21 Aralık 2017 Perşembe

MEME KANSERİNDE ERKEN TANI HAYATİ ÖNEME SAHİP…


Bilinenin aksine meme kanseri sadece ileri yaş kadınları etkilemekle kalmıyor. En sık 50 yaş civarı kadınlarda görülmekle birlikte tüm yaş grubunu etkileyebiliyor. Nadir de olsa bazı durumlarda erkeklerde de görülürken, gebelik sırasında da meme kanseri ortaya çıkabiliyor. Meme kanserinde korunmada ise erken tanı hayati rol oynuyor.

Konu ile ilgili Medigold Sultan Hastanesinden Radyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Devran Aybar önemli bilgiler aktardı.


“Meme kanseri tüm dünyada toplum sağlığını tehdit eden önemli sorunlardan biridir. Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkede 2012 yılında saptanan yeni vaka sayısı 361 bin 608 iken, bu rakamın 2015 yılında 373 bin 733'e çıktığı (+ yüzde 3.4) tahmin edilmektedir. 2015 yılında meme kanserine bağlı ölüm oranında yaklaşık yüzde 4.1 artış görüldüğü tahmin edilmektedir. Meme kanseri, hayatı boyunca her 8-10 kadından birisini etkilemektedir. Bilinenin aksine meme kanseri sadece ileri yaş kadınları etkilememekte; en sık 50 yaş civarı kadınlarda bulunmakla birlikte tüm yaş grubunu etkileyebilmektedir. Nadir görünen bazı durumlarda da; erkeklerde, gebelik sırasında da meme kanseri ortaya çıkabilir. Meme kanseri konusunda farkındalığın gelişmesi, tarama yöntemleri ile erken tanı konması ve tedavi yöntemlerindeki gelişmeler nedeniyle, meme kanserinden ölümler, geçtiğimiz yıllara göre belirgin azalma göstermektedir.
Kanserli kitleler genel olarak sert, hareketsiz, düzensiz kenar konturlu, yüzeyi pürüzlü dokular olarak ortaya çıkar. Ayrıca meme kanseri koltuk altına ve uzak organlara yayılım yapmışsa, muayenede bu bulgular da tespit edilebilir (koltuk altında ele gelen şişlik, meme başında büyüme ve meme başında kanlı akıntı, çekinti gibi).
Erken tanı için düzenli kontrol ve muayene şart.
Erken tanı düzenli kontrol ve meme muayenesi ile başlar. Radyolojik tetkikler ise erken tanıda önemli görüntüleme yöntemleridir;
- 20 yaşından itibaren adet döneminin bitiminde kendi kendine meme muayenesi (ayda bir kere)
- 20-30 yaşından itibaren doktor tarafından yapılacak klinik meme muayenesi (1-3 yılda bir) ve gereklilik halinde USG inceleme
- 40 yaşından itibaren doktor tarafından yapılacak klinik meme muayenesi ve mamografi (yıllık)
ULTRASONOGRAFİ (USG)


- Radyasyon etkisi yoktur. Gebelerde de güvenle uygulanır.
- Genç kadınlarda, yoğun meme varlığında, mamografide saptanan lezyonların değerlendirilmesinde, fibrokistik meme yapısında ultrasonografi gündeme gelir.
DİJİTAL MAMOGRAFİ (MG)
- Mamografi memenin 2 planda görüntülenmesini sağlar.
- Alınan radyasyon dozu çok düşüktür.
- Dijital mamografinin tanısal değeri özellikle 50 yaş altı ve yoğun meme yapısı bulunan kişilerde konvansiyonel mamografi cihazına göre daha yüksektir.
- Kanser taraması 40 yaşında başlar, senelik mamografi ile yapılır. Ailede meme/yumurtalık kanseri varlığında ve bazı özel durumlarda taramaya daha erken yaşta başlanır.

Ayrıca gerekli durumlarda ileri görüntüleme yöntemi olarak meme MRG ve Radyoloji Uzmanı tarafından lokal anestezi eşliğinde yapılan meme biyopsisi (ince iğne-kalın iğne(tru-cut) veya vakum biyopsi) yöntemlerine başvurulabilir."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder