18 Aralık 2018 Salı

4 YAŞINDAN ÖNCE ÇOCUKLARIN ELİNE BU BESİNLERİ SAKIN VERMEYİN…


Uzmanlar uyarıyor! Özellikle 1 yaş sonrası çocukların gerek katı besinler gerekse de herhangi bir cismi ağzına atması sonucu bu cisimlerin soluk borusuna kaçması hayati sonuçlar doğurabiliyor.
Bu yüzden ailelerin çok dikkatli ve bilinçli olması gerektiğine vurgu yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Karataş çok önemli uyarılarda bulundu.
İşte o hayati uyarılar ve alınması gereken önlemler:


-          Misket, küçük lastik top ve lateks balon aspirasyonlarının ölümcül olabileceği özellikle belirtilmelidir.
-          Sert veya yuvarlak besinler 4 yaş çocuklara önerilmemelidir (sosis, üzüm, kuru üzüm, kuru-yemiş, fıstık, patlamış mısır, karpuz çekirdeği, havuç gibi).
-          4 yaşın altındaki çocuklar sadece yetişkinler tarafından ve çocuk düzgün oturabildiğinde, katı gıdalarla beslenmelidir. Küçük çocukların ise her öğünü yetişkinler tarafından gözlemlenmelidir.
-          Çocuklar yemek yerken konuşma, çığlık atma, oynama, gülme, ağlama ve koşma gibi davranışlardan vazgeçirilmelidir.
-          Çiğneme yoluyla alınabilecek ilaçlar 3 yaş üzerinde, molar dişlerin varlığında, verilmelidir.
-          Küçük parçaları olan oyuncaklardan kaçınılmalı, evde bulunan küçük nesneler çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutulmalıdır.
-          Bozuk para ve diğer küçük nesneler küçük çocuklara ödül olarak verilmemelidir.
-          Çocukların okul gereçleri ve diğer küçük eşyaları ağız yoluyla tutmalarına izin verilmemelidir.
-          Oyuncak paketlerinin üzerindeki yaş önerileri dikkate alınmalıdır.
-          Anne-babalar büyük çocuklarının davranışlarına dikkat etmelidirler. Farkında olmadan küçük kardeşlerinin ağzına aspire edebileceği tehlikeli nesneler verebilirler.
-          Anne-babalar, öğretmenler, çocuk bakıcıları ve çocuk bakımıyla ilgilenen diğer kişiler boğulmaya yönelik ilk yardım ve temel yaşam desteği kurslarına katılmaları yönünde desteklenmelidir.
-          3 yaş altındaki çocuklar için potansiyel olarak küçük parçalar içeren, bu yüzden boğulmaya, aspirasyona, küçük parçanın yutulmasına neden olabilecek oyuncak veya herhangi bir eşyanın ticaretinin yasaklanması, bu konularda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekir.
-          Aspire edilmesi ölümcül olabilen bilyeler, küçük lastik toplar, lateks balonlara özellikle dikkat edilmelidir. Üzüm, kuru üzüm, fındık, fıstık, patlamış mısır, çiğ havuç, sert şeker, karpuz çekirdeği gibi sert ve yuvarlak yiyecekler 4 yaş çocuklara verilmemelidir. 
-          Kabuklu sebze, meyveler soyulmadan çocukların eline verilmemelidir.
-          Çiğ havuç çocukların eline verilmemelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder