Son yıllarda adeta bir yaşam şekli haline gelen pilatesin faydaları saymakla bitmiyor. Vücudu sıkılaştırıp fit bir görüntü elde etmenin yanı sıra sağlıklı yaşama da büyük katkısı olan pilates, hamilelik sürecinde de anne adaylarının yaşam kalitesini arttırıyor. Fizyoterapist ve pilates eğitmeni Müjgan Doğan,”Hamilelikte pilatesin faydaları saymakla bitmez. Ancak bunun mutlaka hamileliği takip eden kadın hastalıkları ve doğum uzamının bilgisi ve izni doğrultusunda ve profesyonel bir pilateseğitmeni eşliğinde yapılması gerekir.”dedi.
Fizyoterapist ve pilates eğitmeni Müjgan Doğan hamilelikte pilatesle ilgili tüm bilinmesi gerekenleri anlattı.
“Hamilelik bir kadının yaşayacağı en özel dönemlerin başında gelir. Kadının fiziksel, hormonal ve psikolojik açıdan birçok değişiklik yaşadığı uzun bir süreçtir aynı zamanda. Gebelikte salgılanan bazı hormonlar ve günden güne büyüyen bebeğin ağırlığı, annenin kas ve iskelet sisteminde birtakım değişiklikler yaratır. Annede bel ve sırt ağrıları görülebilir, bağ dokusu gevşer, eklemler kolay yaralanabilir. Hamilelik boyunca bebeğin ağırlığının rahme yaptığı bası ve yer çekiminin etkisiyle pelvis tabanı yaklaşık 2 buçuk santim aşağıya çöker. Pelvik taban kaslarındaki bu sarkma anne adayına idrar kaçırma gibi yaşam kalitesini düşüren daha birçok sıkıntı yaşatabilir. Kısacası güçlü pelvik taban kasları, doğum sırasında ve sonrasında anne adayları için büyük önem taşır.
Ağrıları azaltıyor.
Pilates egzersizleri düzenli olarak yapıldığında iskelet ve kas sisteminde büyük değişiklikler sağlar, anne adaylarının rahatsızlıklarından dolayı hissettikleri ağrıların azalmasına yardımcı olur. Hamilelik öncesi pilates egzersizlerine başlayıp vücutlarını hamilelik süresince yaşayacakları fiziksel değişime hazırlamaları gerekir. Pilates, hamileler için çok güvenli bir egzersizdir. Tüm vücudu dengeli bir şekilde çalıştırırken, gebelik boyunca annenin değişen anatomisine göre egzersiz modifikasyonları içerir. Doğum sonrası da lohusa döneminde iyileşmeyi kolaylaştırır, kilo vermeye yardımcı olur. Kas tunusunu ve kuvvetinizi arttırarak pelvik taban kas aktivasyonu sağlar. Omurganın sağlamlığı artar ve ağrılar azalır, duruş düzgünleşir. Kısacası pilates, konusunda uzman bir eğitmenle yapıldığında gebelik sırası ve sonrasında yapacak en güvenli ve vücut için yararlı bir egzersizdir. Bu nedenle sakıncalı herhangi bir durum yoksa; hamilelik öncesi, hamilelik esnasında ve sonrası pilates yapmaya teşvik etmek gerekir.
Doğumu kolaylaştırıyor, doğum sonrası toparlanma sürecini hızlandırıyor.
· Doğum sırasında oluşan yırtıklar azalır.
· Gebelikte ve sonrasında oluşan idrar kaçırma problemleri ortadan kalkar.
· Doğum sonrası uterus çok daha kolay toparlanır.
· Pilates, gebelikte görünen hazımsızlık ve ödem gibi sorunların azalmasına yardımcı olur.
· İçerdiği nefes egzersizleri sayesinde hem gevşeyen ve uzayan karın kaslarının çok daha çabuk güçlenip toparlanmasını sağlar.
· Annenin gebelik sürecinde yaşadığı duygusal dalgalanmalardan daha az etkilenmesine sebep olur.
· Anne adayı yaptığı egzersiz sayesinde uykuya daha çabuk dalar, gününü zinde ve motive şekilde geçirir.
· Cinsel yaşamın doğum sonrası normale dönmesini kolaylaştırır.
· Hormonların etkisiyle zayıflayan göğüs kaslarının kuvvetlenmesini sağlar.
· Egzersiz sırasında zihinsel farkındalığı ve anda kalmayı sağladığı için pilates, kişiye mental olarak rahatlama sağlar.
12’inci haftada başlanabilir.
Hamilelikte pilatese başlamak için öncelikle hamileliği takip eden doktorun izin vermesi gerekir. Bundan sonra gebeliğin 12 ve 16’ıncı haftaları arasında başlanabilir. Ortalama olarak haftada 2 veya 3 defa doğuma kadar profesyonel bir pilates eğitmeni eşliğinde güvenle devam edilebilir. Bu hamileliğin daha mutlu ve konforlu hale gelmesini sağlar.
Hamilelikte bu kişilerin pilates yapması sakıncalıdır.
* Vajinal kanaması olanlar.
* Erken memran rüptürü olanlar.
* Hipertansiyon gibi tıbbi problemi olan gebelerin, doktorlarının görüşünü alması önerilir.
Sırt ve kas ağrılarını ortadan kaldırır.
Bebeğin büyümesine bağlı olarak gelişen postur değişikliğine bağlı; belde veya bebeğin büyümesine bağlı pelvis (leğen bölgesi) bölgesinde ağrı, kas gerginlikleri var ise özellikle pilates yapılması doğru bir seçenek olacaktır. Vajinal kanama, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, göğüs ağrısı, kas yoğunluğu olursa egzersizlerin durdurulması gerekir. Hamilelik süresince hormonların değişmesi anne adayını normal doğuma hazırlamak amacıyladır. Modifiye pilateste özellikle omurgaya stres bindirmemek için alınan nötral omurga pozisyonunda, pelvik taban kasları ve en derin karın kasının aktive olması sağlanır. Bu nedenle bu kasların kuvvetini devam ettirmek doğumu daha da kolaylaştırır."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder