Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal yaşama ve doğal gıdalara talep arttıkça birbirinden çekici seçenekler daha sık gündeme geliyor. Muğla’nın güzel ilçesi Milas’ta bulunan Ayşe Deliismail Çiftliği ise çiftliğin özel üretimi olan yüzde yüz doğal besinlerin yanı sıra lezzet serüvenleri yaratmaya açık mutfağı, gerçek dinginliği hissettiren eşsiz atmosferi, huzurlu konaklama mekânları ve maneji ile unutulmaz bir yaşam deneyimi vaat ediyor.
Bir aile çiftliği olarak
ilk çubuğu 2011 yılında dikilen ve 2012 yılından itibaren her ayrıntısı özenle
planlanarak hayata geçirilen, Milas’ın Kayadere Mahallesi sınırları içerisinde,
denizden 300 metre yükseklikteki 175 dönüm arazi üzerinde yer alıyor. Genelde
Ege’nin özelde ise Milas’ın muhteşem doğasının sunduğu bütün zenginlikler,
Durmay Ailesi’nin sahibi olduğu çiftlikte insanların, hayvanların ve
bitkilerin yararına sürekli geliştiriliyor. Doğal hayata o denli büyük bir önem
veriliyor ki çiftlikteki bütün yapılar araziden çıkarılan taşlarla örülüyor, masa
ve sandalyeler ise hayatları sona ermiş olan ağaçlardan el emeğiyle yapılıyor.
YÜZDE YÜZ DOĞAL
Yüzde yüz doğal tarım
uygulamalarından ödün verilmeyen çiftlikte tam 700 zeytin ağacı bulunuyor. Ege
Bölgesi’nin paha biçilmez değeri olan Memecik cinsi zeytin ağaçlarının
zeytinlerinden modern yöntemlerle ve el değmeden soğuk sıkma zeytinyağı
üretiliyor. Çiftlik mutfağının yanı sıra İstanbul Acarkent’te bulunan ve
çiftlikle aynı ismi taşıyan restorandaki yemekler, kahvaltılık ve
atıştırmalıklarda da bu özel üretim zeytinyağı kullanılıyor. Şık şişelerde
servis edilen çiftliğe ait markalı zeytinyağının, ancak bu kullanımlardan arta
kalan miktarı satışa sunuluyor.
Ağaçlandırma
çalışmalarının durmaksızın devam ettiği çiftlikte, kuruluş sırasında dikilmiş
olan 2 bin 700 ceviz ağacı bulunuyor. Tıpkı zeytin ağacı bakımı ve zeytin
hasadı gibi ceviz ağaçlarının bakımı da Milas Ziraat Fakültesi’nden öğretim
üyelerinin danışmanlığında sürdürülüyor. Durmay Ailesi, hasadı önümüzdeki yıl
yapılacak olan cevizlerle yüzde yüz doğal ürünler yelpazesine yeni üyeler
katmaya hazırlanıyor.
BİTKİLER DE HAYVANLAR DA
ÖZGÜR
Ege’ye özgü turp otu,
çintar mantarı, kuzukulağı, yabani kuşkonmaz, yabani semizotu gibi yenilebilir
otların sere serpe boy attığı çiftliğin 2,5 dönümlük bostanında ise mevsimlik
sebzeler yine doğal tarım yöntemleriyle yetiştiriliyor. Çiftliğin şirin
restoranındaki her yiyecek ve yemek, bu bitki zenginliğinin ürünleriyle
lezzetlerine lezzet katılarak hazırlanıyor.
Yüzden fazla hayvanın
bulunduğu çiftlikte koyun, keçi ve ineklerin sütlerinden peynir ve yoğurt
çeşitleri, tavuk, ördek ve kazlardan da yumurtalaryüzde yüz doğal ve katkısız
olarak elde ediliyor. Çiftliğin hayvanlara yaklaşımı ise benzersiz: Hiçbir
hayvan asla kesime gitmiyor, hayatının sonuna kadar özgürce yaşıyor.
GERÇEK PEYNİRLER, DOĞAL
ÜRÜNLER
Durmay Ailesi’nin
çiftlik tutkusu kadar yoğun olan süt ürünleri merakı, yine çiftliğin ismini
taşıyan özel ürünler olarak masalardaki yerini alıyor. Tereyağı ve beyaz, lor,
dil, örgü, taze kaşar, otlu peynir olarak ortaya konan bu ürünlerin yanı sıra
toprağa gömülerek birkaç yıl bekletilerek yapılan küp peyniri Ayşe Deliismail
Çiftliği’nin özel peynirleri imzasını taşıyor.
Reçeller, kompostolar,
nar ekşileri ve zeytinyağlı sabunlarla giderek genişleyen çiftliğin doğal ve özgün
ürünler yelpazesinin en önemli özelliği, bu ürünlerin ancak kullanım fazlası
olanlarının satışa sunulması. Bu anlamda “specialedition” niteliği taşıyan
ürünlerinden yararlanmanın, o eşsiz lezzetleri tatmanın en iyi yolu Milas’taki
çiftlik ile İstanbul Acarkent’teki restorana misafir olmak.
VE ATLAR!
Ayşe Deliismail Çiftliği
tesislerinin yöneticisi Serin Durmay’ın çocukluğundan beri vazgeçilmez tutkusu
olan binicilik, Milas’taki çiftliğin fark yaratan bir unsuru olarak konukları
büyülüyor. Son derece profesyonel olarak düzenlenen ve profesyonel biniciler
eşliğinde at binme derslerinin de verilmeye başlandığı manejde halihazırda iki
at, iki Pony ve bir de Midilli bulunuyor. Böylece yalnızca büyüklerin değil
çocukların da bu harika deneyimi yaşaması sağlanıyor.
Ege’nin muhteşem
doğasının orta yerindeki çiftliği’nin vaat ettiği doğal yaşamı deneyimlemek
için rezervasyon yaptırmak şart. Konaklamak için sadece iki dairenin bulunduğu
çiftlik, bambaşka bir hafta sonu yaşamak isteyenler için ise yeterince alana ve
olanağa sahip. Çiftliğin sunduğu lezzetlerin tadını çıkararak Milas’taki doğal
yaşama hazırlanmak için ise İstanbul Acarkent’teki aynı isimdeki restoranı’na
uğramak yeterli.
HABER : Dinçer KARACALAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder