22 Temmuz 2017 Cumartesi

HABERUÇUR’UN RÖPORTAJI SABAH GAZETESİNDE HABER OLDU…



“Şu dünyada bugüne kadar ne yaşadıysak yanımıza kar kalıyor. Güzel yaşamak lazım bu yüzden...” 

Bir annenin yaşamla mücadelesini anlatan hikayenin röportajı bu başlıkla 8 Temmuz tarihinde Haberuçur’da yayınlanmıştı. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko’nun sıra dışı ameliyatı ile yavrusuna kavuşan ve yaşama dört elle sarılan Demet’in hikayesini Sabah gazetesi bugün sayfasına taşıdı. 




17 Temmuz 2017 Pazartesi

HER SİGARAYI BIRAKAN KİLO ALMIYOR...


Sigara da diyet gibi her pazartesi karar alıp bıraktığımız, Salı ya da Çarşamba yeniden başladığımız kötü bir alışkanlığımız. Kötü kokusu, cebimizi kemirircesine harcadığımız sigara parasının yanında sağlığımıza verdiği zarar da cabası. Bunların hepsinde hemfikir kalıp ‘Yetti artık bırakıyorum.’ diyoruz ama sonra da ‘Ya kilo alırsam?’ sorusu ile karşı karşıya kalıp, ‘ Aman boşver atın ölümü arpadan olsun.’ deyip bir türlü vazgeçemiyoruz sigaradan. İtiraf etmeliyim ki yıllarca mücadele ettim ve yıllarca bırakıp bırakıp yeniden başlamamın nedeni kilo alma korkusu oldu. Bundan 3 yıl önce gözümü karartıp kararımı verdim ve bıraktım. Eşim hiç kullanmadığı için tahminimden de kolay oldu vazgeçmem. Evet birkaç kilo aldım, sonrasına hamilelik eklendi küçük bir fil yavrusuna döndüm ama… Şükürler olsun sağlıklı bir bebek dünyaya getirdim, sigara hayatımdan gitti ve ben yeniden eski fit kiloma kavuştum. Biraz sabır ve kararlılıkla oluyormuş, ben gördüm. Beslenme ve Diyet Uzmanı Serra Arslan da zaten ‘Korkmayın kilo almayacaksınız.’ diyor ve önemli detaylar paylaşıyor.  

“Sigaranın içindeki 5 bin zararlı maddeden biri de nikotindir. Biyokimyasal etkisi çok güçlü olan nikotinin iştahı baskılayıcı özellikte olduğu yapılan birçok araştırma ile kanıtlanmaktadır. Sigarayı bırakan bireylerde nikotinsizliğin strese ve iştah artışına yol açarak ağırlık kazanımına yol açması da bu sebeptendir. Çoğu kişi stresiyle nasıl baş edeceğini bilemediğinden ve kilo alma endişesinden sigarayı bırakmayı başaramıyor. Halbuki sigarayı bıraktıktan sonraki dönemde yeterli ve dengeli beslenerek hem sigaranın sebep olacağı hastalık risklerini azaltmak hem de mevcut kiloyu korumak mümkün! Peki, nasıl başaracağız?


Diyetisyen desteği almak önemli.
-          Öncelikle sigarayı bırakmayı planladığınızda eğer tek başınıza başaracağınıza güvenmiyorsanız bir hekim desteği alın ve beraberinde beslenmenizi kontrol altına almak için bir beslenme uzmanına başvurun.
-          Sigara bırakmanın ardından iştah kontrolünüzü sağlayıcı ve yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırıcı olması için ana öğünlerinizi asla atlamayın ve öğünlerinizin arası 3 saati geçmesin. Günde en az 4-5 öğün şeklinde beslenin.

-          Yıllarca içtiğiniz sigaranın bedeninize yüklemiş olduğu toksinlerden arınmak için hem de sigara sebebiyle eksikliğini çektiğiniz vitaminleri karşılayacağınız antioksidan kaynağı mevsim sebze ve meyveleri öğünlerinizde muhakkak yer almalı. Günde 2-4 porsiyon meyve, 2-3 porsiyon sebze tüketin. Meyve tercihleriniz çay ve kahvenin  yanında tüketebileceğiniz kuru meyvelerden seçilirse sigaranın bıraktığı boşluk fazla hissedilmeyecektir.

-          Yeşil yapraklı sebzeleri (biber, brokoli, ıspanak, semizotu gibi) toksin atımı için tercih ederken, meyve seçimlerinizi öncelikle C vitamininden zengin olan kivi, portakal, çilek, kavundan yana kullanabilirsiniz.
-          İştah kontrolü için ana öğünlerinizde salataya muhakkak yer vermelisiniz. Salata kısa sürede tokluk oluşturup gereksiz kalori alımını engellemenin yanında mevsim sebzelerinden özellikle havuç, tere, kırmızı turp ile yapıldığında akciğer sağlığınız için de oldukça yararlıdır.

-          Sigara içen bireylerde toplam kolesterol ve LDL kolesterolün (kötü kolesterol) yükselme eğiliminde olduğu yapılan araştırmalarda mevcut iken; süt ve ürünlerini az yağlı tercih etmeniz, kırmızı ve beyaz etleri kızartma olmaksızın yağsız şekilde pişirmeniz kan lipit profili için ideal olacaktır.
-          Beslenmenize ek olarak diyetisyeninizin önereceği omega-3 takviyesini almanız sigarayı bıraktığınız bu dönem için ağırlık kontrolünde ve dengeli beslenmenizde destekçiniz olacaktır. Ayrıca yükselen LDL kolesterolün normal değerlere indirilmesinde de etkili olacaktır.

-          Gün içerisinde içeceğiniz suyun, sindirim sisteminizin rahat çalışması ve beraberinde ağırlık kaybınız için kolaylaştırıcı olacağını unutmayın ve her öğünde bir kupa su için!

-          Ve egzersiz… Ağırlığınızı korumak, sağlıklı yaşamak ve olası hastalık risklerinizi azaltmak için her gün minimum aralıksız 30 dakika orta tempolu egzersiz yapmalısınız. Egzersiz yapmak için bir spor salonuna yazılmayı beklemeyin, en rahat kıyafetlerinizle ve elinizde bir şişe su ile yapacağınız yürüyüş de bedeninize nefes aldıracaktır.


 Sigarayı bırakma kararınız alacağınız kiloları düşünerek sürekli erteleniyorsa, bu kararı verdiğiniz aşamada muhakkak bir beslenme uzmanıyla yola devam edin ve bu dönemi kontrol altında geçirerek kolaylıkla atlatın.”