SELÜLİTE DOĞAL ÇÖZÜM “Kahve çekirdeği yağı”
Yazın en büyük kabuslarından biri selülit.
Üstelik ne spor kar ediyor, ne fit olmak yetiyor. Çok zayıf ve incecik kadınlarda
bile görülebiliyor. Uzmanlar pek çözüm odaklı pek çok yöntem öneriyor ama
kadınlar en çok doğal yöntemleri ve faydalarını merak ediyor. Hal böyle olunca
biz de işin uzmanına sorduk. Dermatoloji Uzmanı Dr. Erçin Özüntürk paylaştı
detayları.
Selülitler
nasıl oluşur?
Selülit, tıpta “hydro-lipo-dystrophia” adı verilen bir hastalıktır. Hydro; su, lipo; yağ, distropi; doku bozulması anlamına gelir. Deri altı yağ dokularımızda, yağ tabakalarını dikine kesen ve deriye uzanan bağ dokusu lifleri vardır. Bu liflerin arasında ve çevresinde yağ dokusu bulunmaktadır. Yağ tabakasının ve yağ hücrelerinin çapı ve yüksekliği ile bu liflerin uzunluğu aynı olduğu sürece herhangi bir sorun oluşmazken; çeşitli nedenlerle bu liflerin kısalması ya da kalınlaşması selülit oluşumuna neden olur.
Selülit, tıpta “hydro-lipo-dystrophia” adı verilen bir hastalıktır. Hydro; su, lipo; yağ, distropi; doku bozulması anlamına gelir. Deri altı yağ dokularımızda, yağ tabakalarını dikine kesen ve deriye uzanan bağ dokusu lifleri vardır. Bu liflerin arasında ve çevresinde yağ dokusu bulunmaktadır. Yağ tabakasının ve yağ hücrelerinin çapı ve yüksekliği ile bu liflerin uzunluğu aynı olduğu sürece herhangi bir sorun oluşmazken; çeşitli nedenlerle bu liflerin kısalması ya da kalınlaşması selülit oluşumuna neden olur.
Çatlaklar nasıl oluşur?
Vücut çatlaklarını tıpkı birer yara izi gibi değerlendirmek mümkündür, cilt aşırı bir basınçla karşılaştığında yıpranır. Dolayısıyla cildin yapısı bozulur ve çatlaklar ortaya çıkar. Önceleri pembe renkli olan bu çatlaklar zamanla beyaza yakın bir renk alır. Ciltteki bu noktalar bronzlaşmaz ve gözden kaybolmaz. Cilt çatlaklarının neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte, hızlı kilo artışı ya da hızlı büyümeye bağlı olarak derinin ani gerilmesi, bazı hormonal değişiklikler ve genetik yapı en büyük sebepler olarak gösterilebilir. Bu faktörlerin etkisi ile derinin dermis adı verilen tabakasında bulunan kollajen ve elastin lifler değişime uğrayarak yapısal olarak bozulur ve cilt çatlakları oluşur.
Kahve çekirdeği yağı selülit ve çatlakların iyileşmesinde etkisi nedir?
Bu liflerdeki değişimler ise, hormonal sebeplere, genetik faktörlere, dolaşım bozukluklarına, dengesiz beslenmeye, psikolojik etkilere, sürekli oturarak çalışmaya ve hareket azlığına bağlı olarak gelişebilir. Kadınların yapısı erkeklerden farklı olduğu için yağ hücrelerinin oluşturduğu yağ kitlelerinin arasındaki bölümler, kadınlarda deriye dikey vaziyette, erkeklerde ise 45 derece açı yaparak yerleşir. İşte bu ilk yerleşme sırasında yağ, yağ hücresinde toplanarak 60 katı kadar büyüyebilir; fakat deri buna uyumlu genişlemez ve aşağıya doğru iner. Bu arada yağ dokuları deriyi yukarıya doğru iterken o aradaki bölmelerin aşağıya doğru deriyi çekmesiyle portakal kabuğu dediğimiz görüntü oluşur.
Bu sorunların çözümüne eğilirken, doğadan yararlanmak da yüz güldürücü sonuçlara ulaşmamıza yardım eder. Örneğin kahve çekirdeği yağı, içeriğinde serbest radikal temizleyici ve profilaktik tedavi edici özellikler barındırmaktadır.
- Brezilyalı kadınlar tarafından yıllarca cildi arındırmak ve selülitleri azaltmak amaçlı kullanılmıştır.
- Kahve çekirdeği yağı, insan cildi ile aynı PH seviyesine sahiptir, ayrıca nemlendirici özelliği vardır, bu yönleri ile de cildin herhangi bir alanında akneye eğilimli kişiler de rahatça kullanabilir.
- İçeriğinde yüzde 40 Palmik asit, yüzde 38 Linoleik asit, güçlü kafein ve klorojenik asit yağların parçalanmasına ciddi anlamda yardımcı olur. Steroller ve E vitamini ise kolajen ve elastin üretimini önemli ölçede yükselterek, çatlakların tamir olmasına yardımcı olur. ----- Brezilyalı bilim insanlarının yaptıkları testlerde, kahve çekirdeği yağının cilt sıkılığı için ihtiyaç duyulan elastin üretimini 1,5 kat artırdığını kanıtlamıştır.
- Kahve çekirdeği yağına destek olarak, badem yağı, jojoba ve zeytinyağı da kullanılabilir. Badem yağı, Badem yağı A, B ve E vitaminleri bakımından zengindir ki bu vitaminler cilde çok faydalıdır. Aslında pek çok cilt bakım ürününün içeriğinde bu vitaminlerden çokça vardır. Badem yağı, derinin nemini muhafaza etmesini sağlar ve derinin üzerindeki gözenekleri kapamadan hızlı bir şekilde emilir. Deri rengini geliştirir ve cildin parlaklığını korumasını sağlar, etkili derinden bir nemlendirme sağlar, tahriş olmuş ciltlere iyi gelir ve derideki inflamasyonu yatıştırır.
- Jojoba yağı, vücudun ürettiği yağın içeriği ile büyük oranda benzerlik gösterdiği için, cildin en iyi dostlarından biridir. Hassas ciltler başta olmak üzere tüm cilt tipleri için tercih edilebilir. Bol miktarda mineral ve protein içeren Jojoba yağı kolajen üretiminde başrol oynar.
- Zeytinyağı ise, hepimizin bildiği gibi doğanın bize sunduğu en değerli armağanlardandır. İçerdiği güçlü antioksidanlar (E, C vitaminleri, polifenoller) kadar, skualen adı verilen çok güçlü bir anti tümör madde de bağışıklık sistemini destekler.
Sonuç olarak, doğal yağlar tüm cilt sağlığımız için doğru kullanıldığında gözle görülür faydalar sağlarlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder