15 Nisan 2017 Cumartesi



ŞİFALI BESİNLER…

Şifalı besinlerle ilgili her gün yeni bilgiler paylaşılıyor. Pekiyi yediğimiz, içtiğimiz besinler bizi gerçekten hastalıklardan koruyabilir mi? İstinye Üniversitesi Hastanesinden Diyetisyen Serra Arslan anlatı.

Omega 3’ün doğal ağrı kesici özelliği vardır.
Araştırmalar Omega‘ün kas ağrısı, kemik ağrıları ve bel ağrıları üzerinde 18’inci yüzyüldan beri tedavi amaçlı kullanıldığını söylüyor. Balık yağı tüketimi antiinflamatuvar ve ağrı kesici etkisi olan ilaç kadar olumlu etki gösterebilmektedir. Türkiye’de ulaştığımız balıklar omega-3 açısından yeterli içeriğe sahip olmadığından balık tüketsin tüketmesin herkesin hekim veya beslenme uzmanına başvurarak kişisel ihtiyaçlarına özel omega-3 tablet kullanması gerekmektedir.

 Zerdeçal, Karaciğer Dostu.
İçerisinde bulunan kurkumin maddesi karaciğer hücrelerine zarar verebilecek toksik maddelerin karaciğerden uzaklaşmasına yardımcı olmada etkilidir.
Ayrıca yemeklerinizi pişirirken veya ara / ana öğünde tükettiğiniz yoğurda ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı zerdeçal karaciğerinizi korurken yağ kaybını da destekleyecektir.






Yulaf, kilonuzu yönetmenize destekçi olur.
İçerisinde bulunan beta glukan açlık hissini baskılayan kolesistokinin salınımını arttırıyor. Üstelik zengin lif içeriği ile sindirim süresinin uzun olması da tokluk süresini uzattığından kilo yönetimi destekçisidir.
Yoğurt veya sütle ister pişirerek ister çiğ şekilde tüketebileceğiniz yulaf ezmesine meyve ekleyerek daha lezzetli hale getirip pratik ve oldukça sağlıklı öğünler oluşturabilirsiniz.

Posalı gıdalar kalp dostudur.

Beslenmenizde posalı besinlerin tüketimlerinin arttırılması kan kolesterol seviyelerinizin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.

Posalı besinleri diyetinizde arttırmak için;
·         Beyaz ekmek yerine çavdar ve yulaf ekmeği tercih edin.
·         Kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklu yiyin ve meyve, sebze ve salata tüketiminizi arttırın.
·         Haftada en az 1–3 kez 4-6 yemek kaşığı ölçülerinde kuru baklagil tüketin.
·         Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, meyve suyu yerine posa içeriği daha yüksek olan meyve tüketin.

Baklagillerle, kansere karşı savaşın.

İçerdiği glutatyonun, fenolik bileşikler ve tokoferoller sayesinde tam bir doğal antioksidan deposu olan baklagiller pek çok kanser türüne karşı koruyucudur.
Bakliyatlar gibi yüksek lifli gıdaların kolorektal kanser riskini azalttığı bildirilmiştir. Aynı zamanda yapılan geniş çaplı bir meta analiz çalışmasının sonuçlarına göre; haftada 4 veya daha fazla porsiyonda bakliyat tüketen kadınlarda daha az tüketenlere oranla daha az kolorektal adenoma rastlanmıştır.
Kuru baklagillere çorba veya ana yemek şeklinde beslenmenizde yer verebileceğiniz gibi haşlayarak salatalarınıza da ekleyebilir, öğün başına aldığınız posa miktarını kolaylıkla arttırabilirsiniz.

Nar, antiaging etkilidir ve yaşlanmayı geciktirir.
Kırmızı meyvelerden nar antioksidan özelliği sayesinde cilt hücrelerinin kollajen sentezini arttırma, hücrelerini yenileme özelliğine sahiptir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre cildimizin maruz kaldığı UV ışınlarının zararlarına karşı da koruyor.
Nar salatalara da çok yakıştığı gibi kahvaltı veya ara öğünlerinizde de meyve seçeneği olarak tercih edebileceğiniz en sağlıklı meyvelerden.


Zencefil, Bulantı Gidericidir.
Gebelerde ilk 12 hafta bulantılarında, operasyon sonrası bulantı ve kusma, deniz tutması, sabah bulantısı ve kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmalara karşı zencefil iyi bir destekçidir.
Taze rendelenmiş şekilde çay olarak da tüketilebilinir, yoğurda da eklenebilir.




Probiyotikler, doğal antidepresan özelliği taşır.
Bağırsakların ikinci beyin kabul edilmesiyle beraber iyi bir bağırsak dokusu, mutluluk hormonu olan serotonin hormonunu arttırıyor. Probiyotikler beyne GABA, serotonin gibi nörotransmitterlerin salınması için mesaj gönderir.

Probiyotik kaynaklı gıdalar, evde mayalanmış yoğurt, kefir, ev sirkesi, ev turşusu, ev tarhanasıdır. Fakat ağız yollu alınan bu gıdalardaki probiyotik içeriğin mide asidinden etkilenerek bağırsakta etkin olabilmesi az olduğundan toz veya kapsül şekilde probiyotik destek doğal gıdalarla tüketiminin yanında mutlaka alınmalıdır. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder