Ekmekle ilgili sağlıklı mı, zararlı mı tartışmaları
bir yana dursun ekmek Türk sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.
Geleneklerin nesilden nesile aktarıldığını düşünürsek bebekler ve çocukların
ekmek tutkusunu da göz ardı etmemek gerekir. Evet, gerçekten bebeklerde ekmek
tutkusu diye bir şey varmış. Ben bunu anne olunca öğrendim tabii. Karı-koca
kahvaltı dışında sofrada ekmek bulundurmazdık genelde. Ama minik oğlumuz
ailemize katılınca durum değişti. Gittiğimiz misafirliklerde ya da yemeklerde
tattığı ekmeğe bayıldığını görünce ekmek tariflerini de gözden geçirmeye
başladım. Malum Canan Hoca ve birçok uzman ekmek tüketirken dikkatli olun
uyarılarını sık sık yineliyor.
8 aylıktan itibaren her gün azar azar ev yapımı ekmek
tüketmeye başladık bu sayede. Tabi benim ekmek tarifi listem de kabardı.
Pekmezli ekmek, yaban mersinli ekmek, cevizli ekmek, kefirli ekmek diye uzuyor.
Dönüşümlü olarak yapıyorum, minik oğlum da bayıla bayıla yiyor.
O gün bugündür de aslında fırından eve ekmek girmez
oldu. Sabah kahvaltılarımız vazgeçilmezi artık benim ev yapımı ekmeğim oldu.
Müthiş tok tutuyor bir kere. Üzerine biraz tereyağı sürüp yemek bile yetiyor.
Yanına yumurta, zeytin, peynir, bal, reçel v.s. aramıyorsun. İnanılmaz lezzetli
ve ben genellikle ekmeğin lezzetini bastırmasın diye ya peynir tüketiyorum
yanında ya da tereyağı. Akşama kadar da kesinlikle acıkmıyorum. Kan şekerim
oynamıyor.
Öte yandan anneler bilir, çocukların iştahsızlık
damarı tuttuğu zaman kendinizi paralasanız da bir şey yedirmeniz neredeyse imkansız
hale geliyor. Böyle durumlarda oğlumun yavan ekmeğe ‘hayır’ demediğini fark
ettim. Hiçbir şey yediremediğim zamanlarda onu yediriyorum. Bir nebze de olsa
midesine bir şey girmiş oluyor.
Bugünkü ekmek tarifi listeme kefirli ekmeği aldım.
Müthiş lezzetli ve besleyici… İştah kabartıyor ama merak etmeyin ekmeğin içi
dolu ve tok olduğu için isteseniz de fazla yiyemiyorsunuz. Çocuğa da günde en
fazla 2 dilim yediriyorum. E, ne diyor uzmanlarımız da… “Her şeyi dozunda ve
azar azar tükettikten sonra sorun yok.” diyor. O zaman tarife geçelim. Şimdiden
herkese afiyet olsun.
Kefirli Ekmek Tarifi
Malzemeler:
1 yumurta
1 su bardağı kefir
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker ya da 2 çorba kaşığı pekmez
Alabildiği kadar un
1 paket ekşi maya
1 su bardağı su
1 Yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Yumurtayı, kefiri, tuzu, şeker ya da pekmezi iyice karıştırıp üzerine
ekşi mayayı, suyu, tereyağını ve unu ekleyin. Yaklaşık 5 dakika iyice
yoğurmanızı tavsiye ederim. Ben bu işlemi mikserin hamur karıştırma aparatları
ile yapıyorum. Hamurun kıvamına göre unu ayarlayabilirsiniz. İyice karıştıktan
sonra hamurun üzerini kapatıp yaklaşık 2 saat kadar kabarmasını bekleyin. Hamur
kabardıktan sonra tepsiye alabiliriz. Bu aşamayı tamamen kendi göz zevkinize
göre ayarlayabilirsiniz. İster minik top ekmekler, ister yuvarlak borcamda
yuvarlak ekmek, ister uzun ekmek, ister çiçek ekmeği yapabildiğiniz gibi kek
kalıbında da pişirebilirsiniz. Yalnız hemen pişirmiyoruz. Ekmeğe şeklini verip
uygun kaba aldıktan sonra 30 dakika kadar daha bekletmenizi tavsiye ederim.
Hamur biraz daha kabarıyor ve ekmekler daha pofuduk oluyor. Fırına attığınızda
ilk 10 dakikayı 180 dereceye ayarlayın daha sonra 150 dereceye çekin. Her ekmek
şekli için pişme zamanı farklı… Top ekmekler 20 dakikada piştiği gibi köy
ekmeği gibi yaptığınız ekmeğinizin pişme süresi 40 dakikaya kadar uzayabiliyor.
Bundan dolayı fırına atınca sık sık takip etmeniz gerekir.
Biraz zaman alıyor ve yapılışı zahmetli gibi görünebilir ama inanın
değil. En kötü ihtimalle evi mis gibi ekmem kokusu ile doldurmaya değer.
SevgilerJ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder