ŞİFALI BESİNLER…
Şifalı besinlerle ilgili her gün yeni bilgiler paylaşılıyor. Pekiyi yediğimiz,
içtiğimiz besinler bizi gerçekten hastalıklardan koruyabilir mi? İstinye Üniversitesi
Hastanesinden Diyetisyen Serra Arslan anlatı.
Omega 3’ün doğal
ağrı kesici özelliği vardır.
Araştırmalar
Omega‘ün kas ağrısı, kemik ağrıları ve bel ağrıları üzerinde 18’inci yüzyüldan
beri tedavi amaçlı kullanıldığını söylüyor. Balık yağı tüketimi
antiinflamatuvar ve ağrı kesici etkisi olan ilaç kadar olumlu etki
gösterebilmektedir. Türkiye’de ulaştığımız balıklar omega-3 açısından yeterli
içeriğe sahip olmadığından balık tüketsin tüketmesin herkesin hekim veya
beslenme uzmanına başvurarak kişisel ihtiyaçlarına özel omega-3 tablet
kullanması gerekmektedir.
Zerdeçal,
Karaciğer Dostu.
İçerisinde
bulunan kurkumin maddesi karaciğer hücrelerine zarar verebilecek toksik
maddelerin karaciğerden uzaklaşmasına yardımcı olmada etkilidir.
Ayrıca
yemeklerinizi pişirirken veya ara / ana öğünde tükettiğiniz yoğurda
ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı zerdeçal karaciğerinizi korurken yağ kaybını da
destekleyecektir.
Yulaf, kilonuzu yönetmenize
destekçi olur.
İçerisinde bulunan beta glukan açlık hissini baskılayan kolesistokinin
salınımını arttırıyor. Üstelik zengin lif içeriği ile sindirim süresinin uzun
olması da tokluk süresini uzattığından kilo yönetimi destekçisidir.
Yoğurt veya sütle ister pişirerek ister çiğ şekilde tüketebileceğiniz yulaf
ezmesine meyve ekleyerek daha lezzetli hale getirip pratik ve oldukça sağlıklı
öğünler oluşturabilirsiniz.
Posalı gıdalar kalp
dostudur.
Beslenmenizde posalı besinlerin tüketimlerinin arttırılması kan
kolesterol seviyelerinizin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.
Posalı besinleri diyetinizde arttırmak için;
·
Beyaz ekmek yerine
çavdar ve yulaf ekmeği tercih edin.
·
Kabuklu yenilebilen
meyveleri kabuklu yiyin ve meyve, sebze ve salata tüketiminizi arttırın.
·
Haftada en az 1–3 kez
4-6 yemek kaşığı ölçülerinde kuru baklagil tüketin.
·
Pirinç pilavı yerine
bulgur pilavı, meyve suyu yerine posa içeriği daha yüksek olan meyve tüketin.
Baklagillerle, kansere karşı
savaşın.
İçerdiği glutatyonun, fenolik bileşikler ve tokoferoller sayesinde tam bir
doğal antioksidan deposu olan baklagiller pek çok kanser türüne karşı
koruyucudur.
Bakliyatlar gibi yüksek lifli gıdaların kolorektal kanser riskini azalttığı
bildirilmiştir. Aynı zamanda yapılan geniş çaplı bir meta analiz çalışmasının
sonuçlarına göre; haftada 4 veya daha fazla porsiyonda bakliyat tüketen
kadınlarda daha az tüketenlere oranla daha az kolorektal adenoma rastlanmıştır.
Kuru baklagillere çorba veya ana yemek şeklinde beslenmenizde yer
verebileceğiniz gibi haşlayarak salatalarınıza da ekleyebilir, öğün başına
aldığınız posa miktarını kolaylıkla arttırabilirsiniz.
Nar, antiaging etkilidir ve
yaşlanmayı geciktirir.
Kırmızı meyvelerden nar
antioksidan özelliği sayesinde cilt hücrelerinin kollajen sentezini arttırma,
hücrelerini yenileme özelliğine sahiptir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre
cildimizin maruz kaldığı UV ışınlarının zararlarına karşı da koruyor.
Nar salatalara da çok
yakıştığı gibi kahvaltı veya ara öğünlerinizde de meyve seçeneği olarak tercih
edebileceğiniz en sağlıklı meyvelerden.
Zencefil,
Bulantı Gidericidir.
Gebelerde ilk 12 hafta
bulantılarında, operasyon sonrası bulantı ve kusma, deniz tutması, sabah
bulantısı ve kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmalara karşı zencefil iyi bir
destekçidir.
Taze rendelenmiş şekilde çay
olarak da tüketilebilinir, yoğurda da eklenebilir.
Probiyotikler, doğal
antidepresan özelliği taşır.
Bağırsakların ikinci beyin
kabul edilmesiyle beraber iyi bir bağırsak dokusu, mutluluk hormonu olan
serotonin hormonunu arttırıyor. Probiyotikler beyne GABA, serotonin gibi
nörotransmitterlerin salınması için mesaj gönderir.
Probiyotik kaynaklı gıdalar,
evde mayalanmış yoğurt, kefir, ev sirkesi, ev turşusu, ev tarhanasıdır. Fakat
ağız yollu alınan bu gıdalardaki probiyotik içeriğin mide asidinden etkilenerek
bağırsakta etkin olabilmesi az olduğundan toz veya kapsül şekilde probiyotik
destek doğal gıdalarla tüketiminin yanında mutlaka alınmalıdır.