23 Kasım 2016 Çarşamba

VARİS ERKEKLERDE DAHA CİDDİ SEYREDİYOR…


Kanı akciğer ve kalbe taşıyan toplardamarların ilerletici bir şekilde genişlemesi sonucu oluşan varisler kadınlar kadar erkekleri de etkiliyor. Kadınlar estetik kaygılardan dolayı erken önlem alırken erkekler ise kılların bacakları kapatması nedeni ile bu rahatsızlığı fark edemiyor ya da önemsemiyor. Oysa varis sorunu geciktirilip ilerlediğinde damar içi iltihaplara hatta ani ölümlere yol açabiliyor. Erkeklerde varis konusu ile ilgili bilinmeyenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko


açıkladı.

Hastaların büyük bir kısmı varisi önemsemezler, bunlar özellikle erkek hastalardır. Kıllar bacakları kapattığından dolayı estetik kaygı yaşamazlar. Ağrı ya da akıntılı yara oluşmadan çoğu zaman fark bile etmezler. Ancak ilerleyen yıllarla birlikte kendini gösteren şiddetli ağrılar ve yaralar sonucu hekime başvurular. Varis ve venöz yetersizlik hastalığının tedavisinin gecikmesi durumunda ise hastalığın yan etkileri görülebilir. Bunlar ayak ve bacaklarda akıntılı ve geçmeyen yaralarla beraber, tromboflebitis adında damar içi iltihabı olup en ciddi ve hayati tehlikeye neden olabilecek sonuçları vardır. Bu da venöztrombozlar sonucu akciğere pıhtı gitmesidir ki, sonucu sessiz ölüm denilen ani ölümlere neden olur.
Oluşan kokulu yaralar boşanma sebebi
Varisin ilerlemesi ile oluşan açık ve kokulu yaralar hasta ile beraber eşleri de rahatsız ediyor. Çünkü bu yarada meydana gelen koku banyo sonrası bile devam ediyor ve eşlerde boşanmalara dahi neden olabiliyor. Öte yandan kronik venöz yetmezlik safhasındaki tedavilerde de insanların yüzünü güldürmek çok mümkün olmuyorTedavide dünyanın en iyi tekniği dahi kullanılıyor olsa, bir olay kronikleşti ise bunu geriye çevirmek mümkün değildir. Bu aşamadan sonra insanların çok konforlu bir yaşantısı olmuyor maalesef. Yaralar çıkıyor biz kapatıyoruz ve tedavi ediyoruz, istirahat ettiriyoruz ama 10 gün sonra tekrar açılıyor. Bu durumda da genelde düzenli bir tedaviden bahsedemeyiz. Özellikle yaz mevsiminde çorap giyemiyorlar ve çorap giymeyince basınç artıyor. Basınç artınca tekrar yara çıkıyor.

Varisi incelerken başka hastalıkların olup olmadığını da araştırmak gerekir
Sıklıkla erkeklerde gördüğümüz Behçet hastalığı erkeklerde varis ya da venöz yetmezliğe neden oluyor. Bu hastalar doktora çok şiddetli ağrılarla başvuruyor. Oysa variste ağrıdan bahsedebiliriz ancak çok şiddetli bir ağrı söz konusu olduğu zaman bunun altında yatan başka nedenler var mı incelemek zorundayız. Nitekim behçet hastalarında bu ağrılar “dayanılmaz” olarak tanımlayabileceğimiz şekilde gelişir. Bir de üstüne derinventrombozu dediğimiz hadise ortaya çıkıyor ve derinventrombozu akciğer enbolisine yol açabileceği için sessiz ölüm dediğimiz ani ölüm yaşanabiliyor. Bu hastalarda genelde varisi vardır ama altında behçet hastalığı da vardır ya da varisi vardır ama başka bir damar anomaliside olabilir, varisi vardır ama aynı zamanda pıhtılaşma faktör eksikliği ile beraber genetik faktör yatkınlığı vardır. Bazen varis ameliyatı yaparız ama 1 hafta sonra hasta gelir ve derinventrombozu olur. Gerekçe genetik yatkınlıktır. Hasta ameliyattan sonra birkaç gün yattığı için kan pıhtılaşma eğilimi artmıştır. Öte yandan kadınları ele alırsak hamilelikte, ya da doğum kontrol amaçlı veya polikistikovere bağlı doğum kontrol hapı kullanılması sonucu derin ventrombozu oluştuğunu görürüz. Bu da bacaklarda bir anda şişme ile kendini gösterir. Kadınlar bu sefer doğum kontrol hapından korkuyor. Doğum kontrol hapı derinventrombozu yapar deniliyor. Halbuki öyle bir şey yok. Doğum kontrol hapı tetikler ama her hastada yapmaz ancak genetik yatkınlık varsa oluşur.

Her hastaya ameliyat önerilmez
Derin damarında tıkanıklık yoksa bu hastalar her türlü tedavi edilebilir. Açık ameliyat, su buharı, lazer gibi yöntemler rahatlıkla tavsiye edilebilir. Ancak derin venlerinde tıkanıklık varsa ameliyat şansı yoktur. Bunlara destekleyici tedaviler önerebiliriz ancak. 4’lü bandaj tedavisi, istirahat ve bazı ilaç tedavileri gibi… Fakat bu hastaların yaraları açılır, kapanır sonra tekrar açılır yine kapanır ve 3 ayda bir mutlaka doktora başvurular. Bu insanların artık yaşam tarzını ve mesleklerini değiştirmesi gerekir. Sürekli ayakta durulan sabit ya da masa başı işlerden uzak duracak bahçıvanlık yapacaklar mesela. Baldır kaslarını çalıştıracaklar. Haltercilerde görülüyorsa bu kişiler halteri bırakmak zorunda. Yüzme, yürüme ve bisiklete binme ile tedaviyi destekleyebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder