23 Kasım 2016 Çarşamba

GEBELİKTE VARİSLERE YAKIN TAKİP ŞART…

Varisin basit bir estetik sorun değil de ciddi sonuçlar doğurabilecek bir damar sorunu olduğunu artık biliyoruz. Genç yaşlardan itibaren kendini gösterebilen varis hastalığında gebelerde daha dikkatli olunması gerekiyor. Uzmanlar gebelik öncesi venöz yetmezliği olan anne adaylarının mutlaka yakın kontrolde tutulması gerektiğini vurguluyor.  Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko gebelik öncesi venöz yetmezliği olan anne adaylarının, akciğer ambolisinden korunmak için yakından takip edilmeleri gerektiğine vurgu yaptı ve
çok önemli açıklamalar yaptı.

 Daha önce varis hastası olsun ya da olmasın tüm gebelerin hamilelik döneminde venöz doppler yaptırmaları hayati bir önlem olur.


Gebelikte yakın takip şart
Varis hastalığında değiştirebileceğimiz ve değiştiremeyeceğimiz faktörler ardır.  Değiştirebildiğimiz faktörler yaşam tarzımızı değiştirmekle başlıyor. Öncelikle hareketsizliğin önüne geçmek gerekir, bunun için de spor yapmak, uzun yürüyüşler yapmak, yüzmek varisi önlemenin başlıca etkenleridir. Öte yandan posalı yiyecekler tüketilerek kabızlığı önlemek, dar pantolon ve topuklu ayakkabıdan uzak durmak, ağırlık kaldırmaktan kaçınmak gibi etkenler varisle mücadelede bize destek olacaktır. Bunların yanı sıra bir de değiştiremeyeceğimiz faktörlerden söz etmek gerekir. Bunlar da genetik yatkınlık ve gebeliktir. Genetik yatkınlığı olan hastaları hamilelik sürecinde yakın takibe almak gerekir. Çünkü gebelikte bu hastalarda varis sorununu daha da arttıracaktır. Özellikle bebeğin basısı hamilelik ilerledikçe venöz dönüşü ya da toplardamar dönüşünü baskılayacaktır.

Gebelikte venöz doppler yaptırın
Gebelerin ilk aylardan itibaren önlem almaları gerekir. Özellikle gebelik öncesi venöz yetmezliği olan anne adaylarından akciğer embolisinden korunmak açısından da önlem alması gerekir. Kadın doğum uzmanlarının hastayı bu konuda uyarması gerekir, nitekim pek çok tecrübeli kadın doğum uzmanı meslektaşımız hastalarını kalp ve damar cerrahisine yönlendirerek riski azaltıyor. Çünkü basit bir sezaryenden sonra ya da normal doğum anında ıkınmalardan sonra akciğere pıhtı kaçması sonucu emboli değimiz olay gerçekleşiyor ve hasta aniden hayatını kaybedebiliyor. Buna biz sessiz ölüm diyoruz ve hastane ölümlerinin büyük bölümü sessiz ölümden kaynaklanıyor. Bundan dolayı varis hastası olsun ya da olmasın hamilelikte venöz dopler yaptırmalı diyoruz. Hiç şikayeti olmasa da venöz kaçak olup olmadığını görmek açısında gebeliğin ortalarında baktırmakta fayda var. Bu herhangi bir pıhtı kaçması durumuna karşılık büyük bir önlem olur ve hayat kurtarır. Ayrıca herhangi bir emboli riski söz konusu ise bunu engellemek için kan sulandırıcı iğne, varis çorabı ve takip veriyoruz.


Hamilelik sonrası buhar tedavisi en konforlu yöntem

Hamilelik sürecinden sonra sorun devam ediyorsa tedavi olunması şart. Bunun için en konforlu yöntem ‘Buhar Tedavisi”dir. Hasta doğumdan bir gün sonra dahi bu tedaviden faydalanabilir. Lokal anestezi altında damarın içine steril ve organik saf su verilip yakılan bir yöntem olduğu için emziren annelerde de riski yoktur. Hasta aynı gün taburcu olduğu gibi sosyal yaşantısına hemen dönebiliyor. Ayrıca nüks oranı en düşük yöntem olarak biliniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder