23 Kasım 2016 Çarşamba

GÜNCEL VARİS TEDAVİLERİ

En sık rastlanan damar sorunlarından biri olan varislerle ilgili tedavi seçenekleri gün geçtikçe artıyor. En konforlu tedavi alternatiflerinin yanı sıra nüks oranı en düşük tedaviler de artık önem taşıyor. Ancak her koşulda tüm yöntemler kişiye özel olarak planlanıyor.Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko varisler için mevcut tüm tedavi seçeneklerini  anlattı.

Önemsiz gibi görünen ama aslında önemsememiz gereken önemli bir damar olan sorunu olan varisler için tedavi seçenekleri günden güne artıyor. Ancak tedavilerin çokluğu ve kullanılan yöntemler varis sorununu tamamen ortadan kaldırmaya yetmiyor. Genetik faktörler ve gebelik gibi durumlarda tekrar baş gösteren sorun için biz uzmanlar nüksetme oranı en az olan yöntemleri kullanmayı tercih ediyoruz. Tabii burada bir diğer önemli etken de her tedavinin kişiye özel olmasıdır. Hastalık derecesine göre ilaç tedavisi, varis çorabı kullanımı ve lazerli tedavilerin yanında cerrahiyi öneriyoruz. Bunların arasında ilerlemiş çok özel durumlar dışında açık ameliyatı önermiyoruz. Çünkü yüzde 25’lik bir oran ile variste tekrarlamaların en fazla görüldüğü tedavi şeklidir. Bu oran lazer ve radyofrekans tedavilerinde yüzde 10 – 15’lere düşmektedir
Kılcal damarlarlar için en iyi yöntem köpük tedavisi

Son yıllarda ülkemizde de sıkça uygulanan bizim de tercih ettiğimiz iğne ile köpük tedavisini kılcal damarlar ve küçük toplardamarların tedavisinde kullanıyoruz. Skleroterapy dediğimiz bu yöntem temel olarak bir maddenin ilgili damar içine enjeksiyonu ile bu damarın kollebe olmasını ve içinden kan geçemeyecek bir hale gelerek gözden kaybolmasını  sağlayan bir tedavi yöntemidir. Bu sıvı madde kendi halinde ya da köpük oluşturarak enjekte edilebilir. Skleroterapy 0.5 mm ve 0.3 mm çapına kadar olan küçük toplardamar ve kılcal damarlarda kullanılır. Skleroterapy  hastaya acı veren bir tedavi şekli değildir. Bunun için oldukça küçük çaplı iğneler kullanılır ve seanslar 2 günde bir uygulanır. Skleroterapy sonrasında enjeksiyon yapılan bölgeye kompresyon yapacak şekilde elastik bandaj ve tedavi süresince varis çorabı giyilmesi tavsiye ediyoruz. Skleroterapy herkese rahatlıkla uygulanan bir yöntemdir fakat ileri yaş hastalara, gebelere, ileri derecede alerjisi olanlara, obezite hastalarına, diyabet hastalarına, şeker ve kalp hastalarına önermiyoruz.

Nüks oranı en düşük tedavi ‘Buhar tedavisi’

Su Buharı metodu onkoloji hastalarında geliştirilmiş daha sonra varislerde de denenmiş ve yapılan çalışmalarda oldukça yüz güldürücü sonuçlar almış bir tedavi yöntemidir. Birkaç yıldır Avrupa’da ve Dünyada kullanılan yöntem başarılı sonuçlar vermiştir. Vücudumuzdaki çok küçük örümcek ağımsı varislerden tutun da kocaman balon ve yılan şeklindeki varislere kadar tüm varis tiplerinde kullanılır. Yapılan işlem lazerle benzerlik göstermektedir. Ancak bu yöntemde farklı olarak su buharının enerjisinden faydalanılmaktadır. Varisli bölgedeki damarın içerisine diz üstünden ultrasonla girilerek bir iğne vasıtası ile içerisinden bir tel gönderilip, o telin etrafından da kateter gönderiliyor. Kasık bölgesine 2 santim kala damar 120 santigrat derecelik su buharı püskürtülerek yakılıyor. Bu işlem damarın içerisindeki kanı ve diğer sıvıları buharlaştırıyor ve damarı kapatıyor. Müdahalede cerrahi kesi uygulanmıyor. Operasyon isteğe göre genel ya da lokal anestezi altında yapılıyor. Herkese uygulanabilen bir tedavi şeklidir. Venöz yetersizliğinin yanı sıra estetik olarak kadınları rahatsız eden kılcal damar varislerinde de uygulanmaktadır. Ayrıca doğuştan gelen damar anomalileri için de bundan sonra uygulayabileceğimiz yeni bir yöntem şeklidir. Ayrıca ileri yaş varis hastalarına da tedavi imkanı sağlayan bir yöntemdir. Yan etkileri hiç yok denecek kadar az olan bir yöntemsie. En önemlisi ameliyat esnasında ve sonrasında hiç ağrı vermiyor. Ameliyat sonrası şişlik, kızarıklık morarma gibi belirtiler oluşmuyor. İşlem 20 – 25 dakikada tamamlanıyor. Kişi yaklaşık 2 saat kadar hastanede tutuluyor daha sonra taburcu oluyor. Hiç ameliyat geçirmemiş gibi hemen sosyal yaşamına geri dönüyor. Minimal İnvaziv Damar Cerrahisinin avantajlarını bu teknikte de görüyoruz. Steril sıcak su buharını çok minik kateter yardımı ile damarın içine püskürterek sorunlu bölgeleri yakıyoruz. Damarın içinde homojen olarak dağılan buhar bütün damar çeperine aynı ölçüde etki ediyor. Damar dışındaki dokuların zarar görmesini de engelleyen bu yöntemle derinin hemen altındaki damarları da tedavi etmek mümkün hale geliyor. Kateterin çok ufak olmasının en büyük avantajı ise ameliyattan hemen sonra dahi uygulama yapılan bölgede hiç iz bırakmamasıdır. Hastaların uygulamadan sonra yaklaşık 1 ay süre ile varis çorabı kullanmaları gerekiyor. Buhar tedavisinin bir diğer önemli özelliği ve avantajı da nüksetme oranı en düşük olan yüzde 7’lik bir orana sahip olmasıdır.

VARİSLER İÇİN ÖNLEM ALMANIN YOLLARI
·         Kadınların en büyük tutkusu şüphesiz topuklu ayakkabılar. Ancak bunlar maalesef uzun süre kullanılması durumda varislere davetiye çıkarıyor. Bunun için de yüksek topuklu ayakkabılardan vazgeçmek ya da kullanımını azaltmak gerekir.
·         Topuklu ayakkabılar kadar düztaban sandalet ve babetler de varis oluşumuna neden oluyor. En ideal ayakkabı hafif topuklu rahat modellerdir.
·         Topuklu ayakkabılardan sonra kadın bir diğer tutkusu dar kıyafetler de maalesef varislere neden oluyor. Bunların yerine daha rahat kıyafetler tercih etmeye dikkat etmek gerekir. Ayrıca sıkı kemerler beli ince gösterdiği için çok tercih edilir. Ancak kan akımını zorlaştırdığı için varislere neden olur.
·         Hareketli yaşamı benimseyin. Özellikle yüzme varis oluşumunu engelleyen en büyük nedendir. Ayrıca plates, tempolu yürüyüş ve koşu da varis oluşumunu engeller ancak bacağı zorlayan ağırlık kaldırma hareketlerinden uzak durmak gerekir.
·         Her duştan sonra bacaklarınıza soğuk su ile masaj yapın.
·         Fazla kiloları vermeye çalışarak kilonuzu dengede tutun.
·         Sigarayı hayatınızdan tamamen çıkarın.
·         İstirahat esnasında ya da uykuda bacaklarınızı bir destek vasıtası ile 10 santim kadar yukarıda tutmak da varis oluşumunu engeller.
·         Doğru beslenme şeklini benimseyerek Akdeniz mutfağını alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor.

·         Ofis ortamında çalışanlar ve masa başı iş yapanlar uzun saatler oturmak zorunda kalırlar. Onlara tavsiyemiz 1 saat arayla kalkıp hareket etmeleri. Bunu yapamıyorlarsa oturdukları yerden ayaklarını V şeklinde sırayla başparmakları daha sonra topukları birleştirerek sık sık hareket ettirmeleridir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder