23 Kasım 2016 Çarşamba


UÇUŞ KORKUSUNU YENMEK MÜMKÜN... 




Uçuş korkusunun nedenleri ve çözüm yöntemi konusunda Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu’nun görüşlerini aldık;
Uçuş korkusu olan bireylerin çoğu; detaycı, mükemmeliyetçi, kontrollü, telaşlı ve sabırsız bireylerdir. Kontrolün kendi ellerinde olmasını istedikleri için de uçağa binmeyi tercih etmezler. Bu korkusu olan kişilerin çoğu günlük hayatlarında cesaretli insanlardır. Uçak korkusu cinsiyet, yaş, meslek ayırmadan toplumun her kesiminde görülebilir.
Uçuş korkusu olan kişilerin çoğu uçağın düşeceğini ve öleceklerini düşünürler. Uçmak insana özgü bir durum olmadığı için bilinçaltımız uçuş sırasında kaygı oluşturabilir. Kontrolün kişinin elinde olmaması da kaygı oluşturan bir durumdur.
Uçuş korkusu çocukluk yaşantılarında öğrenilmiş olabilir. Kişi çocukluğunda çevresindeki kişilerin uçaktan korktuğunu gözlemlediyse veya konuşmalarını dinlediyse de korkusu oluşmuş olabilir.
Çocukluğunda oyun oynarken yüksek bir yerden atladıktan sonra düşen bireyde yetişkin olduğunda uçuş korkusu oluşabilir.
Birey uçakla ilgili yaşadığı olumsuz deneyimler sonucunda da uçağa binmekten korkuyor olabilir. Örneğin uçak kazası geçirmiş, kötü bir seyahat yaşamış, türbülansa girmiş olabilir.
Filmlerde seyredilen uçak kazaları da uçuş korkusunu pekiştirebilir.
Uçuş korkusu yaşamda engellere sebep olabilir. Örneğin farklı ülkelere seyahat edememek ya da iş seyahatleri yapamamak gibi.
Hipnoterapi ile uçuş korkusuna sebep olan olaylar bilinçaltı düzeyde ortaya çıkarılarak anlamlandılır ve çözümlenir. Geçmişe dair herhangi bir olay bulunmuyorsa uçuş korkusu telkinlerle çözümlenir. Derindeki duygulara ulaşılıp birey rahatlatıldığında, korkular ruhumuzu ve zihnimizi terk eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder