21 Aralık 2017 Perşembe

DOĞAL VE GÖZ ALICI BİR GÜZELLİK İÇİN PRP…


PRP (Platelet Rich Plasma) son yıllarda dermatolojide en sık kullanılan cilt yenileyici kozmetik uygulamalardan biridir. İnsan derisi yaşlanma, güneş ışığı, hava kirliliği, kimyasal ve toksik maddeler, sigara gibi olumsuz etkenlere karşı kendini korumak için sürekli bir mücadele içindedir. Deri bu koruma ve genç kalma mücadelesi için kanda bulunan bazı onarıcı ve yapılandırıcı temel maddelere ihtiyaç duyar. Kan dolaşımından bu temel maddeler yeterli miktarda cilde ulaşmazsa, ortaya kırışıklık, sarkma, lekelenme gibi istenmeyen ve kişiyi yaşlı gösteren belirtiler çıkar. İşte PRP bu temel maddeleri direkt olarak cilde taşımaya yönelik bir uygulamadır.


PRP yöntemi ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri Dermatoloji Uzmanı Dr. Nurcan Arzuhal Afşar anlattı.

PRP Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Kişiden alınan bir miktar kan, laboratuvarda özel bir işlemden geçirilerek, cildin yenilenmesini ve yapılanmasını sağlayan büyüme faktörlerinden zengin kısmı ayrılır. Elde edilen materyal cilde küçük iğnelerle enjekte edilir. Kanın hazırlanması ve uygulanması için genellikle 30-45 dakikalık bir süre yeterli olmaktadır. PRP tedavilerinde ortalama 2-3 haftalık periyotlarla 3-6 seanslık uygulama programları düzenlenir. İlk veya ikinci uygulamadan 3-4 hafta sonra belirgin etki görülmeye başlanır. Sağlanan iyilik hali yaklaşık 12 ay devam eder, bu nedenle elde edilen sonucun korunması için, uygulamayı yılda bir tekrarlamakta fayda vardır.

PRP Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Uygulanan malzeme kişinin kendi kanından elde edildiği için, bulaşıcı hastalıklar veya alerjik reaksiyonlar açısından herhangi bir yan etki oluşma ihtimali yoktur. Yalnızca işlem esnasında ortaya çıkan ve birkaç saat içinde gerileyen kızarıklıklar oluşabilir.

PRP Tedavisi Kimlere Uygulanmamalıdır?

Bu tedavi aktif kanser hastalarına, kanda platelet sayısı yetersiz olanlara ve hamile kadınlara uygulanmamalıdır.

PRP Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Ciltteki leke, kırışıklık ve sivilce izlerinin tedavisinde, saç dökülmelerinde, kronik yaraların iyileştirilmesi ve yara izlerinin tedavisinde, cilt çatlaklarının tedavisinde, cildin canlandırılması, daha gergin ve parlak hale getirilmesinde, kol, bacak ve koltuk altı sarkmalarının düzeltilmesinde, ellerdeki çatlama, kırışıklık ve yaşlanma belirtilerinin tedavisinde, boyun ve dekolte bölgesindeki kırışıklık ve sarkmaların tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Genellikle sonuçları büyük oranda memnuniyet verici ve yüz güldürücüdür.

PRP ile Cilt Yenileme.

Cildin yaşlanması, çökmesi ve sarkması cilt altında bulunan kollajen ve elastin liflerin oluşturduğu destek dokusunun üretiminin azalmasına ve kaybına bağlıdır. PRP uygulaması ile cilde enjekte edilen büyüme faktörleri bu kollajen ve elastin liflerinin yeniden üretilmesini ve yapılanmasını sağlar. Böylelikle cilt daha esnek, daha gergin, daha parlak, daha sağlıklı ve daha genç görünür.

PRP ile Leke Tedavisi.

Genetik faktörler, çevresel faktörler, güneş ışığı, sigara gibi etkenler cilt hücrelerinde hasar oluşmasına ve hücrelerin kendini yenileme yeteneğinin azalmasına sebep olmaktadır. Bunun sonucunda da deri üzerinde istenmeyen ve hoş görünmeyen birtakım lekeler ortaya çıkmaktadır. PRP uygulaması, hücresel hasarın onarılması ve hücre yenilenmesi için cildin ihtiyaç duyduğu maddeleri cilde yeniden kazandırır. Böylelikle hem oluşmuş problemler çözüme kavuşmuş olur, hem de gelecekte oluşabilecek problemlere karşı cildin savunma gücü arttırılmış olur. PRP leke tedavisinde tek başına veya roller, mezoretapi, peeling, laser gibi diğer tedavi yöntemleri ile kombine şekilde de kullanılabilir.

PRP ile Saç Tedavisi.

PRP saç dökülmesinin durdurulmasında, zayıflamış ve cansızlaşmış saç köklerinin canlandırılmasında ve saç hacminin arttırılmasında oldukça başarılı bir yöntemdir. Sağlıklı saçlara sahip olmanın yolu saç köklerinin sağlıklı bir şekilde beslenmesinden geçer. Genetik durumlar, çevresel faktörler, dolaşım bozuklukları, sigara, yaşlanma gibi faktörler saç köklerinin beslenmesinin bozulmasına yol açar. PRP ile saç tedavisi, bu olumsuz koşulların yarattığı saç dökülmesi, yağlanma, kepeklenme gibi sorunların, kandaki onarıcı faktörlerin doğrudan saç köklerine transfer edilmesiyle ortadan kaldırılması esasına dayanır. PRP tedavisi ile saç problemlerinde son derece tatmin edici sonuçlar elde edilmektedir.

PRP ile Cilt Çatlaklarının Tedavisi.


Cilt çatlakları gebelik, aşırı kilo alma, ergenlik döneminde hızlı büyüme gibi durumlara, derinin kısa süre içinde adapte olamaması ve gerilmeye karşı duramaması sebebiyle oluşmaktadır. Bu durumlarda çatlağa neden olan esas yırtılma ve doku kaybı cilt altındaki destek bağ dokusunda oluşmaktadır. PRP tedavisi ile uygulanan büyüme faktörleri, bağ dokusundaki bu hasarın onarılmasını ve cilt altı dokusunun yeniden eski gücünü ve esnekliğini geri kazanmasını sağlar. Bilindiği gibi cilt çatlaklarında herhangi bir tedavi ile tam düzelme elde etmek mümkün değildir. Fakat PRP ile iyileşme oranları oldukça yüksektir ve kozmetik sonuçlar genellikle hastaları memnun edecek düzeyde olmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder