10 Aralık 2017 Pazar

HER İKİ TARAFI DA TUTAN BACAK AĞRISINA DİKKAT…


Bacaklarda ağrı, uyuşma, şişlik, ödem şikayetleri ile beraber bel ağrısı yapıyor. Bu şikayetler genellikle her iki bacakta da yaşanıyor. Günden güne yürüme mesafesi kısalıyor. Tüm bu şikayetler Dar Kanal hastalığını işaret ediyor. Dar kanalla ilgili bilinmesi gerekenleri Medigold Sultan Hastanesinden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Muhammet Emin Öcal anlattı.

“Bel bölgesindeki omurilik kanalının daralması ve kanal içinden geçen sinir liflerinin bası altında kalarak çeşitli yakınmaların ortaya çıkarması hastalığına dar kanal denir. Dar kanal bazen doğuştan gelebileceği gibi genelde yaşlanma ile birlikte kendini gösterir ancak gençlerde de rastlanan bir rahatsızlıktır. Genç yaşta görülenler genellikle doğumsaldır ya da bazen bel eğrilikleri yani skolyozla beraber de görülebilir, Birden fazla seviyede olabileceği gibi tek seviyede de olabilir.


Çift taraflı ağrı en belirgin özelliği.

Dar kanalda şu belirtilere rastlanır:

-          - Bel ağrısı,
-          - Genellikle iki taraflı bacak ağrısı,
-          - Bacaklarında uyuşma ve elektriklenme hissi,
-          - Yürüme mesafesinin günden güne kısalması. Yani 1 kilometrelik mesafeyi hiç dinlenmeden yürüyen kişi zaman içerisinde bu mesafeyi 2,3 hatta 4 mola ile zar zor bitirmeye başlar,
-          - Bacaklarda şişlik ve ödem gelişir,

Araştırmalarda hastaların damarsal problemi yoksa beline çekilen filmlerden tomografi, MR veya röntgenlerde dar kanal belli olur. Bazen kireçlenme ile beraber fıtık da olabiliyor.
Dar kanal sorunlarında ilaçla, fizik tedavi ile ya da manuel terapi ile düzeltme şansımı bulunmamaktadır. Bu yüzden cerrahi tedavi planlanır.

Cerrahi teknik olarak eğer çok kısa mesafede genç hasta ise mümkün ise kapalı yöntemler, mikro cerrahi ya da endoskopik yöntemler uygulanır. Ama yaşlılarda birden fazla mesafe olduğunda ve kireçlenme çok fazla olduğunda belde kayma riski ortaya çıkacağı için bazen halk arasında bilinen platin ameliyatları yapılır. Aksi halde hastanın kanal daralmasına bağlı şikayetleri geçebilir ama bu sefer bel kaymasına bağlı problemler ortaya çıkar. Dolayısı ile dar kanalda tedaviler hastaya göre planlanır. Hastaya hangi teknik yapılacak, hangisi ile bu işlemi rahatlatılacak ona göre bir tedavi planlaması yapılır. Birinci derecede yaşlı ve kemik erimesi olan bir hastaya beline stabilizasyon yapmaya kalktığınızda bazen o kemikler vidaları tutmayabiliyor. O zaman da başka sorunlar ortaya çıkıyor.

Ameliyattan sonra hastanın ameliyat öncesindeki şikayetleri çok hızlı bir şekilde düzelebiliyor. O bölgenin dolaşımı, kan dolaşımı, beyin omurilik sıvısı dolaşımı tekrar normale geldiğinde hastanın şikayetleri bitiyor. Yürümesi düzeliyor, uyuşmaları ağrıları kayboluyor. Hastanın yaşam konforu artıyor. Ameliyatlardan sonra hastaların egzersiz yapması, kilo almamaya dikkat etmesi, eğilip kalkmaları doğru yapması önem taşımaktadır.

Dar kanalda değiştirebileceğimiz ve değiştiremeyeceğimiz faktörler var.

Değiştiremeyeceğimiz faktörler:
     -  Yaş,
      - Cinsiyet,
     - Kadınlarda menopoz sonrası dönem.

Değiştirebileceğimiz faktörler: 

     - Kilo problemi,
       - Egzersiz,
       - Sigara,
       - Damar hastalığı olan ailelerde daha hızlı gelişebiliyor
       - Gün içerisinde beli kullanma şekli
        - Evde ve işte yapılan işlerler yanlış eğilip kalkmalar
Değiştirebileceği faktörler arasında yer alan kriterleri olumluya çevirmek hastanın elinde olabiliyor."




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder