23 Kasım 2016 Çarşamba

ÇOCUK YAŞTA DA VARİS GÖRÜLEBİLİYOR

Genç yaşlarda görülen varisler bilinenin aksine çocukları da etkiliyor. Doğuştan derin toplardamarların olmaması durumu ile gelişen çocuklarda varis sorununa ise standart varis tedavilerinin asla uygulanmaması gerekir. Çocuklarda gelişen varis sorunları ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko paylaştı.

Varisi biz yıllar yılı daha çok uzun süre ayakta kalanlarda, uzun süre oturanlarda, sigara kullanıcılarında, ailesinde varis olan bireylerde, kilo sorunu yaşayanlarda, hamilelerde görülür diye tanımlıyorduk. Burada yaş kriterimiz 20 yaşından itibaren olarak belirleniyordu. Ancak son yıllarda sıkça çocuklarda da varis sorunları ile karşılaşmaya başladık. Varis bilindiği gibi damar hastalığıdır ve kanı akciğere ve kalbe taşıyan toplardamarların ilerletici bir şekilde genişlemesi ile oluşur. Çocuklarda gelişen varisleri ise bu toplardamarların olmaması durumu olarak tanımlıyoruz.

Anne babalar dikkat
Çocuklarda varis oluşumunu standart varis görüntüsü ile karşılaştırmamamız gerekir. Genelde bir bacakta şişlik göze çarpar ya da bir bacağı diğerinden daha büyüktür ve damarlar daha belirgindir. Bazen de damarlarda belirginlik olmaz cilt altında kalır ama mutlaka iki bacak arasında fark vardır ya da ikisi de kalındır. ‘Benim çocuğumun bacakları ve bilekleri niye bu kadar kalın’ derler genelde. Ayrıca hemanjiom varsa da renk değişikliği olabilir, harita gibi damar anomalileri ya da varis görülür. Bu durumda da biz erişkinlerde görülen varis görüntüsünde olurlar. Çocukluk çağında genelde damar anomalileri akla gelir ve varis olasılığı ekarte edilir. Damar anomalisi değilse eğer varis olasılığı üzerinde dururuz. Bu da genellikle genetik yatkınlıktan kaynaklanır.

Kronik venöz yetersizliğe dönmeden önlem alınmalı
Çocuklarda ileriki dönemde kronik venöz yetmezliğine dönerse onlar için sıkıntılı bir hayat olur. Çünkü olay ne kadar kronik hale dönerse onun tedavisi ve yüz güldürüm oranı düşük olur. Tedaviler geciktiği için kronik hale dönüşebileceği gibi bazen de genetik yatkınlıktan kronikleşebilir. Erken tanı ve tedavi her zaman önemli ve faydalıdır. Fakat dikkatli olmak gerekir çünkü bunun tedavisi her zaman ameliyat değildir.

Çocuklarda standart varis tedavisi uygulanmaz

Çocuk hastalarımıza baktığımızda doğuştan derin toplardamarların olmadığını görüyoruz. Çocuklar bize kocaman varislerle geliyor ama onlar normal varis değil. Onların varislerine müdahale edersek çocuğun dolaşımını bozarız. Çünkü kirli kanı vücuda götürecek tek damar varis damarlarıdır. Varis hastalarında biz varisleri alıyoruz ya da su buharı ile yedek damarı tıkıyoruz. Fakat çocuklarda onu yapma şansımız yok. Her varis hastasına ‘Hadi gel açık ameliyat yapalım.’ denmez asla bu yüzden. Ya da bu damarı yok edelim yaklaşımı doğru değildir. Hal böyle iken çocuklarda daha dikkatli davranmak ve mutlaka altta yatan genetik bir rahatsızlık ya da bir damar anomalisi var mı araştırmak lazım. Çünkü bir damar anomalisinin sonucu da varis olabilir. Bunu asla unutmamak gerekir. Varisi var deyip standart varis tedavisi asla uygulanmamalıdır. Altta yatan ciddi bir patoloji var ise ve bu atlanırsa istenmeyen sonuçlar doğurabilir. O yüzden çocukluk yaşındaki varislerle ilgili mutlaka tecrübeli bir kalp damat cerrahisi kliniğine başvurmaları gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder