13 Nisan 2017 Perşembe



SON ZAMANLARDA HER ŞEYE KÜSKÜNLÜĞÜNÜZÜN NEDENİ BAHAR DEPRESYONU OLABİLİR…

Uyku bozukluğu, telaş ve endişe, ani kilo kaybı, cinsel isteksizlik, hiçbir şeyden zevk alamama hali… Tüm bu belirtileri yaşıyorsanız dikkat! Bahar depresyonu yaşıyor olabilirsiniz.
 
Pekiyi ne yapmak gerekir? İstinye Üniversitesi Hastanesi’nden Psikolog Duygu Başak Gürtekin anlattı.

“Bahar ayları uzun bir kış döneminin ardından, yeni bir mevsimin başlangıcının yanı sıra, bizleri alışkın olduğumuz günlük rutinin dışına çıkarabilecek farklı bir doğa uyanışının ve ruh halinin habercisi olabilir. Yapılan araştırmalara göre bahar aylarında merkezi sistemimizde yaşanan bazı değişiklikler biyolojik ritmimizi oldukça etkiler.




Bu belirtilere dikkat!
·         Özellikle uyku bozuklukları,
·         Telaşlı olma hissi,
·         Kaygı ve endişede yaşanan artış,
·         İştahta belirgin bir değişiklik,
·         Ani kilo kaybı,
·         Cinsel isteksizlik,
·         Dikkatte azalma gibi semptomlar bahar depresyonunun habercisi olabilir.

Bunlara ek olarak kişilerin daha önce yapmaktan keyif aldığı şeyleri yapmamaya başlaması, geçmişte zevk alınarak yapılan aktivitelerden uzaklaşması da önemli belirtiler arasında yerini alır.

Kişi birden agresif bir ruh haline bürünür.
Mevsimsel geçiş süreçlerine bakıldığında kış aylarında yaşanan depresyon belirtileri arasında kişilerin içine kapanması dikkat çekerken, bahar depresyonunda huzursuzluk ve agresyon ön plana çıkar. Bu belirtilerin yoğun yaşandığı durumlarda destek almayı atlamamak ve koruyucu bir önlem almak gerekir. Tüm bunlara ek olarak kişinin deneyimlediği belirgin bir işlev kaybı varsa ve hayat akışında yaşanan tıkanıklıklar geçmişe kıyasla dikkat çekiyorsa mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. 

Bahar yorgunluğu ile bahar depresyonunu birbirine karıştırmayın.

Bahar yorgunluğu ve bahar depresyonu aynı tanıma sahip değildir. Bahar yorgunluğu tablosu, bahar depresyonunun bir parçası olarak sıklıkla karşımıza çıkabilir. Bahar depresyonu mevsimsel ortaya çıkışları dışında diğer depresyon türleri ile benzerlik taşıyan ve yukarıda sıralanan semptomlar görüldüğünde mutlaka dikkat alınması gereken bir depresif bir duygu durum olarak tanımlanabilir. Bahar yorgunluğu ve bahar depresyonunu ayırırken karşımıza çıkan en önemli ayırıcı özelliklerden biri kişinin işlevselliğindeki değişimdir. Bu değişim çocuk - ergen grubunda ve yetişkinlerde çok farklı noktalara değebileceği gibi farklı özelliklerde kendini gösterebilir. Bu nedenle kişinin hem kendisinin hem de yakın çevresinin gözlemi bu ve benzeri süreçlerde dikkate alınmalıdır. 


Düzenli uyku şart!
·         Bu süreci daha iyi atlatabilmek için öncelikle uyku saatlerimizin düzenini korumak gerekmektedir.
·         Buna ek olarak gün ışığı ile temasımızı arttırmak ve bedenin yeni adaptasyonuna destek olmak için önemlidir.
·         Doğa ile ilişkimizi kesmemek, açık hava yürüyüşleri, spor ve dengeli beslenme, beden ve ruh bütünlüğümüzü korurken önem vermemiz gereken diğer unsurlar arasında yer alır.

Bunlara ek olarak yaşanan bu semptomların psikolojik kökenli olabileceği gibi fiziksel hastalıkların belirtileri olarak da yaşanabilmesi mümkündür. Özellikle tiroid hormonları ile etkileşimde olan sağlık problemlerine dair önlem almak, korucuyu muayeneleri aksatmamak önemlidir. Son olarak geçmişte yaşanan bir psikolojik / psikiyatrik problemin varlığı, kişinin bu süreci ciddiye almasını ve bu belirtiler deneyimlenmeye başlandığında mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından destek alınmasını gerektirir." 


duygu.gurtekin@isu.edu.tr




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder