1 Mayıs 2017 Pazartesi

ŞAH DAMARI TÜMÖRÜNE NEŞTER ÇÖZÜMÜ...





Şah damarı tümörü yüzünden nefes borusu tıkanma riski bulunan adama neşter çözümü geldi. Tedavisi mümkün değil denilen Şaban Bayrak lokal anestezi ile ameliyata alınarak tümörden kurtarıldı. Teknik bu hastalık dolayısı ile kemoterapi ya da radyoterapi gören hastalara da umut oluyor.

Şah damarı kaynaklı tümörler özellikle genetik geçiş özelliği nedeni ile bütün aile fertlerinde de görülebiliyor. Tümörler yüz sinirleri ve ses tellerine yakın bölgede olduğu için ameliyatla tedavileri pek mümkün olmuyor. Ancak yeni geliştirilen bir teknikle bu tümörlerin lokal anestezi ile temizlenmesi ya da bu bölgeye bypass uygulanması imkanı doğdu. Konu ile ilgili bilgi veren tekniğin geliştiricisi İstinye Üniversitesi Hastanesinden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko," Bu tümörler için genellikle iyi huyludur diyebiliriz ancak bulundukları bölge oldukça sıkıntılı bir bölge. Ses tellerine, nefes borusuna ve yüz sinirlerine çok yakın olduğu için hastada kısmi felç, ses kaybı ya da nefes borusunun tıkanması sonucun solunumun durması gibi durumlar yaşanabiliyor. Nadir görülen tümörler diyoruz ancak genetik geçişleri söz konusu ve ailede bütün aile fertlerinde de görülebilecek bir tablodan söz edebiliriz. Bu yüzden mutlaka alınmaları gerekiyor. 
Dil, ses telleri, nefes borusu gibi hassas bölgelere yakın olan bu tümörlerin çeşitli belirtiler veriyor. Bu tarz belirtilerde kişiler mutlaka bir kulak, burun, boğaz uzmanına başvurmaları gerekiyor. Zaman zaman da boyunda şişlik ve ağırlık hissi, ele gelen kitle de olabiliyor. Bazen ise hiç belirti vermiyor. 15 santime kadar büyüyebilen fakat hiçbir şekilde belirti ve dışarıdan kendini göstermeyen tümörler söz konusu, bazen de 3-4 santim büyüklüğünde olup kendini gösteren tümörlere rastlanabiliyor. Genel anestezi ile ameliyatlar bu tarz hastalarda sıkıntı yaratıyor ve genelde tercih edilmiyor. Genel anestezideki standart risklerin dışında bir de yüz ve boyundaki sinirlerin zedelenmesi durumu söz konusu Ameliyat, yüz sinirini etkilerse yüz felci gibi pek çok risk taşıyor. Geliştirdiğimiz lokal anestezili teknikte ise sinirlere dokunup dokunmadığımızı hastanın ameliyat esnasındaki tepkilerinden hemen anlıyoruz. Dolayısı ile bu tarz hastalara yardımcı olma imkanımız doğdu. Şaban bey 3 hastane tarafından kemoterapi ve radyoterapi tedavisine yönlendirilmiş. Ancak tümörün nefes borusunu tıkama durumu söz konusu idi. Yani hasta standart tedaviyi tamamlayamayabilir ve hayati riski oluşabilirdi. Biz hemen ameliyata aldık, lokal anestezi ile önce damarı tümörden arındırdık sonra da o bölgeye bypass yaparak sorunu giderdik. Hasta tümörden kurtuldu ve hayati riski de ortadan kalktı." dedi.


Ameliyattan sonra yaşadığı süreci anlatan Şaban Bayrak,”Gittiğim hastaneler tümörün ciddi olduğu ve nefes borumu tıkayabileceğini söylediler. Zaman zaman  nefes darlığı da çekiyordum. Kemoterapi ve radyoterapi önerdi doktorlarım. Son umut olarak Yusuf beye ulaşmayı denedim. Tetkik etti ve bu tarz tümörleri ameliyatla alabildiklerini söyledi. Ameliyat oldum hemen ve kurtuldum çok şükür.” şeklinde konuştu.

Haber: Şükriye Özgül

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder