BEBEĞİNİ YUMURTA ALERJİSİNDEN KORUMAK ANNENİN
ELİNDE…
Yumurtaya karşı alerjik reaksiyon geliştiren
çok sayıda bebeğin, yumurtada bulunan vitaminleri nasıl alacağı sorusu, pek çok
annenin zihninde yanıt bulabilmiş değil. Ayrıca ailesinde kalp ve damar
hastalığı olan bebeklerin yumurtayı nasıl tüketmesi gerektiği, aşırı kilolu
çocuklarda yumurta tüketiminin nasıl olması gerektiği gibi soruların yanıtları,
henüz annelerin zihninde yeterince yer bulabilmiş değil. İstinye Üniversitesi Hastanesi’nden Diyetisyen Serra Arslan, bebeklerde yumurta tüketimiyle ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
Bebekler için yumurtanın sarısı mı, beyazı
mı?
Bebeklik döneminde
yeterli ve dengeli beslenme sağlık, büyüme ve gelişme için esastır. Doğumla
başlayan ve 2 yaşına kadar devam eden yaşam dönemi, büyümenin çok hızlı oluşuna
bağlı olarak makro ve mikro besin ihtiyacının yüksek olduğu, beyin gelişiminin
yüzde 90’ının tamamlandığı, bağırsak mikrobiyotasının erişkin halini aldığı ve
yeme davranışının geliştiği çok kritik bir dönemdir. İlk 6 ay sonrası tek başına anne sütünün
bebeğin besin ihtiyacını karşılayamamasından ötürü 6’ıncı ayda bebeğin küçük
mide kapasitesine uygun yüksek enerjili, yeterli protein içeriğine sahip
gıdalarla tamamlayıcı beslenmeye başlanmalıdır.
Tamamlayıcı beslenmede verilecek besinlerin kolay ulaşılabilir ve ucuz
olması başarılı bir beslenme için temeldir. Yumurta da, bu dönemde demir,
çinko, kalsiyum, B vitaminleri gibi eksikliği yaşanan mikrobesinlerin
karşılanmasında en temel gıdalardan biridir. Yumurta, yağ oranı düşük, vitamin
ve mineral açısından zengin, kolay pişen, kolay püre haline getirilebilen,
nispeten ucuz ve değerli bir tamamlayıcı besindir.
Bebeklerde 6-8 aylık dönemlerde 1 adet haşlanmış yumurtanın sarısı,
8’inci aydan itibaren de günde 1 tam yumurta verilmeye başlanabilir.
Bıldırcın yumurtası en fazla haftada 1 kez
verilmeli.
Tavuk yumurtası ile aynı şekilde pişirilip tüketilebilen bıldırcın
yumurtası da bebeklerde tüketilebilecek yumurta çeşitlerindendir. Bilinenin
aksine bıldırcın yumurtasının protein içeriği farklı değildir. Tavuk
yumurtasında olduğu gibi bıldırcın yumurtasının da 100 gramında 13 gr protein
bulunmaktadır. Fakat bıldırcın yumurtasının demir, çinko, potasyum ve sodyum
içeriği tavuk yumurtasına oranla daha yüksektir. Bıldırcın yumurtası östrojen içermesi
sebebiyle yüksek miktarlarda tüketilmesi halinde erken ergenliğe sebep
olabilir. Bu nedenle bebeklere her gün değil haftada 1 kez, katı olarak
pişirilmiş şekilde verilmelidir.
Bebeğinizin kilosu yumurta tüketimi
için engel değil.
Ailesinde kalp hastalığı olsun olmasın, her bebeğin eğer yumurta
alerjisi yoksa her gün tüketebileceği en kaliteli protein kaynağı yumurtadır.
Kilo sıkıntısı yaşayan, hatta ayına göre yüksek kiloda olan bebeklerde dahi
yumurtanın tokluk süresini uzatacağı göz ardı edilmeden yumurta tüketilebilir.
Sadece kabızlık sıkıntısı y
aşayan bebeklerde yumurtanın zeytinyağı ile beraber
omlet şeklinde gün aşırı verilmesi bağırsak motilitesini artıracaktır.
Süt, yumurta ile birlikte
tüketilebilir.
Kalsiyumun demir emilimini azaltmasının bilinmesiyle beraber süt ve
yumurtanın tüketilemeyeceği gibi yanlış bir düşünce ne yazık ki toplumumuzda
hakim. Demir içeren bir gıdanın demir kaynağı sayılabilmesi için vücuttaki
demir emiliminin yüksek olması gerekmekte, yumurtadaki demirin ise kırmızı et
ve tavuktaki demir emilimi kadar yüksek olmaması sebebiyle süt ve yumurtanın
beraber tüketilmesinde sakınca yoktur.
Yumurta alerjisi genelde 2-3 yaşta
geçiyor.
Besin alerjisi, herhangi bir besinin tüketilmesine, kokusunun
duyulmasına, besinden üretilen herhangi bir ürüne veya bir besin katkı
maddesine karşı bağışıklık sisteminin normal olmayan bir yanıt vermesidir.
Besin alerjilerinin tanısı konurken biyokimyasal yöntemlerin gelişmesiyle
hastanın beslenme programında yapılan değişiklikler tanıdan çok tedavinin bir
parçası olmuştur. Herhangi bir besine alerji geliştikten sonra uygulanacak
başarılı bir beslenme tedavisi, hastanın yaşam kalitesini önemli düzeyde
artırır ve zaman zaman(anafilaksi) yaşam kurtarıcı olur. Anne sütü alan
bebeklerde önce annenin beslenmesi düzenlenir, ek gıdalara geçişte de alerjen
gıdalar bebeğin beslenmesinden çıkarılır. Süt,
yumurta alerjisi genellikle 2-3 yaş civarında geçer. Diyet programı başlayınca
en az 6 ay diyet yapılmalı, daha sonra çocuk alerji uzmanı tarafından tekrar
değerlendirilmelidir.
Bebeğinizi alerjiden korumak için bu
besinlere dikkat.
Yumurta alerjisi olan bebeklerin annelerinin beslenmesinden çıkarması
gereken gıdalar;
-
Hazırlanırken
içine yumurta eklenmiş veya kızarma sağlamak içine üzerine yumurta sürülmüş
ekmekler, Ramazan
pidesi, Kebapçı
pideleri, Pankek, Waffle, Donat, Mufin, Tüm
pastane ürünleri, Kekler, Kremalı
pastalar, Pudingler, Profiterol, Yaş
pastalar, Bazı
sütlü tatlılar, Krem
karamel, Dondurma, Şerbetli
tatlılar, Fındıklı
kurabiye ve diğer bisküvi, Tatlı
çeşitleri, Sufle, Erişte, Noodle, Bazı
hazır makarna ve spagetti türleri, Yemek
ve hazır salata sosları, Mayonez, Çikolata, Bazı
bonbon şekerler, Köfteler, Hamburger, Kadınbudu
köfte.
Besin etiketlerinde bu gıdalar yazıyorsa o ürünler de tüketilmemelidir:
§ Yumurta beyazı
§ Yumurta sarısı
§ Yumurta tozu
§ Globulin
§ Livetin
§ Ovalbumin
§ Ovomusin
§ Ovomukoid
§ Ovovitellin
Hamilelikte de gerekli.
Gebelerde yumurta tüketimi, kaliteli protein alabilmek ve alınan protein
kaynaklı gıdanın vücut proteinine yüksek oranda dönüşebilmesi için oldukça
önemlidir. Her gün yumurta tüketmekte zorlanan anne adaylarında; et, tavuk,
balık, peynir, yoğurt vb. gibi hayvansal kaynaklı gıdaları tüketim miktarları
ayarlanarak denge kurulabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder