11 Ağustos 2017 Cuma

TAM GÜNEŞ TUTULMASI SONRASI BİZİ NELER BEKLİYOR?


21 Ağustos tarihinde gerçekleşecek Tam Güneş Tutulması öncesi başarılı astrolog Dilâra Başar Efeoğlu ile konuştuk. Tutulma ile ilgili çok çarpıcı cevaplar aldık.

Aslan Burcunda, Tam Güneş Tutulması…

21 Ağustos 2017 Pazartesi günü saat 21:30:06'da Tam Güneş Tutulması meydana gelecek. Aslan Burcunun 28. derecesi içerisinde gerçekleşecek olan tutulma, açığa çıkacak olan yüksek miktarda kozmik enerji barındırıyor olacak.

Astronomik olarak Güneş tutulması ne demektir, nasıl gerçekleşirler?

Astronomik olarak Güneş tutulması, Ay'ın, Dünya ile Güneş'in arasına girmesi sonucu oluşan bir fenomendir. Ay aslında ortalama olarak 27 günde bir Dünya ile Güneş'in arasına girer ve biz bunu bir Yeniay oluşumu olarak gözlemleriz. Fakat her Yeniay bir Güneş tutulması olmaz. Yeniay ile Güneş tutulmasını birbirinden ayıran fenomen, Ay'ın Dünya ile arasındaki yörünge düzleminde bulunan 5 derecelik fark ile ortaya çıkar. 5 derecelik açı farkı ile her Yeniay bir Güneş tutulması olmaktan çıkar ve ancak Güneş'in etrafında dolanımı esnasında Dünya'nın ve de Ay'ın aynı yörünge üzerinde bulunuyor olması ile Güneş tutulması oluşur. Güneş tutulmaları bir sene içerisinde en az iki kere oluşurlar, bu sayı bazı yıllarda 3 hatta 4 tutulmaya kadar çıkabilir.

21 Ağustos'ta meydana gelecek olan Güneş tutulması ‘Tam Tutulma’ olarak adlandırılmakta, tam tutulma ne demektir?

Tutulmanın meydana gelişi esnasında Ay'ın Dünya'ya olan uzaklığı tutulmanın modelini oluşturur. Ay, yerküreye yakın olduğunda Tam Tutulma oluşacak ve Ay'ın oluşturduğu gölge konisi Güneş'in ışınlarının dünyaya ulaşmasını çok büyük miktarda engellemiş olacaktır. Tam Güneş Tutulması dışında, Ay'ın, Güneş diskini tam örtemediği halkalı bir görünüm şeklinde Güneş ışınlarının yere ulaştığı Halkalı Tutulma ve Ay'ın yerküreye daha uzak mesafede bulunduğu esnada gerçekleşen Parçalı Ay Tutulması olarak adlandırılan, Ay'ın Güneş'in sadece bir kısmını örtebildiği tutulma şeklide vardır.

Tutulma fenomeni insanoğlu için nasıl bir önem taşımakta?

Güneş ve Ay Tutulmaları çok eski tarihler boyunca insanoğlunun ilgisini çekmiş. Güneş'in ve Ay'ın ışığını kapatan, gündüz vaktini geceye çeviren iki büyük olay olan Güneş ve Ay Tutulmaları için geçmiş dönemlerin astronomları takvimler oluşturmuş, kayıtlar tutmuş ve ara sıra gelişen bu iki olay hakkında çok daha bilgi sahibi olmaya çalışmışlar. Bu iki fenomenin sonrasında açığa çıkan can alıcı olayların farkına varan insanoğlu, önceleri tutulmaları tanrıların kızgınlıkları, öfkeleri ile bağdaştırmış, tanrılarının onlara işaretler gönderdiğini düşünmüşler. Doğa olaylarını takip etmeye başladığından beri insanoğlu kayıtlar tutmaya başlayarak, gerçekleşecek olan olayları önceden kestirebilmek, zamanını hesaplayabilmek çabası içine girmişler. Bu çabaları ile tutulmaların belli bir takım şartların oluşması ile meydana geldiğini ve önceden zamanının kestirilebildiğini keşfetmişler. Böylece gelişebilecek olaylara karşı öngörü yürütmeye başlamışlar.

Astrolojik olarak Güneş Tutulmaları ne anlam ifade ederler?

Astrolojik olarak Güneş ve Ay Tutulmaları öngörüsel astroloji olarak adlandırılan ve gelecek olayları tahmin etmek olan çalışma sahası adına çok güçlü birer gösterge oluştururlar. Çok kısaca bahsetmek gerekirse her tutulma kendi içerisinde oluşmuş olan bir seriye aittir. Bu serilere M.S. 10’uncu yüzyıl astronom ve matematik bilgini Suidas tarafından Saros Döngüleri adı verilmiştir. Bu birbirinden bağımsız olmayan tutulmaların birbirinden farklı etki alanları olduğunu ortaya koymuştur. Güneş Tutulmaları ve Ay Tutulmaları akabinde ortaya çıkan olaylar tarihsel olarak bu iki fenomeni de insanoğlunun hayatında önemli hale getirmiştir.

Güneş Tutulması Ülkemizden görülebilecek mi?

Hayır, Türkiye’den gözlenemeyecek. Pasifik Okyanusu’ndan başlayıp Amerika Birleşik Devletleri merkezi boyunca gözlenecek ve Atlantik Okyanusu’nda sona erecek. Tüm Amerika kıtasını etkileyecek ve o yüzden şimdiden büyük Amerikan Tutulması adı verildi. Astrolojide tutulmanın izlenebildiği bölgelerde yani karanlığın oluştuğu bölgelerde çok daha fazla etkili olacağı düşünülür. Bu, gerçekleşecek olan tutulmanın özellikle Amerika kıtası üzerinde etkili sonuçlar ortaya çıkaracağını düşündürmekte.

“TRUMP’IN GÜÇ GÖSTERİLERİ İLE ÖN PLANA ÇIKACAĞINA İŞARET EDİYOR.”

Amerika için tutulmanın ne yönde etkiler açığa çıkaracağını bekleyebiliriz?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi tutulma şimdiden büyük Amerikan Tutulması olarak dikkatleri bu kıtaya çevirmekte. Amerika kıtasını şimdi olacağı gibi boydan boya etkileyen bundan önceki tam tutulma 1918 yılında gerçekleşmiş. Uzun bir dönem sonra Amerika'yı bu kadar büyük çapta etkileyecek olan 21 Ağustos tutulması bu ülke için önemli etkiler taşıyor olabilir. Amerikan siyasi hayatı, devlet başkanları, yöneticiler üzerinden yansıyan, yönetimde güç arayışları, güç gösterileri, rekabet ve sertlik taşıyan liderlik sergileme türü davranışlar siyasi hayatlarında etkili olabilir. Tutulmayı yeni liderler, yeni güçler de yaratacak olarak görmekteyim. Tutulmanın, ABD Başkanı Donald Trump’ın doğum haritasına göre yükselen burç derecesi üzerinde gerçekleşiyor oluşu, Trump'ın bu güç gösterilerinde ön plana çıkacağına işaret etmekte. Yönetkenlik, hakimiyet arzusu, rekabetin arttığı bir siyasi kimlik görebiliriz.




“GÜNEŞ TUTULMASI BİZLERİN HAYATLARINDA BUNDAN 18 YIL ÖNCE MEYDANA GELEN OLAYLAR İLE BENZERLİKLER AÇIĞA ÇIKARACAK OLABİLİR.”

21 Ağustos 2017 günü gerçekleşecek olan Güneş Tutulmasından astrolojik neler beklemeliyiz?

21 Ağustos 2017 Pazartesi günü gerçekleşecek olan Güneş Tutulması, bir Tam Tutulma. Bu tutulmanın kuvvetli etkiler barındırdığına işaret etmekte. Tutulma haritasına baktığımızda, Aslan Burcunun 28. derecesi içinde gerçekleşmekte olacağını görüyoruz. Tutulmalar hakkında ipucu olması açısından şunu söyleyebiliriz; biraz önceki sorularda bahsettiğim gibi her tutulma bir seriye aittir ve her tutulma serisi 18 yıl 11 gün 8 saat arayla kendini tekrar eder. Bu demek oluyor ki, 21 Ağustos günü meydana gelecek olan Güneş Tutulması bizlerin hayatlarında bundan 18 yıl önce meydana gelen olaylar ile benzerlikler açığa çıkaracak olabilirler. Hafızamızı zorlayarak 18 yıl önceki olayları hatırlayabilir ve benzer olaylar bekleyebiliriz. Pek tabii bu etkiler hiç bir zaman birebir gerçekleşmezler. Mesela olayların oluşumunu değiştirecek olan transitlerin varlığı birebir aynı olayları beklemek yerine benzer olayları beklemenin daha doğru olduğunu gösterir. Tutulmaların bir de Metonik dönsü vardır. Ben aynı zamanda bundan tam 19 yıl önceye dönüp yani 22 Ağustos 1998 günü sonrasında gelişen olaylar ve durumlara yönelik biraz hatırlama içine girmenin bu tutulma ile doğru orantılı yaşanacak gelişmelerin neler olacağı hakkında ipucu sağlayıcı olacağını da söyleyebilirim.

Tutulmanın ortaya çıkaracağı etkiler neler olabilir?

Aslan Burcunda gerçekleşen tutulma, Aslan Burcu etkisi taşımakta. Aslan burcu astrolojide kralları, devlet başkanlarını, devlet adamlarını, yönetici konumunda olan kişileri, liderleri, toplumun önünde olan yüksek mertebe sahibi kişileri, ünlü, meşhur, tanınmış kişileri ifade eder. Bu bize tutulmanın bu kişi ve konumlar ile ilgili olaylar üzerinde gelişebileceğinin öngörüsünü vermekte. Güneş tutulmalarının ortaya çıkardığı kuvvetli enerjinin taşıdığı yüksek ivme büyük değişimlere yol açıcılık barındırır. 21 Ağustos'ta gerçekleşecek olan tutulmanın Tam Tutulma olması bu ivmeyi çok daha kuvvetli hale getiren bir gösterge. Biraz önce Aslan burcu ile temsil edildiğini söylediğimiz kişi ve konumlar üzerinde tutulmanın etkisini taşıyan aniden ortaya çıkan büyük bir değişim enerjisinden bahsedebiliriz. Tutulmalar ile ortaya çıkan değişimler, stresli, sorun çıkarmaya yönelik, problemli durumlara yol açacak olabileceği gibi değişimin güçlü etkisi yeni gelişmelere yol açıklık sergileyecektir.

"BEN BU TUTULMA İÇİN "ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN" DİYORUM VE HEDEFLERİ, PROJELERİ ORTAYA KOYMANIN ZAMANI OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM."


Kişisel olarak bizler için tutulmanın nasıl bir etkisi olacak, hayatlarımız ne yönde değişim gösterebilir?

Güneş Tutulması Aslan burcunda gerçekleşiyor. Bu burçta Güneş çok kuvvetli bir yerleşimde. Her burç bir gezegen tarafından yönetilir. Aslan burcunun yöneticiliği Güneş'e verilmiştir. Aslan burcunda Güneş -ben- olma güdüsüne,  -olmak- istediğimiz şeyler duygusuna vurgu yapmakta. Tutulmanın etki mekanizması kadim astrologlara göre tutulmanın birkaç ay öncesinden başlamakta olur. Buna göre içinde bulunduğumuz dönem ve tutulma ile birlikte, kişisel olarak, amaç ve hedef duygumuzda artan motivasyon kazancı içinde olabiliriz. Astrolojide bizi eyleme, harekete yönlendiren, isteklerimizi elde etme güdümüzü ifade eden, inisiyatif alma yetimiz ve gücümüz ile doğrudan bağlantılı olan Mars gezegeni gökyüzünde Güneş ile kavuşum halinde ilerlemekte. Tutulma haritasında da etkin olan bu konum, yine içinde bulunduğumuz dönem kendimiz üzerinde fark edebileceğimiz şekilde, gerek fiziksel gerek psikolojik olarak çok daha fazla hedef ve amaç duygusuna yönelmiş bir dönem içinde olduğumuza işaret etmekte. Aslan burcunda tutulma ile çok daha artış gösterecek bu durum, yeni oluşumlara, başlangıçlara, hareket almaya ve projeleri ortaya koymaya yöneleceğimiz bir zaman dilimi içinde olacağımızı göstermekte. Gökyüzünde eril enerjilerin yoğunluğu söz konusu, bu durum aktiflik, canlılık, istek, çaba ve rekabet duygusunu kuvvetlendirerek açığa çıkarmakta. Benim bu Güneş Tutulması için attığım başlık "Şimdi değilse ne zaman". Tutulmanın barındırdığı ateş enerjisinin güç, cesaret, güven yaratıcı olasılıklarını hayatlarımıza pozitifsel olarak çekebildiğimizde gerçekten oldukça yüksek ivme kazandıracak enerjilerin hakimiyeti oluşmakta gökyüzünde. İşte bu yüzden ben bu tutulma için "şimdi değilse ne zaman" diyorum ve hedefleri, projeleri ortaya koymanın zamanı olarak değerlendiriyorum. Dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var tabii, gökyüzünde retro gezegenlerin fazla sayıda oluşu ele alınan konularda, tasarılarda iyi düşünülmesi gerekliliğini göstermekte. Sürekliliğinin sağlanabileceği projelere giriyor olmak adına iyi düşünülerek başlanılan girişimlerin başarılı sonuçlar getirmesi mümkün. İşin püf noktası, Aslan burcunun taşıdığı kral kimliğine bürünürken, aşırı hırs, kibir, gösteriş ya da gereksiz cesaret gösterilerine girmekten, gücü yıkıcı olarak kullanıyor olmaktan özellikle uzak durmakta.

“GÜÇ GÖSTERİSİNE DOĞRU GİDEN BİR MEYDAN OKUMA, MÜCADELE VE EYLEMSELLİK TAŞIYAN OLAYLAR VE DURUMLARA AÇIK BİR SÜRECE GİRİYOR OLABİLİRİZ.”

Tutulmanın etkilerini hemen tutulma ile birlikte mi görmeye başlayacağız?

Güneş Tutulmalarının etkilerinin tutulmanın aylar öncesinden başladığını söyleyen eski astrologlar var. Bir de önemli bir bilgi şudur ki; tutulmalar, tutulma derecelerine bir başka gezegenin yaptığı transit ile etkilerini açığa çıkarırlar. Tutulma derecesi ile irtibata giren bir diğer gezegen tutulmanın etkilerini aktiflemek adına tetikleyici olur ve bu sırada kendi doğasını tutulmaya yansıtır. Örneğin bu içinde olduğumuz Güneş tutulması derecesi Mars ile kavuşum halinde. Mars'ın tutulma üzerinde etkisinden bir önceki soruda bahsetmiştik. Mars ilerleyişine devam edecek ve kısa bir süre sonra tutulma derecesi ile bir tam kavuşum yapıyor olacak. Bu bize şunu anlatıyor: Tutulma Mars ile ilgili enerjileri açığa çıkaracak. Nedir bu Mars ile ilgili enerjiler; girişimcilik, efor, atılganlık, meydan okuma, cesaret, rekabet. Güç gösterisine doğru giden bir meydan okuma, mücadele ve eylemsellik taşıyan olaylar ve durumlara açık bir sürece giriyor olabiliriz. Gerek kişisel olarak kendinizde, çevrenizde ve global olarak toplumsal, siyasal boyutta dikkat ederseniz bu tür enerjilerin hakimiyetini görmeye başlayabilirsiniz. Mars astrolojide güvenlik güçlerini ve kurumlarını da temsil eder. Ordu, askeri teşkilat, polis teşkilatı Mars ile ifade edilir. Tutulmanın bu sistemler üzerinden de etkili olacağını bekleyebiliriz. Güneş Tutulmaları uzun dönem etkili olaylardır. Doğa olayları üzerinde de etkili oldukları gözlemlenmektedir.

“KUZEY AFRİKA VE AMERİKA KITASINDA DEPREM YARATABİLİR…”

21 Ağustostaki tutulmanın doğa olayları ortaya çıkarabileceğini düşünüyor musunuz, mesela deprem etkisi olabilir mi?

Astrolojide öncü, değişken, sabit nitelikli doğaları ile burçları değerlendiririz. Aslan burcu sabit nitelik taşır. Sabit nitelikte bir burçta olan Güneş tutulmaları sismik sarsıntılar, yer kabuğu hareketlenmeleri, depremler, yeraltı kaynakları ve madenler ile bağlantılandırılır. Ben bu görüşü söylerken İngiliz ünlü matematikçi ve astronom Sepharial'i referans almaktayım. Astroloji alanında Güneş ve Ay tutulmaları hakkında çok iyi bilgiler veren istatistikler gösteren çalışmaları vardır. Deprem beklemeli miyiz dersek, özellikle tutulmanın görüldüğü bölgelerde yani Kuzey Afrika ve Amerika kıtası için böyle bir duruma çok daha fazla vurgu taşımakla birlikte sismik hareketlerde, yer kabuğu içinde hareketlerde artış olma olasılığı görülmekte.  Bu tutulma ailesine ait bir önceki tutulma 11 Ağustos 1999 yılında Aslan burcunun 18. derecesi içinde gerçekleşmişti. Biliyorsunuz Marmara depremi o yıl gerçekleşmişti. Fakat o zaman Tutulmanın görüldüğü bölgeler içinde Türkiye'de bulunmaktaydı. Bu tutulmanın çok daha fazla etkisini almak olarak yorumlanır.

“BU TUTULMA BANA BİRÇOK ALANDA YENİ LİDERLER, YENİ GÜÇLER OLUŞACAĞINI VE BU GÜÇLERİN ORTAYA ÇIKACAK OLUŞUNU DÜŞÜNDÜRMEKTE.”

Ülkemiz açısından baktığımızda, ülkemizin bu tutulmadan ne gibi etkiler alacağını düşünebiliriz?

Tutulma derecesi ülkemiz kuruluş haritasının 3. evi üzerine düşmekte. Bu konum bize tutulmanın ulaşım, haberleşme, iletişim, komşu ülkeler, komşu ülkelere yapılacak seyahatler üzerinde gelişeceğine yönelik işaretler vermekte. Kara, hava, deniz yolu taşımacılığı tutulmanın etki alanı dahilinde olacaklar. Ulaşım alanında yeni faaliyetler, yazılı, sözlü iletişimsel haberleşme, bilgi ağı içeren türden konular, medya, her türlü yayın organı, gazete, gazeteciler, tv, telefon, bilgisayar gibi her türlü haberleşme ve yayın organı tutulmanın etkisini taşıyor olacak. Bu tür kurumlar, alanlar tutulmanın etki alanı dahilindeler.
Güneş ve Ay, astrolojide biri kralları, yöneticileri diğeri halkı, toplumu ifade eden iki gezegen. Global düzeyde, siyasi boyutta değişimlere ve hareketlenmelere açık bir dönem içinde olacağız. Yöneticilik, liderlik ve güç ortaya koyma arzusunun arttığı bir siyasal platform gündemde olacak. Bu tutulma bana birçok alanda yeni liderler, yeni güçler oluşacağını ve bu güçlerin ortaya çıkacak oluşunu düşündürmekte.

Kişisel olarak kendimiz açısından tutulmaya baktığımızda neler görebiliriz?

Güneş Tutulmaları, Ay Tutulmalarına nazaran çok daha fazla olay bazlı oluşumlar açığa çıkarırlar. 21 Ağustos tutulması ile kişisel olarak fiziken ve ruhen mücadele dürtümüzün arttığını hissedeceğiz. Uzun bir süredir gökyüzü dizilimi zaten kendinde artan güven ve cesaret duygusunu destekler etkiler yaymakta. Tutulma ile birlikte kendine olan güven duygumuz ile hedeflerimize ulaşma, amaçlarımızı, arzularımızı gerçekleştirme güdümüz oldukça ön plana çıkacaklar. Artan miktarda saf, kullanmaya açık, yüksek potansiyele sahip bir enerji var gökyüzünde. Bizim için önemli olan bu enerjiyi nasıl ve ne yönde kullanacağımız. Biraz önceki sorularınızı cevaplarken söylediğim gibi ben bu Güneş tutulması için "şimdi değilse ne zaman" diyorum. Hayatımızda başlangıçlar yapmak, kendimizi ortaya koymak ve isteklerimizi gerçekleştirmek için yenileyici ve dönüşüm sağlayıcı bir enerji olarak görebilir ve pozitifsel olarak kullanabildiğimizde başarılı yarınlar yaratabiliriz.
Size ve tüm okurlara yepyeni mutluluklar ve aydınlık yarınlar getirecek bir Güneş Tutulması olmasını diliyorum, sevgiyle kalın...












































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder