun uyku geceye denk gelecektir. Şansınızı artırmak için, bebeğiniz geceleri kalktığında mümkün olduğunca az ses çıkarın, loş ışıkta besleyin, konuşmayın, oyun oynamayın. Zamanla gece uyanmanın kendisine özel bir eğlence getirmediğini anlayacaktır.

Metalik seslerden uzak tutun.
Yeni doğan bir bebek insan sesinden rahatsızlık duymaz. Kendinize ve bebeğinize iyilik etmek istiyorsanız, onun uyku saatini bir olay haline getirmeyin. Onu insan ortamında uyutabilirsiniz ama metalik seslerden (Televizyon, radyo, bilgisayar, cep telefonu gibi ) uzak tutun. Ayrıca çok sesli Batı müziğinin de rahatlatıcı bir etkisi olduğu bilinir.
Bebeğiniz gündüzleri uyumakta zorlanıyorsa, onu ana kucağında gezdirebilirsiniz. Hem siz işinizi görürsünüz, hem de hareket, sizin kokunuz ve kalp atışlarınız bebeğinizi anne karnında gibi rahatlatıp uyutur.

Açık hava bebeklerin iyi uyumasına yardımcı olur.
Her ne kadar kırkı çıkmadan çocuk dışarı çıkarılmaz dense de açık hava bebeklerin iyi uyumasına yardımcı olur. Bunda dış uyaranların çok olması nedeniyle, bebeğin daha çabuk yorulmasının da etkisi vardır. Yeterince uyarılmayan bebek iyi uyumaz. Aşırı uyarılma ise, uykusunun başına vurmasına neden olur.
Yeni doğan bebekler çok sıcak bir ortamdan geldiklerinden, ilk haftalar bizlerden daha çok ısıya ihtiyaç duyarlar. Ama unutmayın, sadece üşüyen bebek değil, sıcaklayan bebek de iyi uyumaz. Soğuğu olduğu gibi sıcağı da daha çok hisseder. Çünkü küçük bebekler terleyemez.
Gazının çıkmış olması da iyi bir uyku için önemlidir. Bebekler, emerken yuttukları hava nedeniyle meydana gelen gazı, hareket edemedikleri için kolayca çıkaramazlar. Bebeğinizin gazını çıkartmasına yardımcı olmak için, onu hareket ettirin.

Uyku düzeni oluşturun.
Sağlıklı bir uyuma alışkanlığı edinmesi için, bebeğinizi en erken üç aylıkken bir yatma düzeniyle tanıştırabilirsiniz. Örneğin, yatmadan yarım saat önce yıkayıp, pijamalarını giydirip, odasında onu çok uyarmayacak oyunlar oynayabilirsiniz, yaşı daha büyükse kısa bir hikaye okuyabilirsiniz. Böylece bebeğiniz yatma zamanının geldiğini anlayacak ama aktivitelerden hoşlandığı için strese girmeyecektir. Daha sonra, emiyorsa son kez karanlıkta emzirip veya biberonunu verip yatağına yatırabilirsiniz.

Bir düzen oluşturmaya çalıştığınız ilk zamanlarda, odasından ayrılırken ağlarsa hemen yılmayın. 1 - 2 dakika bekleyin, ağlaması kesilmezse yanına gidin, rahatlatıcı bir ses tonuyla biraz konuşun, yine ayrılın. Ağlamaya devam ederse, aynı şeyi uyuyuncaya kadar tekrarlayın. Böylece bebeğiniz hem terk edilmiş hissine kapılmayacak hem de sizin onu almamakta kararlı olduğunuzu anlayacaktır. Sonunda dayanamayıp alacaksanız, hiç denemeyin. Çünkü, o zaman bebeğiniz uzun süre ağlarsa alınacağını öğrenecek ve bu onu isteklerini ağlayarak yaptırmaya itecektir. 1 - 2 gün uygulamak zorunda kalabileceğiniz bu yöntem, uzun vadede hem sizi, hem de bebeğinizi rahat ettirecektir. Değişik saatlerde, televizyonun karşısında, ayakta sallayarak uyutmaya alıştırma, ilkokulun ilerleyen yıllarına kadar devam edecek kötü uyku alışkanlıklarının başlangıcı olabilir.”