8 Ekim 2018 Pazartesi

AİLESEL KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ ÇOCUK YAŞTA KALP KRİZİ NEDENİ…

Ailevi kolesterol yüksekliği genetik bir bozukluk olup, bir kuşaktan diğerine aktarılabilen kalıtsal bir hastalıktır. Hayati sonuçlar doğurabilen ve erken yaşta kalp krizine neden olan bu rahatsızlıkla ilgili uyaran uzmanlar erken tanının önemine dikkat çekiyor.  

Konu ile ilgili bilgi veren Beylikdüzü Kolan Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Asil İşçi,”Erken yaşlarda gelişen kalp krizlerinin önemli bir nedeni olan  Ailevi Hiperkolesterolemi ( ailevi kolesterol yüksekliği ) genetik olarak karaciğerde kolesterolün kandan uzaklaştırılmasını sağlayan mekanizmalardaki eksiklik nedeniyle kan kolesterol düzeylerinin çok yüksek olması hastalığıdır. Çok yüksek kolesterol değerleri deride, tendonlarda ve en önemlisi damarlarda birikerek erken yaşta ciddi kalp ve damar rahatsızlıklarının görülmesine neden olmaktadır. Dolayısı ile bu insanlar erken yaşta kalp krizi geçirmektedirler.”dedi.
Erken yaşta kalp krizini tetikleyen en önemli nedenlerden biri olduğuna vurgu yapan İşçi,” Ailevi hiperkolesterolemi genetik bir bozukluk olup, bir kuşaktan diğerine aktarılabilen kalıtsal bir hastalıktır. Homozigot ve heterozigot olmak üzere iki formu vardır. Homozigot dediğimiz yani hastalığı hem anne hem de babalarından alanlarda, kalp krizleri 10 yaş öncesi dönemde başlamakta ve kan kolesterol düzeyleri düşürülmezse bu çocuklar 30 yaşına ulaşamadan hayatlarını kaybedebiliyor.  Heterozigot olarak adlandırdığımız yani hastalığı tek ebeveynden alanlarda (ya anne ya da babadan) ise kalp krizleri 30’lu yaşlardan itibaren görülüyor.” Şeklinde konuştu.
Ülkemizde çok sık görülüyor.
Ailesel Kolesterol yüksekliğinin ülkemizde çok sık görülen hastalıklardan olduğuna dikkat çeken Dr. Asil İşçi sözlerine şöyle devam etti.”Genetik olmasına rağmen Ailesel Hiperkolesterolemi ülkemizde çok sıktır. Ülkemizde kesin sayı bilinmemekle birlikte her 100 ila 300 kişiden beri Ailesel Hiperkolesterolemi hastası olduğu tahmin edilmektedir. Tanısı kan kolesterol düzeyleri ve klinik bulgularla konulsa da genetik testlerde yardımcı olabilmektedir. Dünyada yaklaşık 30 milyon insanda olduğu tahmin edilmektedir. Tedavide özellikle homozigot formunda erken tanı çok önemlidir. Çocukluktan itibaren kolesterolün damardan temizlendiği tedavi yöntemleri (lipid aferezi gibi) yapılmalıdır. Ayrıca son yıllarda yeni çıkan kolesterol düşürücü ilaçlar fayda sağlamamaktadır. Kolesterolün kalp-damar hastalıklarına yol açtığının şüphesiz en büyük kanıtı Ailevi Hiperkolesterolemi hastalığıdır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder