7 Kasım 2017 Salı

GERÇEK SÜT "BEYAZ İNCİ PEYNİR"E DÖNÜŞÜYOR...


 Ege’nin bereketini yüzde yüz doğal ürünlere dönüştüren Ayşe Delismail Çiftliği peynirleriyle de fark yaratıyor. Özgürce yaşayan çiftlik hayvanlarından sağılan sütlerle ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen el yapımı peynirler, lezzetleriyle “gerçek peynir tadı”nı sofralarımıza kazandırıyor. Beyaz inci peynirine ise tamı tamına 36 kilo süt kullanılıyor ve kilo peynir elde ediliyor.


Sezonuna göre günde 200 litre süt, peynir atölyesinde beyaz, kaşar, tulum, örgü, dil ve otlu taze peynir çeşitlerinin yanı sıra tereyağı ve süzme yoğurt gibi ürünler butik üretim mantığında işleniyor. Herhangi bir yapay müdahalede bulunulmadan, tamamen dört mevsimin doğal akışına bırakıldığı için çiftlik hayvanların verdiği sütün rengi, kokusu, yoğunluğu da daima farklı oluyor. Bu nedenle hiçbir zaman bir gün sağılan sütün tadı başka bir gün sağılan sütün tadına benzemiyor. Böylece üretilen peynirler de daima özgün bir lezzet taşıyor. Peynirlerin raf ömrü ise hiçbir katkı maddesi kullanılmadığı için kısa oluyor.

“BEYAZ İNCİ PEYNİRİ”

Aşama – 1:
Sütü kaynatıp 42 santigrat derece olan mayalama derecesine indiriyor, mayalıyor ve pıhtılaşmasını bekliyoruz.
Aşama 2:
Pıhtılaşan ve yoğurt kıvamına gelen ön peynirimizi bıçaklama dediğimiz kesme işlemine aldıktan sonra süzme bezlerimiz içine aktarıyor ve üzerine ağırlık koyarak baskılayarak suyunu akıtıyoruz.



Aşama 3:
Suyunu akıtan baskı altındaki ön peynir artık bir hamurdur. Acı suyunu çıkartmak için bıçaklarla doğruyoruz. Bu işlemler sırasında hamurun ılıklığı korumayı ihmal etmiyoruz. (Dikkat! Baskıdaki peynir hamurun ılıklığını koruyabilmesi ve pH derecesini yükseltmek için baskı bloklarının üzerine ara sıra ve az miktarda kaynar su dökebilirsiniz.) Bıçaklama bittikten sonra hamuru tekrar baskıya alıyoruz.
Aşama 4:
3’üncü aşamadaki işlemi iki kez tekrarlıyoruz.
Hamurumuzu minik minik kıyıp haşlama suyunda haşlıyor ve yoğrulacak kıvama getiriyoruz.
Aşama 6:
Hamuru parçalara ayırarak avuç içinde yuvarlıyoruz.
Aşama 7:
Dileyenler kurabiye kalıplarını kullanarak bu hamura damla dışında formlar da verebilir.
Aşama 8:
Şekilli hamurlarımızı normal siyah zeytinin tuzluluk oranına sahip olan salamura suyuna atıyor ve dinlendiriyoruz. Artık kendi yaptığınız beyaz inci peynirini afiyetle yiyebilirsiniz.
Haber: Dinçer Karacalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder