18 Mart 2018 Pazar

BEBEKLERİ YÜZ ÜSTÜ VETA YAN YATIRMAK ANİ ÖLÜM RİSKİNİ ARTTIRIYOR…


Bebeğinizi yüzüstü veya yan yatırmayın. Bebekleri yüzüstü veya yan yatırılmaları ani ölüm riskini artırır. Konu ile ilgili Medigold Sultan Hastanesinden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Karataş anlattı.


“Ani bebek ölüm sendromu, 1 yaşından daha küçük olan, sağlık problemi olmayan bebeklerin beklenmedik ölümüdür. Tamamına yakını uykuda olur. Ölümün nedenini açıklayacak muayene veya tetkik bulunamaz.
Ani bebek ölüm riskini artıran nedenleri:
-          Yüzüstü veya yan yatırma: Bebekler ilk 4 ayda yalnızca burundan nefes aldıklarından, yüzüstü pozisyonda yatarken veya başka nedenlerle burunlarının tıkanması nefes alamamalarına neden olabilir. Yan yatırma yüzüstüne göre daha güvenli gibi görünse de bebek yan yatar pozisyondan yüzüstüne kolaylıkla geçebildiğinden, bu da riski arttıran bir durumdur. Yüzüstü yatırmanın ABÖS için çok önemli bir risk faktörü olduğunun anlaşılmasından sonra kampanyalarında özellikle sırtüstü yatırmanın önerilmesiyle birlikte, ani bebek ölüm sıklığı yüzde 50 azalmıştır.

-          Yumuşak yatakta yatmak: Yüz üstü yatırıldığında yumuşak yatağının veya yastığın içine gömülen bebek kapalı ortamda sürekli aynı havayı solumakta olduğundan oksijensiz kalabilir. Yatakta dönerek veya başını kaldırarak kendini bu durumdan kurtaramayan bebekte ölüm kaçınılmazdır. 

-          Yüksek oda sıcaklığı, bebeğin üzerinin çok örtülü olması: Ortam ısısının yüksek olması, bebeğin üstünün çok örtülü olması, sürekli aynı havayı solurken burada ısının yükselmesi ani bebek ölüm riskini artırır. 

-          Bebeğin anne veya baba ile birlikte yatması: Özellikle ilk 6 ayda yataklarında yalnız yatmayan bebeklerde ani bebek ölümü anlamlı olarak artmaktadır. Koltuk- kanepede birlikte yatma ve annede sigara-madde kullanımı riski daha da arttırmaktadır. 

-          Evde sigara içilmesi: Sigara dumanına maruz kalan bebeklerde abi bebek ölümü daha sık görülmektedir.

-          Anne sütü almama: Anne sütü ile beslenen bebeklerde ani bebek ölümü anne sütü almayanlara göre daha az görülür.

-          Emzik kullanmama: Emzik kullanan bebeklerde daha az ani bebek ölümü görülmektedir. Ancak mekanizması bilinmemektedir. Bu yüzden bazı ülkeler emzik kullanmayı bu amaçla önermektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder