Uzmanlar
Kronik Böbrek Yetmezliğinde beslenme ve diyetin hem hastalığın ilerlemesini
önlemede hem de belirtilerin kontrolünde önemli olduğunu vurguluyor.
Konu ile ilgili Medigold Sultan Hastanesinden Dahiliye
Uzmanı Dr. Metin Kolak önemli bilgiler paylaştı.
“Kronik böbrek
yetmezliği (KBY) sebebi ne olursa
olsun, en az 3 ay süreli, böbrek hasarı ile birlikte veya birlikte olmaksızın böbrek
süzme hızının (GFH) 60 ml/dk’nin altına inmesi durumudur. Kronik böbrek
yetmezliğinin en sık nedenleri diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, glomerulonefrittir
(böbrek süzme organlarının hastalığı). Ülkemizde 18 yaş üstü hastaların yüzde 15.7’sinde
KBY mevcuttur. İnsanlarda günlük kalori ihtiyacına değinilecek olursa 30-35
kcal/kg’dır. Kalorinin yüzde 45-65’i karbonhidratlardan, yüzde 10-35’i proteinlerden
yüzde 20-35’i ise yağlardan sağlanmalıdır. KBY’de beslenme ve diyet hem
hastalığın ilerlemesini önlemede hem de belirtilerinin kontrolünde önemlidir.
Diyet tüketilen yiyeceklerin toplamı olarak tanımlanır.
-
KBY’li hastaların diyeti yeterli protein, kalori
ve vitaminleri içermelidir. Kas kitlesi kaybettirmemeli ve böbrek hastalığının
ilerlemesini yavaşlatmalıdır.
-
KYB’li hastaların diyeti böbrek süzme hızı
(GFH), böbrek hastalığının tipi
(proteinüri-albümin varlığına veya yokluğuna), diyabet ( şeker hastalığı),
hipertansiyon ( Tansiyon yükselmesi), kalp yetmezliği gibi hastalıkların
varlığına göre değişir.
GFH’si
60 ml/dk üstünde olan hastalarda özel bir diyet gerekmez.
-
DASH (hipertansiyonu önleyen diyet) diyeti
önerilir. Bu diyet kan basıncını düşürür, koroner yetmezliğini (kalp damar
hastalığı) ve felç – inme riskini düşürür ve böbrek taşı oluşmasını azaltır, böbrek
hastalığının ilerlemesini yavaşlatır.
-
Bu diyet, sebze, meyve, düşük yağlı süt
ürünleri, tam tahıl, baklagiller, tohumlar, kümes hayvanlarını içerir. Tuz, yağ,
kırmızı et, şeker ve tatlandırıcıdan fakirdir.
GFH
si 60 ml/dk altında olan hastalarda
-
Günlük
protein alımı 0,8 gr/kg ile kısıtlı, sebzeden zengin diyet önerilir.
-
Günlük sodyum (tuz) oranı 2 gramdan az
olmalıdır.
-
Potasyum normal ise kısıtlanmaz,
-
Fosfor 0,8-1 gr/ gün ile kısıtlanır.
-
En fazla kalori alımı günlük 30-35 kcal/kg
olmalıdır.
-
Çok düşük proteinli diyet uygulamasının böbrek
yetmezliğinin ilerlemesini yavaşlatmadığı, aksine ölüm riskini arttırdığı
bulunmuştur.
PROTEİNLER:
Proteinlerin 1 gramı 4 kalori sağlar. Proteinlerin
biyolojik değerleri (yenen proteinin vücut proteinine dönüşme oranı) önemlidir.
Biyolojik değer bakımından proteinler ikiye ayrılırlar. Yüksek biyolojik değerli
proteinler ve düşük biyolojik değerli proteinler. Diyette de proteinlerin yüzde
50’si yüksek biyolojik değerli, yüzde 50’si düşük biyolojik değerli olmalıdır. Proteinden
zengin gıdaların biyolojik değerleri 100 üzerinden sınıflandırılır. Değeri 75’den
fazla olanlar yüksek biyolojik değer olarak kabul edilir.
Tam yumurta 95
İnek sütü
90
Biftek 76
Soya fasulyesi 75
Pirinç 75
Buğday 67
Patates 67
Yulaf 66
Mısır 60
Gıdalar protein içeriklerine göre ikiye
ayrılabilirler:
Düşük protein içeren gıdalar:
Ekmek,
makarna, pirinç, meyveler, sebzeler
Yüksek oranda protein içeren gıdalar:
Yumurta,
kırmızı et, kümes hayvanları, balık
KARBONHİDRATLAR :
Günlük
alınması gerekli kalori miktarının yüzde 45-65’i karbonhidratlardan
sağlanmalıdır.
Karbonhidratlar
vücudumuzun en kolay kullandığı enerji kaynağıdır. Bir gram karbonhidrattan 4
kalori elde edilir. Karbonhidratlar ikiye ayrılır:
Basit karbonhidratlar bulunan gıdalar:
Sofra şekeri, kahverengi şeker, hazır meyve suları, mısır
şurubu, bal, reçeller, şekerlemeler
Kompleks
karbonhidratlar bulunan gıdalar:
Lifli ve nişastalı gıdalarda bulunurlar. Yeşil
sebzeler, baklagiller, tam tahıl (ekmek-makarna), patates, kabak, mısır, bezelye,
pirinç.
YAĞLAR :
Yağların
bir gramı 9 kalori sağlar. Yağlar doymuş ve doymamış yağ olarak iki çeşittir.
Her zaman doymamış yağların kullanılması
önerilir.
Doymuş
yağ içeren besinler:
Yağlı kırmızı et, derili tavuk eti, yağlı süt ve süt
ürünleri, kızartılmış gıdalar.
Doymamış
yağ içeren besinler:
Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, fıstık yağı.
Omega 3 doymamış yağdır ve balık, keten tohumu, kanola,
soya, ceviz ve ay çiçekte bulunur.
Trans
yağlar, gıdaların hidrojenize edilmesiyle elde edilir (Margarinler gibi).
Yağların en tehlikeli grubudur. Bunlar oda sıcaklığında katı haldedirler.
-
Şeker hastalığı ve Hipertansiyon ilk ve en
önemli hedeftir
-
Beslenme ve diyet alışkanlıkları
değiştirilmelidir
-
Günlük tuz miktarı en fazla 4 gram
olmalıdır.
-
İşlenmiş ve hazır gıdalar kullanılmamalıdır.
-
Günlük protein en fazla 0,8 gr/ kg ve
ağırlıklı olarak bitkisel kaynaklı olmalı.
-
Fosforun alınımı azaltılmalı.
YİYECEKLERDEKİ FOSFOR VE POTASYUMUN
AZALTILMASI:
Yiyecekler kaynatılarak fosfor miktarları
azaltılabilir, kaynatma işlemi yapılarak;
-
Sebzelerde yüzde 51
-
Baklagillerde yüzde 48
-
Etlerde yüzde 38 oranında fosfor
azaltılabilir.
-
Sığır ve tavuk etinin küçük parçalar
halinde 30 dakika kaynatılması fosforu yüze 40-50 azaltır.
-
Etleri küçük parçalar halinde 30 dakika
kaynatmak ve sularını yememek önerilir.
-
Aynı şekilde sebzelerde de kaynatmanın
fosfor oranını azalttığı saptanmıştır.
-
Hazır ve işlenmiş yiyecekler sodyum ve
fosfattan zengindir. Bu nedenle tüketilmemelidir.
-
TÜKETİLEBİLECEK GIDALAR:
-
Yumurta beyazı
-
Sebze,
-
Meyve
-
Zeytin yağı
-
Bitkisel yağlar
-
Tereyağı
-
Şeker
-
Yoğurt (proteinüri olanlara önerilir)
-
Kefir (proteinüri olanlara önerilir)
YENİLMEMESİ ÖNERİLEN YİYECEKLER :
-
Sakatatlar
-
Salam, sosis, hindi
-
Somon
-
Karides
-
Kalamar
-
Sert peynirler
-
Cerez (fındık, fıstık, badem)
-
Yumurta sarısı
-
Süzme-krem-mozarella peynir
KISITLI YENEBİLECEK YİYECEKLER:
-
Kuzu eti
-
Tavuk
-
Alabalık
-
Tuna – morino balığı
-
Süt
-
Ekmek
-
Makarna
-
Yarma buğday
-
Pirinç
-
Fasulye
-
Nohut
-
Bezelye
-
Bakla
-
Mısır gevreği
-
Mısır unu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder