18 Nisan 2017 Salı



ALMAN DOKTORLARIN KONUŞTUĞU ‘TÜRK DOKTOR MUCİZESİ’…

Alman doktorlar 7 yılda 3 kez gurbetçi gencin bacağını kesme kararı aldılar. Türk doktor ise her seferinde genç adamın bacaklarını kurtarıp Almanya’ya geri gönderdi. Alman doktorları şaşkına çeviren Türk profesörün geliştirdiği teknik bacak damarı tıkanan hastalara umut oluyor.



Almanya’nın Hannover kentinde yaşayan ve müzisyenlik yaparak hayatını geçindiren 41 yaşındaki 3 çocuk babası Feridun Kibiroğlu, damar tıkanıklığına bağlı bacağında gelişen rahatsızlıktan dolayı uzun yıllar zor bir dönem geçirdi. Bundan 7 yıl önce yaşadığı ilk rahatsızlığında bacağı kangren olan gence Alman doktor acil amputasyon kararı aldı. Ancak Feridün Kibiroğlu Televizyonda izlediği Türk doktora da görünmeden bacağını kestirmek istemedi. İstanbul’a gelerek Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko’ya muayene olan gurbetçi genç ameliyat alındı ve bacağı kurtuldu. Almanya’ya döndüğünde Alman doktorların şaşkına döndüğünü anlatan Feridun Kibiroğlu,”Yusuf hocanın yaptığı ameliyatlarla Alman doktorlar inanamadı. Onlar diz üstünden kesme kararı almıştı, İstanbul’da gerçekleşen ameliyatta ise tırnağım bile zedelenmeden bacağım kurtuldu.” dedi.

Hastalık nüks edince Alman doktorlar ‘Biz keseceğiz sen Kalko’ya git.’ dediler.
İstanbul’daki tedavisinin ardından yaşadığı zorlu günleri geride bırakan Gurbetçi Feridun hastalığını tamamen atlattı düşüncesi ile sigaraya başladı. Ancak sigara rahatsızlığını nüks ettirdi ve tedavisinden 4 yıl sonra bacağı tekrar kangren oldu. Alan doktorların bir kez daha amputasyon kararı aldıkları Feridun Kibiroğlu soluğu yine İstanbul’da aldı. Yaşadığı zor günleri ve tedavisini anlatan Feridun Kibiroğlu ,”Yine dayanılmaz ağrılar, uykusuz geceler başlamıştı. Bu sefer diğer bacağım mosmor olmuştu ve Almanya’daki doktorlarım yine aynı kararı almışlardı. Ancak bu sefer onlar bana, ‘ Biz keseceğiz, sen Kalko’ya git görün. Onun tekniği belki tekrar işe yarar.’ dediler. Ben de soluğu İstanbul’da aldım. Ağrılarım bu sefer o kadar dayanılmazdı ki, Yusuf hocama kes diye yalvardığımı hatırlıyorum. Ancak o 2’nci sefer yine kurtardı bacağımı. Almanya’ya döndüğümde bu sefer doktorlarım çok enteresan bir yakıştırma yaptı. ‘ Sen sihirbaza mı gidiyorsun. Bu doktor sihirbaz mı?’ gibi yakıştırmalar yaptılar şakalaşarak. Ailem, yakınlarım, komşularım da çok şaşkındı. Çünkü onlar her seferinde beni yarım bacakla dönecek diye beklerken sapasağlam döndüm.” şeklinde konuştu.

Sigaradan uzak kaldı nargileye başladı ve hastalık 3’üncü kez yeniden nüks etti.
Geçtiğimiz ay ayağının tozu ile yeniden İstanbul’a gelen Feridun Kibiroğlu’na Prof. Dr. Yusuf Kalko 3’cü ameliyatı uyguladı. Bacağı yeniden kurtulan gurbetçi genç şaşkınlıkla mutluluğu aynı anda yaşadığı söyleyerek bir kez daha duygularını dile getirdi ve sigara ile ilgili önemli mesajlar verdi. Kibiroğlu,”Rahatsızlığım kılcal damarların tıkanması sonucu oluşan Buerger hastalığı. Bu hastalığın en önemli sebebi sigara. Yusuf hocam beni her seferinde uyardı. Başlarsan hastalığımın tekrar edeceğini söyledi. Ben 2’nci acı tecrübemden sonra kesinlikle içmeme kararı aldım ancak geçtiğimiz aylarda birkaç kez nargile denedim. Nargile de sigaradan farksızmış meğer. Yeniden nüks edince anladım ama iş işten geçmişti. Yusuf hoca beni yine ameliyata aldı bacağımı yine kurtardı. Almanya’daki doktorlarıma gittiğimde zaten onlar da hemen İstanbul’a gönderiyor beni. Bu sefer de kurtuldum çok şükür ve bir daha asla ne sigara ne de nargile olmayacak hayatımda.” ifadelerini kullandı.

Gerçekten umutsuz bir durumdu.
Hastanın durumunu ve yaptığı sıra dışı ameliyatı anlatan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko,”Hastanın bacak damarları tıkalıydı ve anjiyoya baktığımız zaman hiç dolumun olmadığı kup kuru damarlar gördük. Bu standart tedaviler ve standart cerrahi göz önüne alındığında gerçekten umutsuz bir durum. Yapacak bir şey yoktur. Denenmiş zaten, karnı ve kasıkları açılmış ancak olumlu bir sonuç alınamamış. Biz şah damarında uyguladığımız tekniği bacağa uyarladık, üstüne bir de ayrıca lokal anestezi altında bypass yaptık. Anjiyoda hiç dolum görünmemesine rağmen o bölgede bir kanal bulduk. Kendi tekniğimizin avantajlarını kullandık. Klasik bypass zaten yapamıyorsunuz bu damarlarda. Şah damarında yaptığımız teknik olan, bükümlü damarlarda şah damarını ikiye bölüyoruz ve içini temizliyoruz sonra da damarın boyunu kısaltıp uç uca dikiyoruz. Bunun benzerini yaptık ve kanal bulduk. Kasıkta derine giden ve çok ince bir damardan başka bir yol yoktu. Teknikte damar uç uca dikildiği için kan direkt kanala gidiyor. 3 kere benzer uygulamalarla Feridun’un bacaklarını kurtardık. Ancak Feridun Buerger hastası. En önemli tedavi bu hastalarda sigaradan uzak kalınmasıdır. Eğer bu hastalar sigaradan uzak kalmazda bu ameliyatlar ne kadar başarılı yapılırsa yapılsın, hastalık tekrarlar ve zamanla uzuv kayıpları kaçınılmaz olur.”dedi.

 
 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder