11 Haziran 2018 Pazartesi

BADEMCİK SANDI ŞAH DAMARINDA TÜMÖR ÇIKTI…



Boynunda sık sık oluşan kitleyi bademcik şişmesi sandı ama durum ileri tetkiklerden sonra anlaşıldı. 45 yaşındaki genç kadının şah damarında tümör tespit edildi. Ameliyat şansı verilmeyen hastanın tümörünü Prof. Dr. Yusuf Kalko lokal anestezi ile çıkardı.


Bir buçuk ay önce şah damarı tümörü tanısı konulan 45 yaşındaki Ayfer Mavuzer,” Sürekli hasta oluyordum. Boynumda büyük bir şişlik oluşuyordu sonra da geçer gibi oluyordu. Ben de bu yüzden bunu bademciğe bağlıyordum. Herhalde bademciklerim şişti yine diye geçiştiriyordum. Ancak zamanla kolumda uyuşukluklar başladı, sesim kısılmaya başladı ve şiddetli baş ağrılarım gelişti. Doktora gittiğimde bademcikle alakası olmadığını öğrendik. İleri tetkikler istediler ve bunların sonucunda Tip 2 şah damarı tümörü tanısı kondu. Bunu öğrendiğimde çok korktum çünkü felç geçirme riskimin olduğunu ve tam anlamı ile bu tümörlerin bir tedavisinin mümkün olmadığını söylediler. Ameliyatın zaman zaman gündeme gelebildiğini ama Türkiye’de bu ameliyatların sınırlı sayıda cerrah tarafından yapıldığını ancak çoğu zaman da tümörlerin çıkarılamadığını söylediler. Ameliyat gerçekleşse bile genel anestezi ile yapılmasının çok riskli olduğunu ve sisimi kaybedebileceğimi söylediler. Çok zor bir süreçti bizim için. Oğlum araştırmaya başladı internetten bu esnada Yusuf beyin yaptığı ameliyatları olmuş, videoları izlemiş. Hemen gittik tabi, Yusuf hoca da bazı tetkiklerin ardında durumumu değerlendirdi ve lokal anestezi ile tümörü alabileceklerini söyledi. Birkaç gün içinde de ameliyat planlandı ve gerçekleştirildi. Beni sohbet ede ede ameliyat etti. Çok korkuyordum bu ameliyattan ama atlattım bitti. Çok mutluyum, hocama teşekkür derim” dedi.

Tip 1 ve tip 2 tümörler lokal anestezi ile alınıyor, Tip 3 de genel anestezi ile tamamen temizlenebiliyor.

Nadir görülen şah damarı tümörlerinin 3 tipten oluştuğunu ifade eden İstinye Üniversitesi Liv Hastanesinden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, şah damarı tümörleri hakkında şu bilgileri verdi,“Nadir görülen şah damarı tümörleri, 3 tipten oluşuyor. Damara yapışık olmayan basit tip olarak tanımladığımız tip 1 ile damarı 180 derece saran tip 2 ve damarı 360 derece saran tip 3 dediğimiz kötü yerleşimli tümörler olarak sınıflandırılıyor. Özellikle tip 1 ve tip 2 dediğimiz tümörlerin bulunduğu hastalara rutin olarak lokal anestezi uyguluyoruz. Tip 3 dediğimiz tümörler damarı 360 derece sardığı için onları lokal anestezi ile alamıyoruz. Ancak genel anestezi altında onları da tamamen temizleme imkanımız doğuyor uyguladığımız teknikle."

Konu ile ilgili bilgi veren tekniğin geliştiricisi Kalko," Bu tümörler için genellikle iyi huyludur diyebiliriz ancak bulundukları bölge oldukça sıkıntılı bir bölge. Ses tellerine, nefes borusuna ve yüz sinirlerine çok yakın olduğu için hastada kısmi felç, ses kaybı ya da nefes borusunun tıkanması sonucun solunumun durması gibi durumlar yaşanabiliyor. Ayrıca bu tümörler şah damarını tıkayabildiği için şah damarı kaynaklı inmelere de neden oluyor. Nadir görülen tümörler diyoruz ancak genetik geçişleri söz konusu ve ailede bütün aile fertlerinde de görülebilecek bir tablodan söz edebiliriz. Bu yüzden mutlaka alınmaları gerekiyor. Dil, ses telleri, nefes borusu gibi hassas bölgelere yakın olan bu tümörler çeşitli belirtiler veriyor. Bu tarz belirtilerde kişiler mutlaka bir kulak, burun, boğaz uzmanına başvurmaları gerekiyor. Zaman zaman da boyunda şişlik ve ağırlık hissi, ele gelen kitle de olabiliyor. Bazen ise hiç belirti vermiyor. 15 santime kadar büyüyebilen fakat hiçbir şekilde belirti vermeyen ve dışarıdan kendini göstermeyen tümörler söz konusu, bazen de 3-4 santim büyüklüğünde olup kendini gösteren tümörlere rastlanabiliyor” dedi.


Haber: Şükriye Özgül

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder