1 Aralık 2017 Cuma

KIŞIN BAĞIŞIKLIĞI KORUMAK İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ…


Kışın zayıf düşen bağışıklık sistemi hastalıklara da zemin hazırlıyor. Bağışıklık sisteminin en önemli güç kaynağı ise dengeli ve doğru beslenmeden geçiyor. Konu ile ilgili Medigold Sultan Hastanesinden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Yıldız altın değerinde bilgiler paylaştı. İşte o sihirli reçete.




“Soğuk kış aylarına girdiğimiz şu dönemlerde yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanan enfeksiyonlar sıklıkla görülmektedir. Bunun için beslenmemizde bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardım etmesi için yeterli miktarda protein almaya, antioksidan vitamin ve mineraller yönünden zengin beslenmeye özen göstermeliyiz. Antioksidanlardan zengin olan ve serbest radikallere karşı ilk savunma hattımız olduğu düşünülen C ve E vitamini içeren besinleri sıkça tüketmeliyiz. Limon, portakal, mandalina, biber, maydanoz, kivi ve greyfurt bol miktarda C vitamini; zeytinyağı, badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişler de E vitamininden zengin besin maddeleridir. Sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karoten de bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlar. Beta karoten en fazla havuç, ıspanak ve domateste vardır.

BALIĞI SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN…

Vücut için vitaminler kadar önemli bir grup madde daha vardır ki; onlar da minerallerdir. Özellikle selenyum, çinko, demir ve bakır en iyi antioksidan etki gösteren minerallerdir. Bu mineraller en fazla balık, ceviz, fındık, badem, kuru meyveler, pekmez, kırmızı et, zeytinyağı, fındık yağında bulunmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemi için yararlı olan hücrelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için günde 2-2,5 litre su içilmesinde fayda vardır. Bununla birlikte omega 3 yağ asitleri adı verilen ve balıkta bolca bulunan yağ asitleri ve proteinli gıdalarla aldığımız arginin amino asidi, bağışıklık sistemimiz için önemli besin kaynaklarıdır.

SALATALARDA ZENCEFİL KULLANIN…

İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklığımıza büyük katkıları olan bir diğer besin ise zencefil. Zencefili rendeleyerek salatalarda, çorbalarda ve çay formunda tüketebiliriz.  Tabii savunma mekanizmamız için çok değerli olan probiyotikleri unutmamak gerekir. Probiyotik kelimesi yunanca da yaşam için anlamına gelmektedir ve probiyotikler genelde yoğurt, kefir ve peynirde bulunmaktadır. Sağlıklı bağırsaklar sağlam bir immün sistemin temelini oluşturabilir.


KEFİR VE EV YAĞIMI YOĞURT ŞİFA DEPOSU…


Yapılan birçok çalışmada probiyotiklerin immün sistemi desteklediği ve özellikle soğuk algınlığına bağlı ishallerin önlenmesinde etkili oldukları kanıtlanmıştır. Bu bakımdan beslenmemizde mutlaka kefir ve yoğurt bulunmalıdır. Savunmaya yönelik beslenmeyi planlıyorsak yağ ve kolesterol tüketimi, protein alımı ve diyet lifi de en az aldığımız besinlerin çeşitliliği kadar önemlidir. Bu noktada yağlı ve kızartılmış etlerden ve fazla miktarda şeker tüketiminden de kaçınmak gerekir. Araştırmalar, 100 gram şeker içeren bir içeceğin 2 saat içinde bağışıklık işlevlerini yarı yarıya düşürdüğünü ve bu durumun 5 güne kadar sürdüğünü göstermektedir. Aynı zamanda daha az hareket ettiğimiz bu dönemlerde ağırlık kontrolünü sağlamak adına şeker, fazla miktarda yağ, hamur işi besinleri kısıtlamakta fayda var. Aynı zamanda kahvaltıda demirden zengin yumurta ve ara öğünlerde taze ve kuru meyve, ceviz, fındık, badem, süt, yoğurt, kefir tüketerek metabolizmanızı daha canlı tutabilirsiniz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder