5 Ağustos 2017 Cumartesi

HABERUÇUR’UN RÖPORTAJI TAKVİM GAZETESİNDE HABER OLDU…



“Akdeniz mutfağı akciğer kanserine kalkan” başlıklı röportajda Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan’dan akciğer kanserine karşı korunmanın yolları ve beslenme önerilerini almıştık.

Hayat kurtaracak önerilerin yer aldığı röportaj 28 Temmuz tarihinde Haberuçur’da yayınlanmıştı. O hayati bilgileri Takvim gazetesi bugün sayfasına taşıdı. 

31 Temmuz 2017 Pazartesi

ÇOCUĞUNUZ OKULA BAŞLAMAYA HAZIR MI? HAYDİ TEST EDELİM!


İlkokula başlama dönemi hem aileler hem de çocuklar için stresli bir dönem. "Çocuğum okulda başarılı olabilecek mi? Okulda arkadaşlık kurabilecek mi? Kendi başına ihtiyaçlarını görebilecek mi?" gibi sorular velilerin en büyük endişesi. Bu soruların yanıtları çocuğunuzun okula hazır olup olmadığını test ederek bulabilirsiniz. Çocuk Gelişimi Uzmanı Deniz Temur, okula başlama konusunda kafası karışık olan aileler için basit bir test hazırladı.

Okula hazırlık testini yapacak aileler için çocukların yaşının belirleyici olduğunun altını çizen Deniz Temur, "Bu test özellikle 60-71 ay arası çocukların durumunun değerlendirilmesi için çok önemli. Kanunen okula başlayabilir durumda olan ancak son kararın ailelere ait olduğu bu dönemde çocukların gelişimlerinin objektif olarak değerlendirilmesi çocukların eğitim hayatının sağlıklı devam etmesi için çok önemlidir." dedi.

Okula başlamaya hazır olmamasına karşın 1'nci sınıfa başlayan çocukların hem sosyal hem psikolojik hem de akademik anlamda sorunlar yaşama ihtimallerinin yüksek olduğuna da dikkat çeken Deniz Temur, şu uyarılarda bulundu:

"Aileler kararı verirken mutlaka çocuklarının gelişimini merkeze almalılar. Maddi sorunlar, çocuğun bakımıyla ilgili yaşanan sorunlar, her iki ebeveynin çalışması gibi anne-babadan kaynaklanan sorunlar bu değerlendirmeye dahil edilmemelidir. Aileler çocuklarının gelişiminin okula başlamak için tam olarak yeterli olduğundan emin olmadıkları sürece yasal zorunluluklar dışında çocuklarını 1'nci sınıfa kayıt ettirmemeliler. Okula erken başlayan çocuklarla sınıf arkadaşları arasındaki bu farkın eğitim hayatları boyunca kapanmayacağı unutulmamalıdır. Hazır olmamasına karşın okula başlayan çocuklarda ayrılık kaygısı, okul fobisi, arkadaş edinme ve iletişim kurmada güçlükler, kurallara uymama, dikkat eksikliği gibi problemlerin baş gösterme sıklıkları da çok yüksektir."

Aşağıdaki sorular ışığında çocuklarını bir süre izlemeleri tavsiyesinde de bulunan Deniz Temur, velilerin aşağıdaki soruların tamamına yakına olumlu yanıt vermeden çocuklarını 1'inci sınıfa kayıt ettirmemelerini önerdi. 

İşte çocuğunuz okula başlamaya hazır mı testindeki o sorular:

- Fiziki gelişimi okula başlamak için yeterli mi? 
- Tuvalet ihtiyacını yalnız başına giderebilir mi?
- Kişisel temizliğini gerektiği gibi yapabilir mi?
- Hiçbir yardım almadan yemek yiyebilir, yemek araç gereçlerini gerektiği gibi kullanabilir mi?
- Kendi başına giyinip, soyunabilir mi? Düğmelerini ilikleyip açabilir mi?
- Özel eşyalarını ayırt edip, sahip çıkabilir mi?
- Kuralları anlayıp, kurallara uygun hareket edebilir mi? Kuralların nedenlerini anlayıp anlatabilir mi?
- Öfke ve dürtü kontrolünü sağlayabilir mi? Örneğin açlık hissine, tuvalet ihtiyacına karşı bekleyebilir mi?
- Sayıları tanıyabilir, kopya edebilir ve nesneleri sayıp eşleştirebilir mi?
- Sınırlı boyama gibi, şekilleri tanıma ve çizme gibi becerileri var mı?
- Düz ve eğik çizgiler çizebilir, uzun süre kalem kullanabilir mi?
- Renkleri tanıyabilir mi?
- Kalabalık gruplar içinde hareket edebilir, kendini koruyabilir mi?
- Merdiven inip çıkabilir mi?
- Komutları anlayıp, uygulayabilir ve verilen komutlar arasında neden-sonuç ilişkisi kurabilir mi?
- Zıt ve benzer kavramları ayırt edebilir mi?
- Kendisini ve ailesini tanıtabilir mi?
- Ağırlık, genişlik gibi kavramları anlayıp, yer yön bildiren komutlar verebilir, verilen komutlara uyabilir mi?
- Dikkat süresi ders dinlemeye yetecek kadar gelişmiş midir?
- Soyut kavramları anlaya bilir mi?

OKULA BAŞLAMA YAŞI KAÇ?

Eylül 2017'de 72 aylık ve üstü olan çocukların okula başlaması zorunludur.  69 ve 71 aylık arasındaki çocukların okula başlaması da kanunen zorunludur. Ancak aileler çocuğunun gelişiminin okula başlamaya uygun olmadığını doktor raporuyla okula bildirirse çocukları 1. sınıfa başlamayabilir. Benzer bir durum 66-68 aylık çocuklar için de geçerli. Bu gruptaki çocukların da okula kayıtları kanunen zorunlu. Ancak aileler okula verecekleri dilekçe ile çocuklarını okula göndermeyebilirler. Bu yaş grubunda doktor raporu değil, ailenin dilekçesi yeterli görülmektedir. 60-65 aylık çocukların ise okula başlaması kanunen zorunlu değil. Ancak aileler çocuklarını isterlerse 1. sınıfa kaydettirebilirler. Burada aileler çocuklarının okula başlaması için dilekçeyle başvuru yapmaları gerekmektedir.  59 aydan daha küçük çocuklar ise hiçbir koşulda 1. sınıfa kayıt olamazlar.

HAKAN GİZEM HATİPOĞLU ÇİFTİ ONLARA MI ÖZENDİ?



 ‘Meleklerin Mucizesi’ filmiyle oldukça beğeni alan yapımcı Nur Türkşen ve oyuncu Hakan Türkşen gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz ay Cannes’da Fahriye Evcen’le yaptıkları gizli toplantıyla gündeme oturan Yapımcı Nur Türkşen ile oyuncu Hakan Türkşen çifti 2 hafta önce 23 yıllık evliliklerini Maldivler'de tazeledi. Basında ve sosyal medyada geniş yer alan çifti ünlüler de yakın markaja aldı.

 İlk olarak Hakan ve Gizem Hatipoğlu'nun Türkiye'nin Maldivler'i olarak bilinen Salda gölünde 6 yıllık evliliklerini tazelemesi ve Türkşen çiftinin İnstagram hesabındaki fotoğraflarının benzerlerini çektirmesi çok dikkat çekti. Hatipoğlu çiftinin, Nur Türkşen'in stalker'ı (gizli takipçisi) olduğu öğrenildi.