4 Mayıs 2017 Perşembe


GÜVENLİ DOLGU İŞLEMİNE DAİR HERKESİN BİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALARI…

Son günlerde alevlenen sahte estetik dolgusu tartışmaları sürerken, estetik amaçlı kullanılan dolgular güvenirliği de tartışılmaya başlandı. Hal böyle olunca güvenilir estetik dolgusu ile ilgili merak edilenleri İstinye Üniversitesi Hastanesinden Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Harun Çöloğlu’na sordum. İşte detaylar.

“ Estetik dolgular bütün dünyada en sık yapılan estetik işlemlerden biridir. Ve bu sayı her yıl daha da artmaktadır.  Özellikle yüz bölgesinde, dudak, yanak gibi bölgelerde yapısal veya yaş ile oluşan eksiklik olan bölgelerin çeşitli materyaller ile iğne veya kanül gibi çeşitli enstrümanlar yardımı ile enjekte edilerek yapılmasına estetik amaçlı dolgu işlemi diyoruz.  Genellikle ofis şartlarında lokal anestezi ile kolaylıkla yapılabilmektedir.  Uygun şartlarda yapıldığında ertesi gün az bir şişlik ile normal hayata devam edilebilmesi en çekici özelliğidir.  Uygulama sonrası hemen sonucun ortaya çıkması kişileri çok mutlu etmektedir.

“Hyaluronik asit gözde onu kendi vücudundan alınan yağ grefti takip ediyor.”

Dolgu materyallerine baktığımızda hazır alınabilen veya kişinin kendi vücudundan alınıp uygulanabilen birçok çeşit ürün karşımıza çıkmaktadır. Bunların bazıları kalıcı, bazıları kısmi kalıcı, bazıları da zamanla eriyen özelliktedir. En sık kullandığımız dolgu malzemesi Hyaluronik asit içeren preparatlardır. Bunun yanında kişinin kendi vücudundan alınan yağ gerfti, çeşitli işlemlerden geçirilerek uygulanması bir başka favori prosedür. Yağ grefti uygulaması biraz daha zahmetli olması nedeni ile 2’inci planda kalmaktadır.

“Doğru kişiye doğru uygulama mutlu ediyor.”

İlginçtir ki polikliniğime ameliyat için başvuran bazı kişiler sadece dolgu uygulaması ile mutlu olabilirken, dolgu uygulaması için başvuran bazı kişilere de ise ameliyat yapılmadan güzel bir sonuç almak mümkün değildir. Bu yüzden doğru kişi seçimi her işlemde olduğu gibi önemli. Örneğin üst dudağı ince ve sönük bir hastaya yapılan 5 dakikalık dolgu işlemi sonrası sonuç  kişiyi çok mutlu edebilmektedir.

“Estetik dolguda 3’lü güvenlik basamağına dikkat.”

Bu işlem için 3 güvenlik noktası bulunmaktadır.


-          Konusunda uzman ve deneyimli kişilerce yapılmalıdır.
Pekiyi bunlar kimlerdir?
·          Plastik cerrahi ve Dermatoji uzmanı olan doktorlar tarafından yapılmalıdır.
·         Sağlık bakanlığı yönergesi de bu yöndedir.
·         Şu an ülkemizde uzmanlığı olmayan pratisyen hekimleri bırakın  bu işlemi kuaförler bile yapmaktadır. Bizde birçok yanlış yapılan işlemleri düzeltmekle uğraşmaktayız.

-          Doğru dolgu maddesini doğru bölgeye yapmak önemli.
·         Özellikle hyaluronik asit içerikli bir çok dolgu markası bulunmaktadır. 
·         Bu dolgu maddelerinin yüzde farklı bölgeler için farklı fiziksel özellikte dolguları vardır.
·         Yanlış dolguyu yanlış bir yere yaparsak topaklanma, granulom oluşumu, kronik ödemleşme gibi kalıcı problemlerle karşılaşabiliriz ve bu dolgu işi keyiften bir felakete dönüşebilir.
·         Hastalık geçişi açısından özellikle hayvan kaynaklı dolgulardan uzak durulması önemlidir.

-          Dolgu markası önemli mi?
·         Kendini kanıtlamış, uzun süre kullanımları sonrası çok büyük problemlere sebep olmadığı ortaya çıkmış dolgular kullanılmalıdır, tabiki bu tür dolgular biraz pahalı olmaktadır.
·         Mutlaka bu işlemi yaptırırken kullanılan dolgu markası ve özellikleri hakkında bilgilendirilme isteyiniz.
·          
-          Kalıcımı eriyen dolgumu yaptıralım? 
·         Şimdiye kadar kendi ispatlamış ve problemler yol açmamış kalıcı bir dolgu üretilememiştir. Bu yüzden eriyen dolgular kullanmak daha güvenlidir.
·         Günümüzde yapılan kalıcı dolgular mevcuttur ama özellikle yüzeysel uygulamalarda problemler ortaya çıkma olasılığı fazladır.
Sonuç olarak yukarda anlattıklarıma dikkat edilirse dolgu yaptırmak,  kolay uygulanabilen, iş gücü kaybına neden olmayan, keyifli ve güvenli bir işlemdir.”





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder