18 Ekim 2017 Çarşamba

DOĞRU BESLENEN ÇOCUK DAHA AZ HASTALANIR…


Çocukları bu kış enfeksiyonlardan korumanın reçetesi mutfakta gizli. Mevsim meyveleri ve sebzeleri, balık, ev yapımı yoğurt, süt ve ıhlamur çayı şifa kaynağı listenin olmazsa olmazları.

Kış kapıda, enfeksiyon hastalıkları özellikle çocukları hedef alıyor. Uzmanlar ise çocukları hastalıklardan korumak için beslenmelerine dikkat çekiyor. Medigold Sultan Hastanesinden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Yıldız şifa reçetesini paylaştı.


Mevsim geçişlerinde çocukların dirençsiz kaldığına değinen Seda Yıldız,” Mevsim geçişleri ve özellikle yaklaşan kış aylarında yetişkinlerin bile sıkça hastalandığını göz önünde bulundurursak, çocukların bu dönemlerde daha dirençsiz durumda olduklarını söylememiz yanlış olmaz. Özellikle bu dönemlerde soğuk havanın da etkisiyle çocukların bağışıklık sistemi oldukça düşer. Bağışıklık sistemi dediğimiz sistem vücudun kendini zararlı organizmalara karşı savunmasını ve bu organizmalara karşı direnç göstermesini sağlayan vücuttaki olaylar bütünüdür. Yani vücudun kendini hastalıklardan koruma mekanizmasıdır.” dedi.

“ÇOCUKLARI HER GÜN MEYVE TÜKETMEYE TEŞVİK EDİN.”

Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tüketiminin önemine dikkat çeken Beslenme Uzmanı Seda Yıldız,” Çocukların bağışıklık sistemini arttırmak, bu dönemlerde hasta olma ihtimallerini en aza indirmek için beslenme düzenleri oldukça önemlidir. Özellikle vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller açısından zengin gıdalarla beslenen çocukların hastalığa yakalanma riskleri oldukça azalır. Gün içerisinde meyve, sebze, et, balık, süt, ev yapımı yoğurt tüketimi yeterli olan çocukların savunma sistemleri çok daha güçlü olacaktır. Özellikle kış aylarında meyve tüketimi hepimizin bildiği gibi C vitamini alımı açısından oldukça önemlidir. C vitamini bu dönemlerde iyi bir savuma sistemi oluşturmak için oldukça gereklidir. Vücutta depo edilemediği için de çocukları her gün meyve tüketmeye teşvik etmek gerekecektir. Kivi, portakal, mandalina, limon, greyfurt C vitamini açısından zengin bağışıklık dostu meyvelerimizdir. Brokoli, lahana, kabak, yeşil biber, maydanoz, roka, turunçgiller de vazgeçilmez sebzelerimizdendir.” bilgilerini verdi.

“ÇOCUK İŞTAHSIZ İSE SEVDİĞİ GIDALARI VERMEKTE BİR SAKINCA OLMAYACAKTIR”

Enfeksiyonlara karşı savaşırken sıvı alımının da büyük önem taşıdığına değine Seda Yıldız,” Tüm bunlara rağmen bağışıklık sisteminin savunmasız kaldığı durumlar elbette olacaktır. Bu durumlarda hasta olan çocuğun beslenmesi daha büyük önem taşımaktadır. Vücut, sistemini bozmaya çalışan bu mikropla savaşırken normalden fazla enerji harcamaya başlar. Dolayısıyla bu dönemde enerji ihtiyacı artar yani besinlerin daha kaliteli seçilmesinin ve vücudun aç kalmamasının önemi artar. İştah bu dönemde azalabilir. Böyle durumlarda çocuğunuza baskı yapmak yerine onun sevdiği gıdalara yönelmenizde bir sakınca olmayacaktır. Vücut mikroplarla savaşırken oluşan reaksiyonlar sonucunda vücut ısısı artar. Ateş yükselmesi, bulantı, halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Bu durumda çocuğa çok fazla sıvı gıdalar tüketmesi konusunda baskı yapmamalıdır. Çünkü sıvı gıdalar bulantıyı tetikleyecektir. Bu savaş sırasında vücutta toksin yani zararlı maddelerin oluşumu artacağından olabildiğince fazla su, ıhlamur çayı gibi sıvılarla bu toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasına destek olmanız mümkün. Hekim tarafından gerekli görülen vitamin takviyeleri ya da ilaçlar dışında bir takviye ya da ilaç kullanmaması oldukça önemlidir. Bilinçsiz kullanılacak takviyeler uzun vadede istenmeyen etkiler doğurabilir.” şeklinde konuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder