Kalp damar hastalığı,
kalp yetersizliği ya da hipertansiyonu olan hastalar, Kurban Bayramlarında
diyetlerine dikkat etmedikleri taktirde ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler.
Beslenmesine dikkat ederek Kurban
Bayramı’nda et tüketebilir ve bayramı herhangi bir tatsızlık yaşamadan
geçirebilirler. Konu ile ilgili Medigold Sultan Hastanesinden Kardiyoloji
Umzanı Dr. Ender Özal faydalı bilgiler paylaştı.
“Kalp-damar hastalığı, kalp yetmezliği ya da
hipertansiyonu olan hastalar, uyguladıkları diyetlerine Kurban Bayramı
süresince de devam etmeli, ağır yemeklerden kaçınmalı ve beslenme kurallarını
bozmamalıdırlar. Çünkü bir öğün ağır yemek bile kalp damar sağlığımıza zararlı
olabilir. Ağır bir yemek sonrası kalp daha hızlı atmaya başlar, tansiyon
yükselir. Ve yine kana salınan bazı hormonlar kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır.
Ağır bir yemek sonrası kanın sindirim organlarında göllenmesi de yine hayati organlara
giden kan akımını azaltabilir. Bütün bunların sonucunda kalp krizi oluşması
kolaylaşabilir. Bu nedenle bir öğün bile olsa yüksek karbonhidratlı, kızartmalı
ve yağlı yemek anlamına gelen aşırı ağır bir yemek, kalbimizi zorlayacaktır.
Kuyruk yağı ve tereyağına dikkat!
Bu nedenle yağsız ette bile %20 oranında yağ bulunduğundan,
kurban etini tüketirken özellikle etin yağsız kısımları seçilmeli, kuyruk yağı
ve tereyağı kullanılarak yapılan kavurma yerine, ızgara veya haşlama şeklinde
pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.Ayrıca kurban etinin gündelik hayatta
kasaptan alınan etten farklı olduğunu da unutulmamalı. Kurban eti yeni kesildiği
için tüketimi de belirli kurallarla yapılmalı. Zira mide ve sindirim
problemlerine de neden olabiliyor. Kurban eti sindirim kolaylığı açısından
kesimin olduğu gün değil, en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra
tüketilmelidir. Eti pişirirken de özenli olmak gerekiyor. Etin yanmış veya
pişmemiş olmamasına da özen gösterilmelidir. Yanmış etler kanserojen maddeler
içerirken, iyi pişmemiş etler de başta bağırsak parazitleri olmak üzere çeşitli
bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkartıyor
Hipertansiyon hastaları tuzdan uzak durmalı.
Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi ile birlikte
tuz kullanımının da arttığı bilinmektedir. Bu durum yüksek tansiyon hastaları
için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Alınan fazla tuz miktarı kan basıncında
aşırı yükselmelere yol açarak beyin kanaması, felç ve kalp krizi riskini artırabilmektedir.
Bu nedenle tuz tüketimi günde 5 gramın altında tutulmalıdır (1,5 çay kaşığı
veya 1 silme tatlı kaşığı).
Sık ve az yiyin.
Sık ve az miktarda yemek yemek kalp hastalıklarında
her zaman tercih edilen beslenme biçimi olmalıdır. Tek öğün ve fazla miktarda
alınan her besin kalp hastalıklarında ani şikayetlere sebep olabilir. Tuz
tüketiminin fazla olmamasına hayatın her döneminde dikkat edilmelidir. İşlenmiş
et ürünlerinde gereksinimden çok fazla tuz bulunur. Bu yüzden en azından
işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır. Masadan tuzluğu kaldırmak,
tüketilen günlük tuz miktarını üçte bir, yemekleri az tuzlu pişirmek ise üçte
iki oranında azaltır.
Ayrıca kalp rahatsızlığı bulunan hastalar et
yemeklerinin yanında sebze ve salata gibi bitkisel gıdaları ihmal
etmemelidirler. Yeşillik, taze salata gibi antioksidan besinlerin, etin olası
zararlarını önleyebileceği unutulmamalıdır.
Tatlıları dikkatli tüketin.
Bayram ziyaretleri sırasında sunulan ikramlar sıklıkla
yoğun tatlı içerdiği için kalp damar hastaları ile şeker hastaları bu tatlıları
dikkatle tüketmeli, tatlı alımını en az düzeye indirmeli, hafif olan sütlü tatlıları
tercih etmeli bunun yanında şekerli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır.
Günlük ortalama 2-2.5lt su tüketimine dikkat
edilmelidir. Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi nedeniyle
uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemleri ile karşılaşabilmektedir.
Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir.
Bayram süresince yenilen besinlerin sindirimini
kolaylaştırmak için daha fazla hareket edilmeli, mümkünse bol yüzerek spor yapılmalıdır.
Tabii ki hastalarımız tüm bu önerileri dikkate alırken unutmamaları gereken bir
nokta; kurban vazifelerini yerine getirirken aşırı efor gerektiren işlerden
uzak durmaları gerekliliğidir.
Kalp ve kolesterol hastaları et tüketirken nelere
dikkat etmelidirler?
Yağsız ve işlenmemiş et tüketin.Ne çok pişirin ne de
çiğ kalsın!
Isıl işlem görmüş sucuk, salam gibi et ürünlerinden
uzak durun. Bu tür besinler günlük ihtiyacımızın çok üzerinde tuz içerir.
Kurban bayramında et tüketimini bir porsiyonla sınırlayın.
Yağsız, az miktarda ve haftada 2 öğünden fazla et
tüketmeyin.
Yağ eklemeden pişirin
Kalp-damar ve yüksek tansiyonu olan kişiler ise et
tüketimde çok dikkatli olmalı.
Yağlı etlerin ve özellikle de sakatatların yüksek
kolesterol ve tuz oranları nedeniyle kalp ve yüksek tansiyon problemi olanlar
tarafından aşırı tüketimi uygun değildir. Bu tarz etler yağ eklenmeden kendi yağında
pişirilerek ve çok az miktarlarda tüketilmelidir.
Etleri tuzlayıp yemeyin
Hipertansiyonu olan kişiler de aşırı et tüketimi yanında
aşırı tuz tüketiminden de kaçınmalı. Zira yediğimiz etlerin içerisinde zaten
yeterli miktarda tuz bulunuyor. Ekstra tuz eklenmesi tansiyon üzerinde olumsuz
etkilere neden oluyor. Tuzu pişirirken eklememek ve sofraya da tuzluk koymamak
tuzdan kaçmak için bir yöntem olabilir. Sadece bayram değil, her zaman bunu
beslenme düzeninize ekleyin. Bugüne kadar tuzla aranıza mesafe koyamadıysanız,
bu yıl Kurban Bayramı’nda bir başlangıç yapın ve tuzdan uzaklaşın.ı yarıya
azalttığı dile getirilmektedir ki henüz hiçbir ilaçla böyle bir etki sağlanamamıştır).
Yemeğin üzerine hemen çay içmeyin.
Demir eksikliği ve kansızlık gibi rahatsızlıkları
olanlar kırmızı et ile birlikte C vitamini ve folik asit yönünden zengin yeşil
salata ve limon tüketirlerse, demir emilimi daha verimli olacaktır. Yine bu
kişilerin çay ve kahve tüketimini sınırlandırmaları demir emilimi açısından
önemlidir.
Tüm hastalarımıza mutlu bayramlar diliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder