11 Ocak 2018 Perşembe

KALÇA ULTRASONU YAPTIRMAK NEDEN GEREKLİDİR?


 Doğuştan kalça çıkığı erken tanı ile tedavi edilebilen bir sorundur. Bu yüzden rutin taramalarda kalça ultrasonu atlanmaması gereken en önemli tarama yöntemidir.

Konu ile ilgili Medigold Sultan Hastanesinden Radyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Devran Aybar bilgi verdi.
İlk aylarda bebek yürümediği için tanısı oldukça zordur, sanılanın aksine ağrı yapmaz. Yürümeye başladığında da tedavi için çok geç kalınmış olur. Bu rahatsızlığın olup olmadığını tespit için ultrason taraması yaptırmak şarttır. Sağlık Bakanlığı tarafından da tarama yöntemi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu hastalık ne kadar erken teşhis edilirse o kadar kolay tedavi edilebilir. Geç fark edilirse ilerleyen yaşlarda yürümede aksamalara ve daha ciddi sakatlıklara neden olabilir.


WHO (Dünya Sağlık Örgütü) istastiki verilerinde, her yıl doğan bin çocuktan yaklaşık iki-üçünde Doğuştan Kalça Çıkığı görüldüğünü ifade etmektedir. Ülkemizde 1-3 ay arasında bu konuda deneyimli radyologlar tarafından ultrason ile tarama yapılmaktadır. İlk 6 ay içerisinde yaptırılmadığı takdirde ultrasonografik duyarlılık azaldığından  tanı için direk radyogramlar gerekmektedir. İşlem ağrısızdır, radyasyon içermemesi sebebiyle de tercih nedenidir. Ön hazırlık gerektirmez.

Doğumsal Kalça Çikiği Nedenleri:

        Annenin salgıladığı hormon çocuk kalça ekleminde gevşeklik yaptıysa (Doğum sırasında salgılanan relaksin hormonu gibi)
        Bebek kız çocuğu ve/veya ilk çocuk ise
        Ailede Gelişimsel Kalça Displazisi olayları yaşandıysa, kundaklama gibi bölgesel faktörler varsa
        Sezaryenle doğum sırasında ve/veya ters (makat) doğumlarda
        Doğum kilosu fazla ise"
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder